Skocz do zawartości

Zmiana koloru gotowego piwa


Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym trochę przyciemnić już przefermentowane piwo, tak, aby nie wpłynąć na jego smak i aromat, i nie dostarczyć pożywienia drożdżom albo bakteriom. Ogółem piwo wyszło za jasne, a celowałem w burgund. Myślałem o dodaniu spożywczego barwnika,  Co polecacie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie zatarcie minimalnej ilości ciemnego słodu. Przefermentowanie tego w górnej granicy temperaturowej, tak jak FFT,  po czym cold crush.

W sumie w 4-5 dni jesteś w stanie osiągnąć surowiec do blendowania

 

Można by jeszcze szybciej: zakładając że ta minimalna ilość brzeczki z ciemnego słodu była by surowcem do refermentacji (ale tu dużo niewiadomych)

 

W obu przypadkach duch kraftu będzie szczęśliwy  ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pij po zmroku...

W nocy wszystkie piwa są czarne :)

A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs?

 

nie, nie ma tej kategorii w najbliższym czasie, ale skoro chciałem zrobić czerwone piwo to niech takie będzie :)

 

@@zgoda

 

 

Karmel e150d. 

 

niefermentowalny?

Edytowane przez pan_czarny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.