Jump to content
Henx

RIS duże BLG, fermentacja stoi w miejscu

Recommended Posts

26.02.2016 uwarzyłem RIS'a (moje trzecie piwo) i chyba trochę porwałem się z motyką na słońce, ponieważ wygotowałem brzeczkę do 32 BLG. Wyszło tego około 22 litry i zadałem saszetkę drożdży (11 g) Danstar Windsor oraz około 200 ml gęstwy po stoucie owsianym na S-04. Gęstwę oczywiście przemyłem i wydaje mi się, że zrobiłem to prawidłowo. Nastawiłem wszystko w temp. 17-18C. Po 15 dniach zeszło do 16,5-17 BLG. Dzień 16 podniosłem temp do 20-21C. Dzień 22, podniosłem temp do 22-23C. Dziś mija dzień 27 i BLG dalej jest na poziomie 16,5-17.
Dałem za mało drożdży? Jeśli tak, to czy teraz jeszcze mogę "dorzucić" czy może zlać na cichą i dopiero dorzucić?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

200 g dobrej gęstwy powinno sobie poradzić. Ogólnie mieszanie różnych szczepów drożdży to trudny temat, ale chyba w tym przypadku to nie to zaważyło. Zamiast podnosić temperaturę spróbuj to jakoś napowietrzyć, np. bujając wiadro na piłce czy coś... A jak nie pomoże, to miejsce na wariackie akcje, nic więcej nie spieprzysz przecież. Zadawanie teraz innych drożdży to już lot w nieznane. Mi by do głowy przyszedł eksperyment - ale nie biorę odpowiedzialności - żeby zlać do drugiego wiadra i pieprznąc to Bayanusami g995... Zeżrą do 2 blg, wyjdzie jakaś straszna hara, dziecko k..wy i szatana, ale cholera go wie, może jakiś sens po 2 latach mieć.

Edited by zbynieks

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

chyba trochę porwałem się z motyką na słońce

O to to....

 

Czym mierzysz? Jak mierzysz? Jak zacierałeś? Jaki zasyp? I jeszcze parę pytań... :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale 5kg

Monachijski 4,25kg

Caramunich II 0,5kg

Carafa I 0,5kg

Karmelowy 0,5kg

Czekoladowy 0,5kg

Jęczmień palony 0,7 kg

Płatki pszenne 0,5kg

Płatki jęczmienne 0,5kg

Płatki owsiane 0,5kg

 

Zacieranie w temp 67C około 70 min, na koniec podgrzane do 72C i wysładzanie. Oczywiście w dwóch turach z racji wielkości garnka

 

Ballingometr mam "spławikowy".

http://i68.tinypic.com/34qv88m.jpg

Tu po schłodzeniu tuż przed przelaniem do fermentora.

A teraz mierzę odbierając kranikiem małą próbkę do fiolki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to tak , zatarłeś raczej "na słodko", dałeś za mało drożdży i do tego takie mało odporne na alkohol. Przy odfermentowaniu 32-16Blg Danstary mogły już "polec", S-04 zresztą tak samo. Moim zdaniem jedyne wyjście teraz, to dodanie mocno odfermentowujących drożdży np. SHG, ale rozbujanych wcześniej na chociaż małym starterze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodać do tego co jest teraz, czy zlać najpierw znad osadu (żeby aromatu autolizy nie było) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
chyba trochę porwałem się z motyką na słońce

 

Fajnie, że sam to zauważyłeś :)

 

Wyszło tego około 22 litry i zadałem saszetkę drożdży (11 g) Danstar Windsor oraz około 200 ml gęstwy po stoucie owsianym na S-04.

 

Wytłumaczysz zamysł takiego akurat połączenia? Rozumiem łączyć drożdże "podstawowe" i np. bretty, ale Danstary i S-04?

 

Teraz tak: po pierwsze 200ml przemytej gęstwy to niestety za mało (mimo tych Danstarów, które zapewne szybko padły). Po 2 zacieranie zrobiłeś pośrednie. Po 3 dałeś drożdże, które są w stanie ogarnąć około 10% alkoholu. Licząc odfermentowanie z 32Blg do tych 16-17Blg wychodzi właśnie 10% alkoholu.

 

Dałem za mało drożdży? Jeśli tak, to czy teraz jeszcze mogę "dorzucić" czy może zlać na cichą i dopiero dorzucić?

 

Zrobiłeś trochę więcej błędów niż za mało drożdży. W obecnej sytuacji chyba jedyna szansa żeby ratować piwo to zlać znad drożdży (wcześniej wstawiając na kilka dni do zimnego żeby więcej ich opadło na dno) i dodać np. brettów po czym zapomnieć o tym piwie na kilka miesięcy. Miałem taki przypadek gdzie mi fermentacja utknęła (OG=25Blg) - dałem bretty i po 4 miesiącach zabutelkowałem. Piwo jest póki co 2 miesiące w butelkach, ale nie wiem jeszcze jakie są efekty. Najprawdopodobniej najwcześniej pod koniec roku będzie można je pić.

 

Zamiast podnosić temperaturę spróbuj to jakoś napowietrzyć, np. bujając wiadro na piłce czy coś... A jak nie pomoże

 

Patrząc na dane, które podał autor wątku (zresztą nawet nie patrząc na nie) - co to niby ma dać? Nie mam w oczach laboratorium, ale obstawiam niestety, że drożdże w środku są już tak pijane od alkoholu, że jedyne, co można z nimi zrobić to je wywalić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Zamiast podnosić temperaturę spróbuj to jakoś napowietrzyć, np. bujając wiadro na piłce czy coś... A jak nie pomoże, to miejsce na wariackie akcje, nic więcej nie spieprzysz przecież. Zadawanie teraz innych drożdży to już lot w nieznane. Mi by do głowy przyszedł eksperyment - ale nie biorę odpowiedzialności - żeby zlać do drugiego wiadra i pieprznąc to Bayanusami g995... Zeżrą do 2 blg, wyjdzie jakaś straszna hara, dziecko k..wy i szatana, ale cholera go wie, może jakiś sens po 2 latach mieć.

 

Pieprznąć to się można w głowę słuchając takich porad, żeby napowietrzać częściowo odfermentowane piwo... 

 

Henx posłuchaj rad kolegów wyżej. Na przyszłość poczytaj więcej zanim się porwiesz na takie piwo ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj Bayanusy, powinno pomóc. Tylko nie napowietrzaj :)

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za porady i tak szybki odzew.

Zacząłem już schładzać piwo i po świętach zamawiam drożdże.

Dam znać co z tego wyszło.

 

Jeszcze raz dziękuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekaj czekaj, czegoś nie kumam. Zrobiłeś już piwo nie mając na stanie odpowiednich grzybów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.