Jump to content
Sign in to follow this  
kiler

APA ocena receptury

Recommended Posts

Cześć, jestem nowy na forum, do tej pory zrobiłem 3 warki (pale ale z zestawu startowego, milk stout, AIPA) 4 w drodze (pils). Z efektów swojej pracy jestem bardzo zadowolony, dlatego z chęcią będę rozwijał swoje umiejętności.

 

Chciałbym stworzyć APA stosunkowo goryczkową z pięknym aromatem owocowym:

 

Przepis:

 

zasyp do 20l H20 w temp 58st

Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg Biscuit 50 EBC Castle 0,6 kg

 

zacieranie: na lenia 66st 70' + mash out

wysładzanie do 12BLG

 

chmielenie:  

Chinook 15g 70'

Citra 15g 10'

Citra 15g 5'

Amarillo 15g 0'

 

Drożdże US05

 

Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st 

Cicha 7dni w temp ok 20st

 

Chmielenie na zimno: ostatnie 5 dni amarillo 15g+ citra/chinook 15g

 

Coś byście dodali od siebie? Zmienili w przepisie czy wstępnie jest ok? Jaki schemat chmielenia na zimno polecacie? 

Edited by kiler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten biscuit to ja bym obciął o połowę.

 

 

 

Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st  Cicha 7dni w temp ok 20st

 

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

 

Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

 

Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? 

 

 

To prawda na tym polega tzw. cold crash

 

Tyle, że z tego co wiem wykonuje się go dopiero po zakończeniu fermentacji. Czyli także po fermentacji cichej i ewentualnym chmieleniu na zimno, a tuż przed samym butelkowaniem. 

 

http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-things-you-should-know-about-cold-crashing-beer/

 

Tak gwałtowne schłodzenie piwo, może dać niedofermentowane piwo.

 

A i jeszcze co do tego biscuita. W swojej APA dałem 0,5 kg Carahella, który od biscuita jest jaśniejszy i następnym razem obetnę go do 0,2 albo w ogóle wywalę. 0,6 kg biscuita na pewno będzie mocno wyczuwalne w gotowym piwie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...