wena Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 (edited) III Miedzynarodowy Konkurs Piw Domowych odbędzie się w czerwcu 2016 roku. Ogłoszenie wyników 3.07.2016 podczas imprezy „Browary i Bimbrownie” w Muzeum Park Etnograficzny Skansen w Chorzowie. Kategorie konkursowe: 1.Weizen – 15A wg BJCP 2.Dry Stout – 13A wg BJCP 3.Desitka – niżej opis piwa zaczerpnięty ze strony PSPD. Jasne lekkie opis ze strony PSPD. Lżejsza wersja typowego czeskiego jasnego lagera/pilznera. Bardzo popularna u naszych południowych sąsiadów, a także coraz bardziej w Polsce. Doskonałe na letnie upały oraz jako piwo stołowe do posiłków. Piwo jest lekkie o niskiej zawartości alkoholu, ale posiada swój charakter i smak. Idealny przykład piwa sesyjnego. W Czechach określane zwykle jako Světlé Vycepni, co można tłumaczyć jako Jasne Beczkowe. Kiedyś dominujące piwo w czeskich hospodach, głównie ze względu na niższą cenę, ale również na fakt, że wypicie nawet kilku kufli nie zaburza świadomości. Parametry: Ekstrakt początkowy: 9,5-10,5 ºBlg Ekstrakt końcowy: 2,0-3,5 ºBlg Zawartość alkoholu: 3,8-4,2 % obj. Goryczka: 25-35 IBU Barwa: 8-15 ºEBC Surowce i technologia: zasyp to 100% słód pilzneński. Celem przyciemnienia barwy i nadania piwu treściwości można użyć niewielkiej ilości słodu monachijskiego, wiedeńskiego, jasnego słodu karmelowego lub słodu carapils. Preferowany chmiel żatecki, ale równie dobrze można użyć polskich (Lubelski, Marynka) lub niemieckich odmian chmielu. Tradycyjnie stosuje się zacieranie dekokcyjne, najczęściej trójwarowe, co korzystnie wpływa także na ciemniejszą barwę. W warunkach domowych często stosuje się zacieranie temperaturowe z kilkoma przerwami. Drożdże lagerowe o czystym profilu. Fermentacja dolna 8-12 stopni, następnie lagerowane w 1-2 stopniach. Barwa: złota, klarowne. Barwa nie może być za jasna, słomkowa lub cytrynowa. Piana: średnio wysoka, trwała, biała lub biało kremowa. Gęsta i zbita. Każdy łyk powinien pozostawiać krążki piany na szkle. Aromat: chmielowy z nutą słodu pilzneńskiego. Często występuje aromat diacetylu, jednak w nadmiarze należy go uznać za wadę. Brak nut DMS i estrowych. Smak: lekki i średnio wytrawny. Przyjemna nuta chmielu i słodu pilzneńskiego, zrównoważona goryczką. Jeżeli występują posmaki diacetylowe dopełniają smaku i powodują, że piwo wydaje się treściwsze. Brak nut karmelowych i słodkich. Zakończenie jest rześkie i goryczkowe. Goryczka: pochodzi tylko od chmielu, umiarkowana. Wyraźna ale nie przesadnie wysoka. Może być lekko ściągająca ale nigdy nie zalega. Odczucie w ustach: bardzo lekkie, wytrawne i rześkie ale nie wodniste. Nagazowanie średnie, do średnio niskiego, przyjemnie odczuwalne na podniebieniu i języku. Znakomicie pijalne i orzeźwiające. Ogólne wrażenie: bardzo lekki i wytrawny lager, nie jest wodnisty i pusty w smaku. Głęboka złota barwa. Szczegółowy regulamin i formularz zgłoszeniowy podany zostanie w późniejszym terminie. Edited March 27, 2016 by wena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drejpa Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 co 3ci konkurs w tym roku weizen... chyba z 5 w sezonie trzeba bedzie postawic... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 27, 2016 Author Share Posted March 27, 2016 Usunąłem z konkursu koźlaka. Pozostały 3 kategorie piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majzel Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Witam, wiadomo dokładnie do kiedy trzeba dostarczyć piwo? Pozdrawiam Łukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 9, 2016 Author Share Posted April 9, 2016 Szczegółowy regulamin będzie niebawem. Muszę jeszcze uzgodnić szczegóły ze sponsorami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomo86 Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Usunąłem z konkursu koźlaka. Pozostały 3 kategorie piwa. Czy można się dowiedzieć jaka była przyczyna usunięcia koźlaka z konkursu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Wena, koźlak ci skwaśniał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Kategoria została ogłoszona za późno jak na czas potrzebny do uwarzenia koźlaka i konkurs nie byłby liczony do pucharu PSPD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 (edited) Ja w kwestii formalnej będę pierwszy raz startował o ile się wyrobie .Jak przygotować piwo do konkursu ile butelek jak opisać. Edited April 19, 2016 by Ireneusz Juraszczyk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ahtanum Ahtanowicz Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Jak już o pucharze, to z ciekawości (bo nic nie wyślę i tak niestety) - konkurs będzie liczony (jeśli spełni warunki oczywiście) do bieżącej edycji pucharu PSPD czy do edycji 16/17?Konkretnie chodzi mi o to, że konkurs ma odbyć się w czerwcu (zapewne pod koniec), natomiast ogłoszenie już w lipcu. Strona PSPD mówi tylko, że klasyfikacja obejmuje "konkursy przeprowadzone do 30 czerwca danego roku" - więc jest problem w interpretacji - czy przeprowadzenie to rozstrzygnięcie i wyłonienie laureatów czy jednak ogłoszenie wyników też jest nieodłączną częścią przeprowadzenia konkursu?Być może tylko ja mam jakąś dziwną wątpliwość i wszystko jest jasne, ale byłbym wdzięczny za rozjaśnienie sytuacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 Literalnie czytając (po urzedasowemu ) przeprowadzony to przeprowadzony, a wyniki to wyniki, ale tutaj chyba powinna się wypowiedzieć Komisja Techniczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 Zgadza się, za datę konkursu bierzemy datę przeprowadzenia finału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 A co z moim zapytaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 (edited) A co z moim zapytaniem. Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, konkursy piw domowych to zwykle czekanie, następnie czekanie, potem wysyłka na konkurs i czekanie, a po konkursie to znów czekanie. Większość zasad zwykle opisuje regulamin, który zapewne niedługo się ukaże. Uwarz piwo, odłóż 4 butelki 0,5 l. i... czekaj. Edited April 27, 2016 by Maryh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Zazwyczaj swoje piwa opisuje w ten sposób: Dry Stout Pale Ale Monachijski I Jęczmień palony Czekoladowy Chmiel: Marynka Blg. 13 BUT. .05.2016 Co jeszcze powinno się znaleźć. Nazwisko nazwa browaru telefon ........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Wszystkie dane wpisujesz do zgłoszenia, które wysyłasz z piwem. Butelki zazwyczaj muszą być nieopisane, jedynie na kapslach możne być oznaczenie, gdy np. wysyłasz piwa na kilka kategorii, żeby się nie pomyliły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 29, 2016 Author Share Posted April 29, 2016 Widzę, że coś się dzieje w temacie. MARYH - koźlak mi nie skwaśniał - skwaśniała mi mina po decyzji Komisji Sędziowskiej i dlatego wycofałem koźlaka. Dla komisji było za krótko - czyli 3 miesiące od ogłoszenia kategorii do konkursu. Jak napisałem, że mój koźlak dubeltowy - Grand Champion 2009 był w czasie finału był 2 miesiące w butelkach - to się dowiedziałem, że sędziowie wtedy się nie znali. Nie będę pisał kto sędziował, żeby nie robić zamieszania. Szkoda, że sznowna Komisja Sędziowska nie pomyślała, że koźlak jest w konkursie PSPD i wszyscy chętni go już uwarzyli wcześnij. Ale co mi tam!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 10, 2016 Author Share Posted May 10, 2016 W załączeniu regulamin i formularz zgłoszeniowy. Formularz zgłoszeniowy III MKPD.pdf Regulamin III MKPD.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted June 11, 2016 Author Share Posted June 11, 2016 Czas na wysylanie piw. GB... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted June 21, 2016 Author Share Posted June 21, 2016 Przypominam o wysyłce piw na konkurs. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted June 22, 2016 Author Share Posted June 22, 2016 Sponsorami nagród III MKPD są. Śląski Oddział PSPD Piwopiweczko.pl Fermentum Mobile Devcom Delta Trans Toyota Motor Poland Pub Absurdalna Gozdawa Nagrody: Dyplomy Statuetki Koszulki konkursowe Termometry bezprzewodowe Power Banki Drożdże Fermentum Mobile Puszki z ekstraktem słodowym Drożdże suche Gozdawa Gadżety ŚO PSPD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Wena, jak tam frekwencja? Macie jakieś zagraniczne zgłoszenia? Kiedy przeprowadzicie konkurs? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Konkurs to juź był.Przypuszczam ze w ubiegłom sobote.Teraz tylko czekac na opinie o piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Konkurs to juź był.Przypuszczam ze w ubiegłom sobote.Teraz tylko czekac na opinie o piwie. Nie siej fermentu konkursu jeszcze nie było!!! Co do frekwencji Dry Stout i Weizen około 20 zgłoszeń Desitka około 10 zgłoszeń dokładnie nie pamiętam dlatego piszę około. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 (edited) Nie siej fermentu konkursu jeszcze nie było!!!Napisałem ze to jest moje przypuszczenie. To kiedy bedzie konkurs jest pon. w niedziele ogłoszenie wyników. To chyba juź nie zostało dużo czasu Edited June 28, 2016 by ireneuszj69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.