Jump to content

różnice w zacieraniu


bps
 Share

Recommended Posts

Witam ,

 

mam takie pytanie. Jaka różnica w końcowym blg będzie w przypadku 2 rodzajów zacierania ?

 

Przykładowo. Warzymy IPA 15 blg. O ile będzie się różnić końcowa wartość blg w przypadku zacierania na słodko i na wytrawnie? ilu stopniowej różnicy nalezało by się spodziewać?

 

Link to comment
Share on other sites

zakładając , ze użyjemy takich samych drożdży oraz pozostałych składników. np US05 i 100% zasyp pale ale. Interesuje mnie czy roznica to bedzie 0,5 blg czy 1 blg , czy moze 2 blg

Link to comment
Share on other sites

Przewaznie zacieram w temp. 66-67°C i piwo na us-05 ma koncowe blg w zakresie 3-2,7 przy poczatkowym 16-12blg. Raz przypadkowo zacieralem w 69°C i us-05 zeszly do 4.5blg. Mysle podobnie jak kolega wyzej, zalezy od dlugosci przerwy a roznica w blg moze byc rzedu min 2blg

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jasiu , mam co studiować dzięki!

 

W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania .

Link to comment
Share on other sites

 

 

W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania

a nie szkoda Cu czasu. Ten eksperyment już był i wystarczy wyciągnąć wnioski :)

Nie wydaje mi się by w Twoich warunkach można było oczekiwać innych efektów, a powielanie testów chyba niewiele wniesie nowego do Twojego doświadczenia poza naocznym/osobistym przekonaniem się, że coś faktycznie jest :smilies:

Myślę, ze dla Ciebie lepiej byłoby np. wypróbować 2 różne szczepy drożdży lub przefermentować to samo piwo w różnych warunkach temperaturowych (ale to tez już nie koniecznie).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.