Jump to content
Switala18

Gozdawa Golden Ale - pierwsze piwo świta

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciał bym uwarzyć pierwsze piwo. Padło na puchę Gozdawy. Zamiast cukru chcę dodać ekstrakt słodowy jasny 1kg w proszku także Gozdawa.

Pierwsze piwo chcę uwarzyć w balonie od wina. Jeżeli będzie dobre piwo to zakupię fermentator.

Chciał bym się tylko dowiedzieć ile tego ekstraktu wsypać?

Postanowiłem zrobić nie 23 tylko 20 litrów ponieważ czytałem że wyjdzie lepszy smak.

Co możecie doradzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na brewkicie powinno pisać ile trzeba dodać ją bym zastosował puszkę ekstraktu płynnego jasnego z gozdawy i dochmielił piwo na zimno ponieważ puszki z reguły mają mało chmielu w sobie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zaczynałem od tego piwa :) . Dałem puszkę Gozdawa golden ale 1,7 kg i 1 kg ekstraktu słodowego superjasnego. Brzeczka 22 l miała 9,5 °Blg. Po 5 dniach zeszło raptem do 6°Blg. postanowiłem dodać ok 400g cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody aby podnieść blg i pobudzić drożdże. Zatrząsłem fermentorem i odstawiłem do dalszej fermentacji. Po dodaniu cukru blg wzrosło do 8* po kilku dniach zeszło do 4°Blg i zabutelkowałem. 

Na twoim miejscu dodałbym ok 1,6 kg suchego ekstraktu słodowego. Przyjmuje się, że 1 kg cukru to ok 1,6 suchego ekstraktu. Dodałbym w czasie warzenia lub na zimno chmielu i przede wszystkim przyłożył się do dobrej rehydratacji drożdży.

   P.S ,,uwarzyć w balonie od wina'' warzymy w garnku, w wiadrze/balonie można piwo fermentować  ;) 

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, wsypałbym 1 kilogram suchego. A tak poza tym zamiast suchego (tak jak radzi kolega Wiatrol) dodałbym płynnego niechmielonego jasnego lub  super jasnego. W ten sposób osiągniesz max smaku z brewkita bez własnego chmielenia. Minus tego jest taki, że wychodzi najdrożej ;/ No ale coś za coś... Ja przymierzam się do zacierania. Czekam na $$$ i zamawiam graty :D

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem tylko 1kg tego ekstraktu. Mogę dodać tylko cukru. Czy warząc piwo można w wodzie przed dodaniem puchy rozpuścić 1 kg ekstraktu i do tego rozpuścić 0,6 kg cukru i wtedy dodać puchę.

 

Jeszcze się zapytam odnośnie butelek. Mam ok 5 może uda mi się nazbierać 1 skrzynkę czy można użyć plastikowych 1,5 l lub szklanych 5 l ?

 

Jakie powinno być BLG na poczatku a jakie na końcu aby piwo wyszło smaczne, takie którym będzie się można pochwalić

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem z puszki tylko jedno piwo. Myślę, że spokojnie możesz dać ten 1 kg suchego ekstraktu i dodać cukru. W tym przypadku polecałbym 0,4 kg cukru. Czyli masz łącznie 1 kg ekstraktu suchego 0,4 kg cukru + puszka. Myślę, że powinno to dać ok 10 może 11 blg na 20 litrów brzeczki.

 

Czytałem tylko, że niektórzy używali plastikowych butelek 0,5 l. 

 

Od blg początkowego zależy czy piwo będzie mocne czy słabe. Często stosuje się wzór na zawartość alkoholu w %.  blg początkowe- blg końcowe/ 1,94  Im niższe blg końcowe tym piwo będzie wytrawniejsze, ponieważ oznacza to, że drożdże przerobiły prawie cały możliwy cukier na alkohol i nie zostało go na smak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze się zapytam odnośnie butelek. Mam ok 5 może uda mi się nazbierać 1 skrzynkę czy można użyć plastikowych 1,5 l lub szklanych 5 l ?

Lej w co chcesz, to przecież gozdawa tylko, szkło jest dla dobrych piw. 

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mam rozumieć że Gozdawa to coś gorszego? Chciał bym aby pierwsze piwo wyszło dobre mimo tego że jest robione z brewkita.

Jeżeli chodzi o butelki to pytam dlatego że nie wiem czy zdążę nazbierać 40 butelek.

 

Jeżeli miał bym dodać chmielu to jaki byście polecali i w jakiej ilości.

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mam rozumieć że Gozdawa to coś gorszego? Chciał bym aby pierwsze piwo wyszło dobre mimo tego że jest robione z brewkita.

Jeżeli chodzi o butelki to pytam dlatego że nie wiem czy zdążę nazbierać 40 butelek.

 

Jeżeli miał bym dodać chmielu to jaki byście polecali i w jakiej ilości.

Chyba zdecydowana większość zaczyna od brewkitów. Ja zaczynałem od Coopersa potem 2 warki na Gozdawie. Teraz chcę spróbować zacierania, żeby się przekonać czy smak jest zdecydowanie lepszy od brewkitów. Zrób parę brewkitów a potem to już jak uważasz. Możesz robić na ekstraktach niechmielonych i sam chmielić. Ja ten krok na razie pominąłem. Najpierw naucz się podstaw jak dbać o higienę robienia piwa, wyrób sobie nawyki itd. Pamiętać też należy, że piwa z puchy wychodzą najdrożej jeżeli nie decydujesz się na sypanie zwykłego cukru. (Nie wliczam zużycia prądu albo gazu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tymi butelkami to moim zdaniem lepiej zaopatrzyć się w szklane 0,5 lub 0,3. 5 litrów to już chyba przesada ;) Wypijesz za jednym posiedzeniem 5 litrów ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostrzegam, że piwa z Gozdawy wychodzą nie najlepsze... Już jakiegoś Coopersa mogłeś nabyć... nie spodziewaj się więc jakiegoś dobrego piwa; nie zrażaj się więc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić

Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić

 

Jaką ilość wody proponujecie? Ja na forum czytałem że można 20 l. zamiast 23.

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co zrobiłem "piwo" z dwóch puszek, jeden Coopers European lager, przesadziłem z temperaturą fermentacji, nawet dużo nie poczytałem o stylach piwnych i fermentację przeprowadziłem w temp. 20-23 stopni...dało to piwo pijalne, ale nie za dobre. Drugim razem robiłem lagera na drożdżach saflager s-23, chmiele marynka i lubelski, jeszcze nie próbowałem, lageruje sobie od 2 miesięcy w 9 stopniach. 

 

Z Gozdawą miałem do czynienia raz, kupiłem puszkę Gozdawy Pszeniczne + ekstrakt słodowy pszeniczny. Powiem tak, piwo po 2 tygodniach kwaśnieje (może to infekcja, albo ten typ tak ma?), w smaku płytkie i bez jakiegoś wyrazu.

Czwartą warkę już zacierałem, roboty dużo, ale frajda większa, Full aroma hops jest już na cichej, sam smak młodego piwa już powalił na łopatki wszelkie koncerniaki i brewkity.

 

Jeśli jeszcze nie kupiłeś tego brewkita Gozdawy, dołóż paręnaście złociszy i kup Coopersa, najlepiej coś górnej fermentacji do tego suchego lub płynnego ekstraktu słodowego i będziesz bardziej zadowolony. Dodatkowo, jak koledzy piszą, dodaj na cichą fermentację chmielu na aromat, wedle stylu piwa. Ja, póki co, w mojej bardzo krótkiej karierze piwowara miałem styczność tylko z naszym rodzimym Lubelskim, celuję teraz w coś amerykańskiego ;)

 

Także kolego, nie zniechęcaj się wpisami niektórych osób, których posty kompletnie nic nie wnoszą do tematu (kolega Jacenty), zacznij od brewkitów, a sam zobaczysz, że zaczniesz kolekcjonować sprzęt do zacierania szybciej niż byś się spodziewał ;)

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Switala18, zrób tą Gozdawę i nic się nie przejmuj ;) Jeśli nie będzie Ci smakować to zrób Coopersa albo coś z ekstraktów słodowych. Albo zatrzyj coisik ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić

Z tą Gozdawą to wiem bo poczytałem że może być słabo ale po to kupiłem ekstrakt żeby poprawić

 

Jaką ilość wody proponujecie? Ja na forum czytałem że można 20 l. zamiast 23

 

Daj maksymalnie 20l wody. Ekstrakt słodowy standardowo daje się do brewkitów (na pewno standardem nie jest cukier!; przynajmniej być nie powinien). Daj tą puchę + 1kg suchego ekstraktu. Może ci się zechce na zimo dochmielić? Mógłbyś też sypnąć z 50g jakiegoś aromatycznego chmielu w granulacie na cichej. Może trochę przykryje płaskość i nijakość tej Gozdawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak jeżeli to piwko będzie ok to następnym razem zrobię zacier. Czytałem też że na poczatku może być kiepski smak,że jak poleżakuje to może się poprawić.

Dochmielać raczej nie będę raczej po burzliwej jak przestanie pracować potrzymam je ok 2 dni i rozleje do butelek.

 

Pytanie mam jeszcze o BLG. Czytałem że na poczatku warzenia miało 12 blg a po fermentacji miało 2 ;3 ;1. Jak to jest z tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wszystkie puszki miały około 10-11 BLG na starcie a na końcu 2-3. Teraz kończę pić ostatnią warkę Gozdawy i w sumie coś w tym jest, że jak poleży dłużej to jest lepsze. Ja jednak będę zacierał. Skoro piwo może być jeszcze lepsze to czemu nie. Brewkit uważam za fajny bezstresowy wstęp do prawdziwego piwowarstwa. Ostatnią warkę chmieliłem na zimno chmielem lubelskim i w sumie smak nie jest mega płytki ale też nic ciekawego. W sumie smakuje mi. Pytałem się kiedyś kolegi o różnicę między brewkitem a zacieranym i powiedział mi, że to mniej więcej tak jak między tanim piwem z Biedry a na przykład Ciechanem, więc chyba warto zacierać ;) A BLG to nic innego jak zawartość cukrów. Drożdże zjadają cukier i produktem ubocznym jest alkohol. Jak zjedzą cukier to BLG spada.. 

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy że jak na początku masz te 12 blg to musi zejść do 1; 2 czy może zatrzymać się na 8? Co wtedy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak jeżeli to piwko będzie ok to następnym razem zrobię zacier. ..........

Pytanie mam jeszcze o BLG. Czytałem że na poczatku warzenia miało 12 blg a po fermentacji miało 2 ;3 ;1. Jak to jest z tym.

Jeśli faktycznie masz takie założenie że po eksperymencie z brewkitem będziesz chciał zacierać to czytaj wiki bo wyraźnie widać że tego potrzebujesz.

Bez problemu znajdziesz tam odpowiedzi na pytania które zadajesz 

Brewkit możesz zrobić bez żadnej wiedzy teoretycznej opierająć się na instruktażu krok po kroku ale za dużo doświadczenia na przyszłość z tego nie wyniesiesz

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piątek dostałem składniki a w czwartek zaczynam warzenie :D

 

post-16103-0-36493500-1459022257_thumb.jpg

 

Do tego znajoma znajomego chciała się pozbyć butelek i w ten sposób będę miał w co zabutelkować

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W piątek dostałem składniki a w czwartek zaczynam warzenie

życzę zatem satysfakcji z warzenia i udanej warki ;) Kapslownicę masz?

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i poszło :D

Rozpuściłem w wodzie ekstrakt 1 kg + 200 g cukru białego.

Dodałem brewkit i wymieszałem wszystko

Wlałem do balona dolałem wody 15 l. Razem wyszło 20-21 L.

Zmierzyłem BLG - poziom 12

Dodałem drożdże z zestawu

 

Niech się waży

Smakiem przypomina trochę podpiwek jędrzej

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.