Skocz do zawartości

Jak zrobić Budweisera?


Rekomendowane odpowiedzi

Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. 

 

Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na forum znalazłem kilka receptur które może ci pomogą:

 

http://www.piwo.org/topic/8936-dunkel-lager-jak/

 

lub:

http://www.wiki.piwo.org/Bohemskie_Ciemne,_Jacek_Michna_(szop007)

 

 Jeśli uwarzysz w domu to cię to taniej wyjdzie, plus do tego  satysfakcja że zrobiłeś je sam. :)

Edytowane przez Ozzi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. 

 

Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda?

 

Nie powtórzysz tego piwa idealnie, ale uwarzysz coś na kształt jego. Jedyny problem, że potrzebne są stałe temperatury rzędu 8-10C do fermentacji tego piwa. Z tego co pamiętam w tym piwie były użyte Urquel Lager: http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_2001_Urquell_Lager

 

A chmiel ogólnie nie jest najważniejszą rzeczą w tym piwie. Poczytaj trochę o warzeniu piwa w domu bo widać że masz braki terminologii fachowej oraz jak robić piwo w domu. I tak da się uwarzyć go taniej niż w sklepie ale to zajmuje sporo czasu. Natomiast jak mówiłem wyżej nie uda Ci się zrobić jego idealnej podróbki - koncernówki mają to do siebie, że mają powtarzalność, w domu natomiast tego nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://hywelsbiglog.files.wordpress.com/2010/02/spm_a2569.jpg

Z etykiety wynika, że słody pale ale, monachijski, karmelowy i jakiś palony (palone ziarno?). Chmiel Saaz.

Ja przygodę z warzeniem zacząłem od chęci sklonowania innego czeskiego ciemnego piwa (Novopacki Special Tmavy) i wyszło smaczne ale całkiem inne.

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.