Skocz do zawartości
kiler

APA ocena receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem nowy na forum, do tej pory zrobiłem 3 warki (pale ale z zestawu startowego, milk stout, AIPA) 4 w drodze (pils). Z efektów swojej pracy jestem bardzo zadowolony, dlatego z chęcią będę rozwijał swoje umiejętności.

 

Chciałbym stworzyć APA stosunkowo goryczkową z pięknym aromatem owocowym:

 

Przepis:

 

zasyp do 20l H20 w temp 58st

Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg Biscuit 50 EBC Castle 0,6 kg

 

zacieranie: na lenia 66st 70' + mash out

wysładzanie do 12BLG

 

chmielenie:  

Chinook 15g 70'

Citra 15g 10'

Citra 15g 5'

Amarillo 15g 0'

 

Drożdże US05

 

Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st 

Cicha 7dni w temp ok 20st

 

Chmielenie na zimno: ostatnie 5 dni amarillo 15g+ citra/chinook 15g

 

Coś byście dodali od siebie? Zmienili w przepisie czy wstępnie jest ok? Jaki schemat chmielenia na zimno polecacie? 

Edytowane przez kiler

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten biscuit to ja bym obciął o połowę.

 

 

 

Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st  Cicha 7dni w temp ok 20st

 

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

 

Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na ostatnie dni burzliwej przeważnie zwiększa się temperaturę aby drożdże wszystko dojadły i posprzątały po sobie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Schłodź na sam koniec chmielenia na zimno i rozlej do butelek w takiej temperaturze, zrobisz tzw. cold crash.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

 

Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? 

 

 

To prawda na tym polega tzw. cold crash

 

Tyle, że z tego co wiem wykonuje się go dopiero po zakończeniu fermentacji. Czyli także po fermentacji cichej i ewentualnym chmieleniu na zimno, a tuż przed samym butelkowaniem. 

 

http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-things-you-should-know-about-cold-crashing-beer/

 

Tak gwałtowne schłodzenie piwo, może dać niedofermentowane piwo.

 

A i jeszcze co do tego biscuita. W swojej APA dałem 0,5 kg Carahella, który od biscuita jest jaśniejszy i następnym razem obetnę go do 0,2 albo w ogóle wywalę. 0,6 kg biscuita na pewno będzie mocno wyczuwalne w gotowym piwie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi. Zrobię cold crush wg waszego schematu.  :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×