Jump to content
Sign in to follow this  
mabart

APA jak poprawić smak?

Recommended Posts

Witam.

 

Uwarzyłem jakiś czas temu APA 12,5Blg, warka 12 litrowa. Po dwóch tygodniach od zabutelkowania otworzyłem pierwszą butelkę. Piwo ma słaby aromat i goryczkę, co jak rozumiem jest wynikiem zbyt małej ilości chmielu, problemem dla mnie jest jednak bardzo krótki smak, piwo jest puste, końcówka wydaje się wodnista. Chciałbym uwarzyć poprawioną wersje, która będzie pełniejsza w smaku. Czy powinienem zacierać w wyższej temperaturze? A może dodać chmiel w 30 minucie na tzw."smak"? Zmienić zasyp? Zwiększyć ekstrakt? A może problem leży gdzieś indziej? Dodam tylko, że w piwie nie ma oznak infekcji, piwo jest klarowne z bardzo ładną pianą. Poniżej receptura:

 

Zasyp:

-Pale Ale Castle Malting 86,5%

-Przeniczny Strzegom 8,5%

-CaraHell Weyermann 5%

 

Zacieranie:

-64-66 stopni 60 minut

-70-72 stopnie 10 minut

-mash-out 76 stopni

 

Chmielenie:

-60min Magnum 5g

-15min Simcoe 10g, mech irlandzki 2-3g

-5min Citra 15g

-dry hop 3 dni: Simcoe 15g, Citra 15g

 

Fermentacja:

Drożdże US-05

-14 stopni 2 dni

-17 stopni 3 dni

-19 stopni do końca fementacji

(temperatury otoczenia)

 

Odfermentowało do 3Blg.

 

 

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mabart 

Receptura wygląda w porządku jak na APA. Możesz podnieść temperaturę zacierania, ale to nie da Ci "stylu" piwa. Może spróbuj dodać płatków jęczmiennych. Ewentualnie Carahell-a więcej, ale to może dać Ci posmaki miodowe i na pewno zwiększy Ci treściwość. Lub po prostu zwiększ ekstrakt początkowy piwa. do 14-15 blg. Jeszcze jedna opcja to dodanie niewielkiej ilości żyta, lub płatów żytnich. Piwo będzie gęstsze... Pozdrawiam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałeś dosyć wytrawnie co przy stosunkowo lekkim piwie może powodować odczucie braku pełni czy wodnistość. Nie bez powodu APA w przeciwieństwie do AIPA czy AIIPA ma prawo mieć nawet "umiarkowanie mocny charakter słodowy" (via bjcp). Chmielu, przynajmniej jak na moje "standardy" jest rzeczywiście dosyć mało, ja bym na zimno dał co najmniej 2x tyle, niewykluczone, że do gara też bym dał więcej albo chociaż przesunął wszystko na 5-0'.  Może uprość do tego zasyp do samego pale'a czy nawet pilsa i zacieraj na lenia 66-67°C, u mnie się to sprawdza tzn. taki zasyp i temperatura mi najbardziej podchodzi przy apa/aipa.

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

udarr uświadomiłeś mnie właśnie, że APA to nie jest po prostu słaba AIPA. Robiąc to piwo wykastrowałem recepturę AIPY, którą warzyłem później i do której zadałem drożdże z tego piwa. Następnym razem będę zacierał w około 67 stopniach, wyrzucę z zasypu pszeniczny (karmel niech zostanie dla koloru) i dorzucę więcej chmielu, zobaczymy co wyjdzie  :)

 

Dzięki za sugestie!

Pozdrawiam.

Edited by mabart

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczny (a nie przeniczny) możesz zostawić. Ja przeważnie daje 5% dla lepszej piany. Porównując style AIPA i APA są drobne różnice technologiczne, ale w przenośni się mówi że APA to takie słabsze AIPA (pod względem alkoholu i goryczki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale wstyd, już poprawiam  :roll:, a co do słodu to zawsze dawałem pszeniczny dla poprawy piany bo tak kiedyś przeczytałem, tym razem nie dodam, żeby zobaczyć jaka jest różnica. 

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez pszenicy też da radę. Co więcej - u mnie w obu hefe-weizenach piana była znacznie gorsza niż w każdej apa/ipa/iipa, które uwarzyłem chociaż to akurat pewnie świadczy o jakimś błędzie z mojej strony przy tych weizenach. Tak u mnie wyglądało przy zasypie 7kg pale ale i 0.3kg carahell:

 

G4t23lV.jpg

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po dwóch tygodniach od zabutelkowania otworzyłem pierwszą butelkę.[...] problemem dla mnie jest jednak bardzo krótki smak, piwo jest puste, końcówka wydaje się wodnista 
 

Z mojego doświadczenia wynika, że jak otworzysz butelkę za jeszcze 3-4 tygodnie to w smaku puste już nie będzie i finisz nie będzie wodnisty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wrzucił 30 g jakiegoś goryczkowego 12-13 alfa w 60 minucie potem 30g aromatycznych w 15 minucie to samo w 5 minucie np:

 

30g Magnum 60'

15g citra + 15g mosaic 15'

15g citra + 15g mosaic 5'

Na zimno 30g mosaic chociaż nie jest konieczny

 

Zacierałbym w 68 stopniach przez godzinę

 

Ostatni wg tej receptury zrobiłem single hop Citra . Piwo wyszło świetnie. W tej chwili fermentuja 2 kolejne, ilosc chmielu bez zmian eksperymentuje z innymi gatunkami więc naprawde polecam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.