Jump to content
Sign in to follow this  
Rubik

Kolor owsianego stout'a

Recommended Posts

Cześć wszystkim! 

 

Po parunastu, mniej lub bardziej udanych warkach uwarzyłem ostatnio owsiany stout. Była to już trzecia wersja piwa po licznych poprawkach.

Jeżeli chodzi o zasyp, to raczej standard: około 5,5 kg słodów na 20 litrów, w tym 0,5 kg płatków i 300 gram Carafa III special. I tu pojawia się problem - piwo wyszło ciemno brązowe ale nie czarne. Jest to o tyle dziwne że inne piwa z podobnym ballingiem i zasypem (zbliżona lub taka sama ilość carafy) wychodziły czarne. Jeśli chodzi o szczegóły, to zacieranie jedno temperaturowe w 65*, wydajność 77%.

Macie jakieś pomysły skąd ta zmiana? Przejmować się, czy na przyszłość sypać na przykład 0,5 kg carafy?

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A jęczmień palony?

W jakim sensie? Czy pytasz o ilość użytego, czy sugerujesz np zastąpienie nim carafy?  

Jeśli chodzi o ilość w zasypie to sypnąłem resztkę tego co miałem ~0,1 kg. Dla pewności dodam że programy wskazywały że piwo będzie czarne jak smoła ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według programu miało być 39 SRM.

Dzieki za pomysł z refermentowaniem ekstraktem barwiącym, następnym razem spróbuje!

Co do jęczmienia to odkąd przeholowałem z jego ilością w FES-ie, staram się z większym rozsądkiem podchodzić do jego użycia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.