Jump to content
wena

III Międzynarodowy Konkurs Piw Domowych Chorzów 2016

Recommended Posts

III Miedzynarodowy Konkurs Piw Domowych odbędzie się w czerwcu 2016 roku. Ogłoszenie wyników 3.07.2016 podczas imprezy „Browary i Bimbrownie” w Muzeum Park Etnograficzny Skansen w Chorzowie.

Kategorie konkursowe:

1.Weizen – 15A wg BJCP

2.Dry Stout – 13A wg BJCP

3.Desitka – niżej opis piwa zaczerpnięty ze strony PSPD.

Jasne lekkie opis ze strony PSPD.

Lżejsza wersja typowego czeskiego jasnego lagera/pilznera. Bardzo popularna u naszych południowych sąsiadów, a także coraz bardziej w Polsce. Doskonałe na letnie upały oraz jako piwo stołowe do posiłków. Piwo jest lekkie o niskiej zawartości alkoholu, ale posiada swój charakter i smak. Idealny przykład piwa sesyjnego. W Czechach określane zwykle jako Světlé Vycepni, co można tłumaczyć jako Jasne Beczkowe. Kiedyś dominujące piwo w czeskich hospodach, głównie ze względu na niższą cenę, ale również na fakt, że wypicie nawet kilku kufli nie zaburza świadomości.

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 9,5-10,5 ºBlg

Ekstrakt końcowy: 2,0-3,5 ºBlg

Zawartość alkoholu: 3,8-4,2 % obj.

Goryczka: 25-35 IBU

Barwa: 8-15 ºEBC

Surowce i technologia: zasyp to 100% słód pilzneński. Celem przyciemnienia barwy i nadania piwu treściwości można użyć niewielkiej ilości słodu monachijskiego, wiedeńskiego, jasnego słodu karmelowego lub słodu carapils. Preferowany chmiel żatecki, ale równie dobrze można użyć polskich (Lubelski, Marynka) lub niemieckich odmian chmielu. Tradycyjnie stosuje się zacieranie dekokcyjne, najczęściej trójwarowe, co korzystnie wpływa także na ciemniejszą barwę. W warunkach domowych często stosuje się zacieranie temperaturowe z kilkoma przerwami. Drożdże lagerowe o czystym profilu. Fermentacja dolna 8-12 stopni, następnie lagerowane w 1-2 stopniach. Barwa: złota, klarowne. Barwa nie może być za jasna, słomkowa lub cytrynowa. Piana: średnio wysoka, trwała, biała lub biało kremowa. Gęsta i zbita. Każdy łyk powinien pozostawiać krążki piany na szkle. Aromat: chmielowy z nutą słodu pilzneńskiego. Często występuje aromat diacetylu, jednak w nadmiarze należy go uznać za wadę. Brak nut DMS i estrowych. Smak: lekki i średnio wytrawny. Przyjemna nuta chmielu i słodu pilzneńskiego, zrównoważona goryczką. Jeżeli występują posmaki diacetylowe dopełniają smaku i powodują, że piwo wydaje się treściwsze. Brak nut karmelowych i słodkich. Zakończenie jest rześkie i goryczkowe. Goryczka: pochodzi tylko od chmielu, umiarkowana. Wyraźna ale nie przesadnie wysoka. Może być lekko ściągająca ale nigdy nie zalega. Odczucie w ustach: bardzo lekkie, wytrawne i rześkie ale nie wodniste. Nagazowanie średnie, do średnio niskiego, przyjemnie odczuwalne na podniebieniu i języku. Znakomicie pijalne i orzeźwiające. Ogólne wrażenie: bardzo lekki i wytrawny lager, nie jest wodnisty i pusty w smaku. Głęboka złota barwa.

Szczegółowy regulamin i formularz zgłoszeniowy podany zostanie w późniejszym terminie.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, wiadomo dokładnie do kiedy trzeba dostarczyć piwo? Pozdrawiam Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczegółowy regulamin będzie niebawem. Muszę jeszcze uzgodnić szczegóły ze sponsorami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usunąłem z konkursu koźlaka. Pozostały 3 kategorie piwa.

Czy można się dowiedzieć jaka była przyczyna usunięcia koźlaka z konkursu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w kwestii formalnej będę pierwszy raz startował o ile się wyrobie .Jak przygotować piwo do konkursu ile butelek jak opisać.

Edited by Ireneusz Juraszczyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już o pucharze, to z ciekawości (bo nic nie wyślę i tak niestety) - konkurs będzie liczony (jeśli spełni warunki oczywiście) do bieżącej edycji pucharu PSPD czy do edycji 16/17?
Konkretnie chodzi mi o to, że konkurs ma odbyć się w czerwcu (zapewne pod koniec), natomiast ogłoszenie już w lipcu. 
Strona PSPD mówi tylko, że klasyfikacja obejmuje "konkursy przeprowadzone do 30 czerwca danego roku" - więc jest problem w interpretacji - czy przeprowadzenie to rozstrzygnięcie i wyłonienie laureatów czy jednak ogłoszenie wyników też jest nieodłączną częścią przeprowadzenia konkursu?

Być może tylko ja mam jakąś dziwną wątpliwość i wszystko jest jasne, ale byłbym wdzięczny za rozjaśnienie sytuacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Literalnie czytając (po urzedasowemu :D) przeprowadzony to przeprowadzony, a wyniki to wyniki, ale tutaj chyba powinna się wypowiedzieć Komisja Techniczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co z moim zapytaniem.

Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, konkursy piw domowych to zwykle czekanie, następnie czekanie, potem wysyłka na konkurs i czekanie, a po konkursie to znów czekanie.

Większość zasad zwykle opisuje regulamin, który zapewne niedługo się ukaże. Uwarz piwo, odłóż 4 butelki 0,5 l. i... czekaj.

Edited by Maryh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zazwyczaj swoje piwa opisuje w ten sposób:

 

Dry Stout

Pale Ale

Monachijski I

Jęczmień palony

Czekoladowy

Chmiel: Marynka

Blg. 13

BUT. .05.2016

 

Co jeszcze powinno się znaleźć.

Nazwisko nazwa browaru telefon ........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie dane wpisujesz do zgłoszenia, które wysyłasz z piwem. Butelki zazwyczaj muszą być nieopisane, jedynie na kapslach możne być oznaczenie, gdy np. wysyłasz piwa na kilka kategorii, żeby się nie pomyliły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że coś się dzieje w temacie.

MARYH - koźlak mi nie skwaśniał - skwaśniała mi mina po decyzji Komisji Sędziowskiej i dlatego wycofałem koźlaka.

Dla komisji było za krótko - czyli 3 miesiące od ogłoszenia kategorii do konkursu. Jak napisałem, że mój koźlak dubeltowy - Grand Champion 2009 był w czasie finału był 2 miesiące w butelkach - to się dowiedziałem, że sędziowie wtedy się nie znali. Nie będę pisał kto sędziował, żeby nie robić zamieszania.

Szkoda, że sznowna Komisja Sędziowska nie pomyślała, że koźlak jest w konkursie PSPD i wszyscy chętni go już uwarzyli wcześnij.

Ale co mi tam!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sponsorami nagród III MKPD są.

 

Śląski Oddział PSPD

Piwopiweczko.pl

Fermentum Mobile

Devcom

Delta Trans

Toyota Motor Poland

Pub Absurdalna

Gozdawa

 

Nagrody:

Dyplomy

Statuetki

Koszulki konkursowe

Termometry bezprzewodowe

Power Banki

Drożdże Fermentum Mobile

Puszki z ekstraktem słodowym

Drożdże suche Gozdawa

Gadżety ŚO PSPD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wena, jak tam frekwencja? Macie jakieś zagraniczne zgłoszenia? Kiedy przeprowadzicie konkurs?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs to juź był.Przypuszczam ze w ubiegłom sobote.Teraz tylko czekac na opinie o piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs to juź był.Przypuszczam ze w ubiegłom sobote.Teraz tylko czekac na opinie o piwie.

Nie siej fermentu konkursu jeszcze nie było!!!

Co do frekwencji Dry Stout i Weizen około 20 zgłoszeń Desitka około 10 zgłoszeń dokładnie nie pamiętam dlatego piszę około.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie siej fermentu konkursu jeszcze nie było!!!



Napisałem ze to jest moje przypuszczenie. To kiedy bedzie konkurs jest pon. w niedziele ogłoszenie wyników.

To chyba juź nie zostało dużo czasu 

Edited by ireneuszj69

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.