bialy50 Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Witam. Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Witam. Zrobilem starter 2L drożdze FM31 bawarska dolina, niepokoi mnie zapach i smak brzeczki jest lekko kwaśny przypomina sok jabłkowy, starter namnażany byl 48h w temp. 22-23 stopnie nastepnie na 24h wstawiony do lodówki. W kanał czy coś bedzie z tego startera? Startery z reguły smakują okropnie, trochę kwaskowato właśnie. Ważniejszy jest zapach, jak nie śmierdzi jakoś mega dziwnie - kanaliza, apteka to jest raczej okej. Aromat jest cydrowy bardziej taki winny czy w stronę octowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bialy50 Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 Aromat cydrowy, winny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba W Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Odkurzę temat i ponawiam pytanie, czy zapach cydru ze startera (kręcony na mieszadle magnetycznym 48h w temp ~23st z ekstraktu, drożdże FM w szkocką kratę) jest ok? Gdzieś mi się przewinęło że jest to zapach estrów produkowanych przez drożdże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Tak, często już nawet drożdże z fiolki tak pachną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts