joe Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Witam wszystkich mam prosbe o weryfikacje receptury ktora układałem próbując zbliżyć sie do tego piwa. Celuje w 24 BLG 15L Z cukrem - Słód Pale Ale Weyermann 5 kg (68%) (56%) - Słód Melanoidynowy 0,5 kg (6,8%) (5,6%) - Słód Caraaroma 0,5 kg (6,8%) (5,6%) - Słód Carafa III 0,3 kg (4%) (3,4%) - Jęczmień palony 0,25 kg (3,4) (2,8%) - Słód Whisky 0,8 kg (10) (9%) - Cukier 1,5 kg (opcja wtedy 24 BLG 20L) (17%) Zacieranie 67 C - 80 min 78 C - 5 min Gotowanie 90' 90' - chmiel Lubelski 40 g 60' - chmiel Marynka 60g Drozdze myslalem o sucharach S-04 jak w oryginale 2 paczki (lub wczesniej jakas ipe uwarze i zadam gestwe) W przepisie maja podany cukier ja go nie uwzgledniam jesli bym mial dodac to zwieksze objetosc do 20L, czy moze lepiej nie dodawac tu pytanie do was bardziej doswiadczonych. Z gory dzieki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Wg mnie torfowego tam było więcej niż 10%, pewnie koło 30% i cukru też daj mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Pytanie który słód whisky palnujesz kupić ? Generalnie tak jak kantor pisze. Więcej whisky (30-50%), cukru mniej (do 5%). Raczej Marynka na goryczkę, Lubelski na aromat czyli odwrotnie. Wyjdzie whisky stout, czy podobny do P.I.S. to mniej istotnej, ważne żeby wyszedł smaczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joe Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 Dzieki za szybkie podpowiedzi. Słód pod reka mam jęczmienny Whisky Bruntal nie podaja fenolii czy lepiej zamowic i poczekac na Słód Whisky (30-45ppm) Castle Malting? Co do receptury przeliczylem jeszcze raz uwzglednilem wasze uwagi i mysle nad czyms takim 24 BLG 16L(wedlug arkusza PPPP bo wedlug Brewtarget 24 BLG 18 L) - Słód Pale Ale Weyermann 2 kg (29%) - Słód Melanoidynowy 0,5 kg (7%) - Słód Caraaroma 0,5 kg (7%) - Słód Carafa III 0,3 kg (4%) - Jęczmień palony 0,25 kg (3,6%) - Słód Whisky 3,0 kg (43%) - Cukier 0,4 kg (5%) Gotowanie 90' 90' - chmiel Marynka 50 g 60' - chmiel Lubelski 50 g I co o tym myslicie lepiej ? pozdrawiam i przy okazji wszystkim wesolych i zdrowych swiat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 (edited) Jak chcesz poczuć torf zamów słód np. z CM, Fawcett lub Bestmalz. Edited March 23, 2016 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joe Posted April 19, 2016 Author Share Posted April 19, 2016 Witam w sobote uwarzylem wkoncu to piwo, wszystko przebieglo sprawnie drozdze ruszyly po 5 h(uwodnione 2 paczki). Po 20 h pracowaly ostro temp na fermentorze 21 C i myslalem ze wszystko ok po okolo 30h na fermentorze 25 C wynioslem za porada znajomego do piwnicy na fermentorze 21. Po 56 h bije bardzo slabo(wiem ze to nie wyznacznik) piana i drozdze opadly i tu pytanie czy mozliwe jest ze przefermentowalo w tak krotkim czasie? Dzisiaj sprawdzilem FFT wyszlo 9.5 czy powinienem zatrzec bardziej na wytrawnie czy do konca nie ufac FFT? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 (edited) S-04 to szybkie drożdże ale czekaj teraz spokojnie na koniec fermentacji. Pewnie zejdzie do 9,5 nie widzę powodu aby nie ufać FFT to czy to za mało to będziesz mógł dopiero ocenić po butelkowaniu. Bardziej bym się martwił temperaturą, bo jednak temperatura skoczyła Ci mocno, może być bardzo estrowo, w tym rozpuszczalnik. Edited April 19, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joe Posted April 19, 2016 Author Share Posted April 19, 2016 Wlasnie dziwi mnie ze zeszlo tylko do 9.5 to ledwo 60% i stad moje pytanie czy to wina zacierania? A z temp juz nic nie zrobie jedynie wnioski na przyszlosc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.