Jump to content
TypowyAndrzej

Gozdawa Milky Stout - opinie przed zakupem

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów! :D

 

To mój pierwszy wpis na forum, a także moja pierwsza warka, więc proszę o wyrozumiałość.

Planuję zrobić piwo typu stout, gdyż w sklepach często brak ciemnych piw, a jeśli już jakieś się znajdą, to trzeba za nie sporo zapłacić.

 

Niestety przeszukując forum nie znalazłem, żadnej opinii na temat brewkita Milky Stout 3,4kg-23l Brewkit Gozdawa, a wypowiedzi na temat samej firmy są mocno podzielone.

 

Czy opłaca się zainwestować w ten brewkit? Czy dobrze rozumiem, że jeśli w ofercie sklepu piwniczka.org jest napisane, że jest to brewkit 3,4 kg to znaczy, że nie muszę kupowac dodatkowo 1,7 kg ekstraktu słodowego niechmielonego? Może ktoś napisze jakieś rady, albo swoje doświadczenia przy warzeniu piwa tego typu?

 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jeszcze, że narazie nie chcę próbować samodzielnego zacierania słodów i wolałbym pozostać przy brewkitach. Boję się, że bez żadnego doświadczenia coś może pójść nie tak :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewkity Gozdawy zdecydowanie odradzam. Jest wiele negatywnych opinii na zagranicznych stronach. Poza tym wygląda na to, że coraz to nowe negatywne opinie pojawiające się na naszych forach dziwnym trafem znikają... więc generalnie jest ich mało. Sam robiłem Baltic Porter (3,4kg) - tragedia. Jeśli chcesz zrobić dobrego stouta z brewkita to celuj w IRISH STOUT 1,7 kg - Coopers BREWMASTER. Robiłem i wyszedł wyśmienity (dodawałem 1,7kg ekstraktu jasnego Bruntal)! Chyba najlepszy brewkit jaki robiłem a robiłem naprawdę wiele (generalnie z Coopersów wychodziły mi najlepsze, Muntonsy były słabsze z dziwnym lekko kwaskowym posmakiem, Gozdawa zdecydowanie najsłabsza - trudno to się pije).

A co do Twojego powyższego pytania to tak, kupując brewkit 3,4kg nie potrzebujesz dodawać dodatkowego ekstraktu (po warunkiem, że chcesz dodać odpowiednią ilość wody).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem Silesian Lager z brewkita Gozdawy i odradzam. Przepis jest błędny z zakresie dodawania cukru czy glukozy.
Drożdże są jakieś dziwne, niskiej jakości. Piwo jest bez smaku, wodniste o owocowych aromatach (za wysoka temperatura fermentacji podana w przepisie).

Lepiej udaj się na browamator.pl i tam zakup zestaw z nachmielonym ekstraktem słodowym plus puszkę z ekstraktem słodowym w płynie.
Tak, to wyjdzie więcej niż 30zł za Gozdawę + 10zł za glukozę, ale różnica będzie dramatyczna.

Pamiętaj że można brewkit i ekstrakt i drożdże i chmiel podzielić na dwie części - nie trzeba od razu 19l robić. Możesz zacząć od szklanego słoja 13-15l - są takie na allegro. Potem się takie coś przydaje przy zlewaniu na drugą fermentację jak już masz pełny zestaw z Browamatora.

****

Moim zdaniem nie warto się porywać od razu na ziarna - ja bym się na pewno pogubił.


PS: browamator ma super jakość i wychodzi w sumie taniej i lepiej niż z allegro. Ale trzeba poczekać kilka dni na wysyłkę towaru. Ja na allegro nie wrócę po tym jak zobaczyłem co oferuje BA.

Edited by Marcin Wojtczuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tak poważnie to możesz tez kupić tego brewkita gdzieś gdzie np wspomniany wyzej Coopers będzie kosztował kilkanaście złotych taniej i nie trzeba czekać kilka dni na wysyłkę :) I jego jakość będzie dokładnie taka sama jak tego z BA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj że można brewkit i ekstrakt i drożdże i chmiel podzielić na dwie części - nie trzeba od razu 19l robić. Możesz zacząć od szklanego słoja 13-15l - są takie na allegro.

Pojemnik fermentacyjny 30l już mam, dostałem od szwagra w prezencie ;p

 

Jeśli dobrze rozumiem jeden w zupełności mi wystarczy, prawda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pamiętaj że można brewkit i ekstrakt i drożdże i chmiel podzielić na dwie części - nie trzeba od razu 19l robić. Możesz zacząć od szklanego słoja 13-15l - są takie na allegro.

Pojemnik fermentacyjny 30l już mam, dostałem od szwagra w prezencie ;p

 

Jeśli dobrze rozumiem jeden w zupełności mi wystarczy, prawda?

 

Wystarczy chociaż przy rozlewie będzie się trzeba trochę wykazać.

Roztwór do refermentacji można sobie policzyć i dodać strzykawką do butelek więc tu nie będzie problemu

Jeśli fermentor ma kranik to w zależności od drożdży będzie je przy rozlewie zaciągał w mniejszej lub większej ilości. Przy drożdżach w typie S-04 może to mieć jakiś sens i całkiem możliwe że poza mętami na początku i na końcu będzie w miarę ok ale przy drożdżach typu S-33 wolał bym tego nie widzieć.

A jeśli nie ma kranika to operowanie wężykiem tak żeby zaciągał piwo, nie wzburzał drożdży na dnie i nie łapał powietrza przy pierwszej w życiu warce może doprowadzić do wywalenia całości przez okno. Oby nie razem z oknem

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Marcin Wojtczuk, a ile tak mniej więcej czeka się na wysyłkę z BA?

Ja sobie ogarniam tak żeby od momentu zapłacenia tydzień im dać na dostarczenie. Ale przyszyło raz po 5, drugi raz po 6 dniach.

 

Inna sprawa, że kurier z GLS odwalił numer i "zostawił awizo" chociaż żona była w domu. To nie wina BA, pierwszy raz coś takiego widziałem - moze były listonosz czy coś.

W każdym razie GLS ma prawo tak zrobić (zostawić w punkcie), dlatego więcej z ich usług nie skorzystam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.