Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

O ile podniesie sie BLG po dodaniu cukru do refermentacji ?

Recommended Posts

Jesli ktoś posiada informację, program do określenia, ile o BLG podnosi sie do dodaniu do refermentacji 3 g. cukru na pół litra byłbym wdzięczny. Zmierzyłem to w domu, dodając cukier do wody, ale nie wiem na ile wyliczenie jest dokładne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak na szybko :

6 gramów na 1 litr (1000 gramów) = około 0,6 %

Dzieki, czyli wychodzi 0,6 BLG ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze mi się wydawało, że surowiec do refermentacji nie podnosi Blg tylko pozwala drożdżom wyprodukować CO2 :/

 

To dla mnie nowość, bo wynika, że wypadałoby uwzględnić to zwiększenie Blg żeby np. zmieścić się w widełkach stylu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. :/

Edited by ro_y

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. :/

Czy w całości to nie wiem, ale dokładnie o to chodzi.

Fermentowałem koźlaka, który zszedł do 6 blg i nie wiedziałem co z nim zrobić. Chciałem ustalić teoretycznie o ile blg podniesie się po dodaniu surowca. Wpakowałem go w butelki bo nie chciał schodzić przez dłuższy czas - bez tegoż surowca. Nie wiem czy się nie przegazuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.