Jump to content
Sign in to follow this  
Karp

Tripel odfermentował do 0 BLG?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie - czy mój tripel miał prawo tak odfermentować?

Zasyp:

5 kg pilzneński Strzegom

0,5 kg monachijski I Strzegom

0,1 kg carapils

1 kg cukier biały

 

Zacierałem przez godzinę w temperaturze ok. 64C, fermentowałem drożdżami MJ M31 Belgian Tripel. Zeszło z 18,5 do ok. 0,5 BLG w ciągu niecałych 4 tygodni; w smaku (jeszcze nie butelkowałem) piwo nie sprawia wrażenia zainfekowanego itd. - jest nawet lekko słodkie i zgodnie ze stylem przyprawowe. Niepokoi mnie tylko tak mocne odfermentowanie, wg informacji producenta powinno ono wynosić 82-88%, czyli teoretycznie BLG powinno zejść max do 2. Mógł mieć na to wpływ 15% udział cukru?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czyli teoretycznie BLG powinno zejść max do 2

i pewnie tak zeszło :)

tylko Ty nie uwzględniasz, że spławik Cię okłamuje bo w roztworze jest też już alkohol i to w nie małej ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To spławik też przekłamuje wynik przy alkoholu? Myślałem że korekcję robi się tylko dla refraktometru

Przekłamuje, bo alkohol jest lżejszy niż woda.

 

Miałem kiedyś tripla który zszedł poniżej 0, do minus 1 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z drugiej strony mam też RIS-a, który zszedł z 27 do 8. Jest jakaś metoda przeliczania ekstraktu dla spławika tak, jak w przypadku refraktometru?

 

I jaka będzie najlepsza metoda sprawdzania BLG? W tej chwili wnioskuję, że użycie refraktometru i skorzystanie z wzoru korekty?

Edited by Karp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, że my zawsze mówiąc o odfermentowaniu mówimy o ekstrakcie pozornym, więc mówienie że spławik przekłamuje jest bez sensu.

 

Nie znam tych drożdży, ale jest parę szczepów potrafiących osiągać takie wartości, a 1kg cukru bardzo zwiększa odfermentowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam. Mnie Dubbel też zaskoczył na tych drożdżach. Zszedł właśnie do zera. Ale fermentowalem gdzies w okolicach 26-28C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest jakaś metoda przeliczania ekstraktu dla spławika tak, jak w przypadku refraktometru?

możesz zacząć tu http://www.winiarze.pl/artykuly/pozostale/cukromierz-areometr-pomiar-cukru-w-moszczu-i-winie

 

Przy okazji doprecyzuję, że moje stwierdzenie "spławik Cię okłamuje" nie mijało się z prawdą bo tak faktycznie jest i służyć miało pobudzeniu wyobraźni, żeby wiedzieć co na prawdę nam ten przyrząd pokazuje w konkretnych sytuacjach :smilies:

Nie mając takich rzeczy w świadomości niejeden właśnie się dziwi po odczycie wskazania.

 

EDIT

to, że posługujemy się pojęciem ekstraktu pozornego i tak właściwie z reguły korekta jest nie potrzebna jest zupełnie inną sprawą ;)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz balingometr z biowinu to zobacz czy w zimnej wodzie (20 C) pokazuje zero ;-)

 

Lubi się w nich obsunąć w środku ten papierek ze skalą - przez co kiedys moja pszenica miała ujemny ekstrakt.

Edited by maro86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko jeszcze gwoli ścisłości - ujemny odczyt nie musi oznaczać, że z areometrem jest coś nie tak, bo ekstrakt rzeczywisty > ekstrakt pozorny, a są szczepy, które mogą zejść tak nisko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko jeszcze gwoli ścisłości - ujemny odczyt nie musi oznaczać, że z areometrem jest coś nie tak, bo ekstrakt rzeczywisty > ekstrakt pozorny, a są szczepy, które mogą zejść tak nisko.

 

Zgadzam się.

Jakkolwiek balingometr zawsze warto sprawdzić w wodzie, tak aby odeszła jedna zmienna.

W moim przypadku wiedziałem że WB06 są żarłoczne i nie zdziwił mnie wówczas niski ekstrakt.

Nie ja jeden miałem już podobny problem, dlatego też tylko chciałem napomknąć ;-)

Edited by maro86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.