Jump to content
Sign in to follow this  
GRZANY

Zero nachmielenia,a piwo w butelkach!

Recommended Posts

Witam,otworzyłem butelczyne piwa aby wysmakować czy udało się powtórzyć warkę. A tu (zonk) piwo słodkie (13BLG) i ani śladu chmielu! Na 40L poszło 50 Lubelskiego i 50 Marynki.Jak poprawić poziom nachmielenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak poprawić poziom nachmielenia?

jeśli podasz jakieś szczegóły warzenia i fermentacji to szybciej Ci ktoś może coś podpowie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaję sobie sprawę, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale następnym razem dać więcej chmielu, albo świeższego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 25g Marynki i Lubelskiego na 20l to bomby chmielowej raczej nie należy oczekiwać ;)

"Add more hops"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno dałem 160g świeżego granualtu na 28l warkę i myślałem że to dużo, a tu normalne piwo wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Na 40L poszło 50 Lubelskiego i 50 Marynki.

 

A już myślalem że jestem ostatni Mohikanin który stosuje tylko polskie chmiele. Fakt że sypie na 80l ok 400g. mieszanki i ten chmiel po prostu czuć że jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK,uwagi i rady przyjęte.Ale moje piwo jest w butelkach i tu mam problem ,co dalej jakieś pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypić, zapomnieć i następną warkę porządnie nachmielić, bo nie wiem jakiej rady oczekujesz ? Jak zwiększyć gorycz jak piwo już zabutelkowane? Wlewaj sobie herbatkę chmielową do szklanki przed nalaniem piwa ;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

-> hop tea! To znaczy zabutelkowanie stanowi pewien problem, ale zawsze można wszystkie otworzyć, zadać herbatkę chmielową i znowu zakapslować ;)

Edited by Pieter

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

> hop tea! To znaczy zabutelkowanie stanowi pewien problem, ale zawsze można wszystkie otworzyć, zadać herbatkę chmielową i znowu zakapslować ;)

 

Kiedyś mi sie trafiło za mało gazu w butelkach 0.66., kapsle za lużne, albo cóś. Piwo w smaku dobre, ale za mało nagazowane. Pootwierałem dałem po miarce cukru zakapslowałem po 2-ch tyg. było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

-> hop tea! To znaczy zabutelkowanie stanowi pewien problem, ale zawsze można wszystkie otworzyć, zadać herbatkę chmielową i znowu zakapslować ;)

 

 

Też myślałem o herbatce,ale jaka ilość na 0,5L dać. Tu jest problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobić taką ilość jak na całą warkę i podzielić przez liczbę butelek, ot filozofia. Jeżeli wyjdzie nieodmierzalna ilość, to trochę rozcieńczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.