Jump to content

zepsuty starter?


bialy50
 Share

Recommended Posts

Witam.

Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera?

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera?

 

Startery z reguły smakują okropnie, trochę kwaskowato właśnie. Ważniejszy jest zapach, jak nie śmierdzi jakoś mega dziwnie - kanaliza, apteka to jest raczej okej. Aromat jest cydrowy bardziej taki winny czy w stronę octowego?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Odkurzę temat i ponawiam pytanie, czy zapach cydru ze startera (kręcony na mieszadle magnetycznym 48h w temp ~23st z ekstraktu, drożdże FM w szkocką kratę) jest ok? Gdzieś mi się przewinęło że jest to zapach estrów produkowanych przez drożdże

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.