Referee Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Widzę, że za bardzo nie ma gdzie wrzucić tej wiadomości. Centrum Produktu Lokalnego w Sokolu zaprasza na pierwsze warsztaty piwowarskie z Łukaszem Leoniukiem!Termin zajęć: start: 3.04.16 (niedziela), godz. 11.00koniec: 3.04.16(niedziela), godz. 14.00miejsce: CPL SOKOLEKoszt uczestnictwa w warsztacie wynosi jedynie 50 zł (uwzględnia koszt materiałów, prowadzącego).Pieniądze prosimy wpłacać na konto GOK w Michałowie:11 8060 0004 0550 0114 2000 0010 z dopiskiem: "Warsztaty piwowarskie".Zgłoszenia przyjmujemy mailowo na cpl@cplsokole.pl oraz telefonicznie pod numerem 508403228.Zapisy do 1.04.15r. Ilość miejsc ograniczona!Piwowar Łukasz Leoniuk uczy jak robić piwo jałowcowe! Poniżej kilka słów od prowadzącego:" Na warsztatach pokażę jak uwarzyć piwo z dodatkiem jałowca. Zaprezentuję też starą technikę filtracji piwa przez gałązki jałowca. Dzięki temu smak i aromat piwa jest jeszcze bardziej intensywnie żywiczny. Na koniec każdy uczestnik warsztatów będzie mógł własnoręcznie zabutelkować i zabrać do domu swoje piwoMoje pierwsze piwo zrobiłem w 2006 roku. Intensywnie piwowarstwem zajmuję się od stycznia 2014 roku. Od tego czasu zrobiłem około 60 warek. Zawsze interesowała mnie lokalna historia, także ta kulinarna. W ubiegłym roku zacząłem eksperymentować z piwem jałowcowym. Było ono bardzo popularne na terenie Wielkiego Księstwa Litewskiego, gdzie tego surowca z uwagi na ogromne ilości lasów było pod dostatkiem. Do dziś białoruski browar „Alivaryja” co pewien czas warzy okolicznościowe piwo „Hraf Czapskij” z dodatkiem jałowca.W przeciwieństwie do „piwa jełowcowego” – tradycyjnego napoju Kurpiów – piwo jałowcowe miało od 5 do 7 procent mocunku. Jałowiec występował w nim w postaci niewielkiego dodatku jagód do gotowania lub zacierania. Przez ten niewielki dodatek piwowarzy starali się uzyskać żywiczny smak i aromat jałowca".Zapraszam! Łukasz Leoniuk źródło: https://www.facebook.com/events/598751283620633/ oraz tutaj: http://cplsokole.pl/wydarzenia/warsztaty-piwowarskie/ Czy ktoś się wybiera na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.