Jump to content
kamilg20

Prośba o sprawdzenie AIPA

Recommended Posts

Będę warzyć piwo na bazie słodu pale ale z dodatkiem niesłodowanych płatków i chmielone na aromat amerykańskimi chmielami. Chciałbym uzyskać efekt pełnego w smaku piwa z mocnymi aromatami cytrusów i owoców tropikalnych. Poniekąd taka kopia Pan IPAni z browaru trzech kumpli :) Proszę Was o zerknięcie na przepis i czy macie jakieś uwagi. Zasyp na 23-24 litry, 15-16 Blg, 40-45 IBU :

 

4,0 kg Pale Ale

0,5 kg Carapils

0,5 kg Monachijski II

1,0 kg płatki pszenne

0,5 kg płatki owsiane

 

Zacieranie:

68°C 60'

76°C 10'

 

40 g Perle 60'

25 g Citra 15'

25 g Mosaic 5'

25 g Amarillo 1'

Chmielenie na zimno ostatnie 3 dni cichej: 75 g (Citra, Mosaic, Amarillo) - po 25 g każdego.

 

Drożdże US-05

 

Nie zależy mi na idealnym celowaniu w styl. Robię bardziej pod siebie, czyli nieprzesadzona goryczka, płytkie odfermentowanie, mocny aromat chmieli.

Czekam na Wasze opinie, w szczególności co do chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp:

5,0 - 6,0 kg Pale Ale

0,5 kg Monachijski I

 

Zacieranie:

68°C 60'

76°C 10'

 

55 - 60 g Perle 60'

25 g Mosaic 5'

25 g Amarillo + 25g Citra 0'

 

Chmielenie na zimno ostatnie 5 - 7 dni cichej: 75 g (Citra, Mosaic, Amarillo) - po 25 g każdego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Mat. Chmielenie zrobię dokladnie tak jak piszesz. Radzisz jednak zrezygnować z tych płatków?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi :) Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi :) Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA :)

akurat może zaszkodzić bo mu pianę spierdo** przez zawartość tłuszczy w owsianych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi :) Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA :)

akurat może zaszkodzić bo mu pianę spierdo** przez zawartość tłuszczy w owsianych :)

 

Przyznam, że nie słyszałem o tym chociaż czytałem sporo o dodawaniu surowców niesłodowanych. Teraz nie wiem co mam myśleć o owsianych, bo np. w tym wątku jeden z piwowarów stwierdza, że jest zupełnie na odwrót: http://www.piwo.org/topic/11973-platki-jeczmienne-owsiane-itp-w-jakim-celu-i-jak-stosowac/page-2 To jak w końcu jest z tym owsem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO są nie potrzebne. Ale jak chcesz możesz dodać. Na bank nie zaszkodzi :) Daj 0,5 owsianych. Będzie Oatmeal IPA :)

A carapils? Fatygować się z tym słodem czy nic mi on nie da? Bo w Twojej propozycji go nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod własny temat żeby nie śmiecić :) Piwo mam na burzliwej. Po zakończonej fermentacji chciałbym zebrać gęstwę i użyć jej po tygodniu lub dwóch do single hop'a na galaxy z ekstraktem 14-15. Czy drożdże nie będą zbyt osłabione po tym pierwszym piwie, które miało 15,5 Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będą, możesz użyć na spoko.

Dzięki. Jako że jestem początkujący i pierwszy raz zadaję gęstwę... Ile mniej więcej dać na 25-26 litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.