Jump to content
Sign in to follow this  
Sojer

pokaz warzenia

Recommended Posts

Tak się składa, że zostałem ostatnio osobom decyzyjną w muzeum i chodzi mi po głowie zrobienie pokazu warzenia. Zastanawiam się jak to ugryźć, by miało ręce i nogi (wiadomo... w domu robi się dla siebie, pokaz to trochę inna zabawa).

Z tego co czytałem, w Biskupinie impreza kończyła się degustacją zielonego piwa. Zastanawiam się czy to ma sens, czy nie lepiej zabutelkować i poczekać aż dojrzeje.

Będę wdzięczny za sugestie, bo wydaje mi się, że warto popularyzować piwowarstwo domowe na wszelkie możliwe sposoby ;)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

Z tego co czytałem, w Biskupinie impreza kończyła się degustacją zielonego piwa. ...

Jak było w Biskupinie to nie wiem, ale to impreza kilkudniowa. W Cieszynie na pokazie jednodniowym goście mieli piwo z poprzedniej warki i to moim zdaniem ma sens. Naczynie w jakim będzie przechowywane to już inna kwestia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak się składa, że zostałem ostatnio osobom decyzyjną w muzeum i chodzi mi po głowie zrobienie pokazu warzenia

Fajny pomysł ;)

Co do rad, to dużo Ci nie pomogę, bo nie mam doświadczenia, ale myślę, że warto zawsze pewne aspekty teoretyczne oglądającym przekazać. Może chociaż 1% osób zapamięta co nieco z kwestii procesu technologicznego piwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Degustacja zielonego piwa jest mało realna, chyba, że uwarzysz tydzień wcześniej i przytargasz do muzeum swoje piwo. Tylko po co, jak pewnie będzie średnio smaczne. Nie ma co ludzi zniechęcać.

Ja bym proponował degustację kilku litrów schłodzonej brzeczki, tak po naparstku dla każdego chętnego, a potem degustacje gotowego, dobrze odleżakowanego piwa. Żeby uwypuklić na czym polega fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy czy pokaz ma wogóle krzewić piwowarstwo domowe czy być częścią ekspozycji muzealnej. Jeśli to drugie nie widzę możliwości innej jak mało odleżakowane piwo 2-3 tygodniowe, góra.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zależy czy pokaz ma wogóle krzewić piwowarstwo domowe czy być częścią ekspozycji muzealnej. Jeśli to drugie nie widzę możliwości innej jak mało odleżakowane piwo 2-3 tygodniowe, góra.

Myślę o krzewieniu piwowarstwa. Zatem najlogiczniejsze wydaje się to co sugerujecie. Uwarzyć piwo w domu, odleżakować 3 miesiące i przy okazji pokazu warzenia poczęstować ;). Jedyną rzeczą, która mnie przeraża jest to, że proces zacierania i chmielenia trwa parę godzin. Myślę, że rozwiązaniem byłoby podanie orientacyjnych czasów poszczególnych etapów. Chętni wybraliby to co ich interesuje (twardziele pewnie siedzieliby przez cały czas).

 

Ekspozycji birofilskiej w najbliższym roku nie planujemy, acz myślę, że warto byłoby wrócić do tematu, który był prezentowany bodajże w 1996 r. (kufle i dzbany). Pod nosem mamy Krajana więc można zrobić chociażby wystawę ich etykiet, szklanek i innych gadżetów (ha! prezes browaru jest członkiem rady programowej muzeum!), no chyba, że szanowne koleżanki i szanowni koledzy chcieliby pokazać swe zbiory. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.