Jump to content
Sign in to follow this  
pan_czarny

Zmiana koloru gotowego piwa

Recommended Posts

chciałbym trochę przyciemnić już przefermentowane piwo, tak, aby nie wpłynąć na jego smak i aromat, i nie dostarczyć pożywienia drożdżom albo bakteriom. Ogółem piwo wyszło za jasne, a celowałem w burgund. Myślałem o dodaniu spożywczego barwnika,  Co polecacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie zatarcie minimalnej ilości ciemnego słodu. Przefermentowanie tego w górnej granicy temperaturowej, tak jak FFT,  po czym cold crush.

W sumie w 4-5 dni jesteś w stanie osiągnąć surowiec do blendowania

 

Można by jeszcze szybciej: zakładając że ta minimalna ilość brzeczki z ciemnego słodu była by surowcem do refermentacji (ale tu dużo niewiadomych)

 

W obu przypadkach duch kraftu będzie szczęśliwy  ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pij po zmroku...

W nocy wszystkie piwa są czarne :)

A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pij po zmroku...

W nocy wszystkie piwa są czarne :)

A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs?

 

nie, nie ma tej kategorii w najbliższym czasie, ale skoro chciałem zrobić czerwone piwo to niech takie będzie :)

 

@@zgoda

 

 

Karmel e150d. 

 

niefermentowalny?

Edited by pan_czarny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.