Jump to content

Słód owsiany, a płatki owsiane


Marcepanowy Margrabia
 Share

Recommended Posts

Czytałem gdzieś, że teoretycznie w słodzie jest mniej protein i glukanów niż w płatkach co może się przełożyć na mniej intensywne doznania smakowe i aromatyczne. Tylko czy ktoś będzie to w stanie wyczuć te różnice kiedy traktujemy te surowce jako dodatek w ilościach rzedu kilku-kilkunastu procent? Również chętnie bym się dowiedział czy ktoś robił takie warki porównawcze.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co pamiętam to w tym filmie jest co nieco na ten temat

 

Poprawka - tam jest porównanie obecnego dry stouta z single Stout porter z Dublina z 19 wieku

Edited by FurioSan
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak jest ze słodem owsianym, ale mogę powiedzieć jak jest z owsem. Sam owies daje w zapachu lekką trawę, która potem znika i na dodatek piwo ma mniej ciała niż w przypadku płatków (ale filtracja to bajka). Za to jeśli porównać prażony owies i prażone płatki to zdecydowanie wygrywa owies... zapach i smak jest rewelacyjny. Coś jak orzeszki ziemne

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Nie będę zakładał nowego tematu o Płatkach Owsianych, napiszę tutaj.

 

Ostatnio zrobiłem dwa piwa z dużą ilością płatków owsianych 28%-32% zasypu i doszedłem do dość ciekawego wniosku, czy może to ktoś potwierdzić?

 

Otóż w obydwu piwach jest bardzo intensywny zapach słodkiej kukurydzy z puszki, bardzo podobny do DMS, tyle że odrobinę przyjemniejszy, raczej nie odrzucający. W pierwszym piwie brzeczkę gotowałem 60 minut, w następnej 75, bo już byłem po testach tej pierwszej warki. Generalnie nie mam u siebie w browarze domowym problemu z DMSem, właściwie nie występuje, poza pierwszymi warkami dawno temu. 

Przejrzałem też metryczki z konkursów i wszędzie gdzie mam wpisany DMS (zazwyczaj na poziomie 1) to w zasypie znajdował się płatki owsiane.

 

Także jestem na 95% pewny, że płatki owsiane, w dużych ilościach, w szczególności w jasnym piwie, dają aromat słodkiej kukurydzy.

 

Czy ktoś ma podobne wnioski?

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie 😁

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Igorrodz napisał:

Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie 😁

Nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. Za przykład np. Hazy Disco Bucharest z Pinty.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.