mabart Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Witam. Uwarzyłem jakiś czas temu APA 12,5Blg, warka 12 litrowa. Po dwóch tygodniach od zabutelkowania otworzyłem pierwszą butelkę. Piwo ma słaby aromat i goryczkę, co jak rozumiem jest wynikiem zbyt małej ilości chmielu, problemem dla mnie jest jednak bardzo krótki smak, piwo jest puste, końcówka wydaje się wodnista. Chciałbym uwarzyć poprawioną wersje, która będzie pełniejsza w smaku. Czy powinienem zacierać w wyższej temperaturze? A może dodać chmiel w 30 minucie na tzw."smak"? Zmienić zasyp? Zwiększyć ekstrakt? A może problem leży gdzieś indziej? Dodam tylko, że w piwie nie ma oznak infekcji, piwo jest klarowne z bardzo ładną pianą. Poniżej receptura: Zasyp: -Pale Ale Castle Malting 86,5% -Przeniczny Strzegom 8,5% -CaraHell Weyermann 5% Zacieranie: -64-66 stopni 60 minut -70-72 stopnie 10 minut -mash-out 76 stopni Chmielenie: -60min Magnum 5g -15min Simcoe 10g, mech irlandzki 2-3g -5min Citra 15g -dry hop 3 dni: Simcoe 15g, Citra 15g Fermentacja: Drożdże US-05 -14 stopni 2 dni -17 stopni 3 dni -19 stopni do końca fementacji (temperatury otoczenia) Odfermentowało do 3Blg. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 @mabart Receptura wygląda w porządku jak na APA. Możesz podnieść temperaturę zacierania, ale to nie da Ci "stylu" piwa. Może spróbuj dodać płatków jęczmiennych. Ewentualnie Carahell-a więcej, ale to może dać Ci posmaki miodowe i na pewno zwiększy Ci treściwość. Lub po prostu zwiększ ekstrakt początkowy piwa. do 14-15 blg. Jeszcze jedna opcja to dodanie niewielkiej ilości żyta, lub płatów żytnich. Piwo będzie gęstsze... Pozdrawiam. mabart 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 (edited) Zacierałeś dosyć wytrawnie co przy stosunkowo lekkim piwie może powodować odczucie braku pełni czy wodnistość. Nie bez powodu APA w przeciwieństwie do AIPA czy AIIPA ma prawo mieć nawet "umiarkowanie mocny charakter słodowy" (via bjcp). Chmielu, przynajmniej jak na moje "standardy" jest rzeczywiście dosyć mało, ja bym na zimno dał co najmniej 2x tyle, niewykluczone, że do gara też bym dał więcej albo chociaż przesunął wszystko na 5-0'. Może uprość do tego zasyp do samego pale'a czy nawet pilsa i zacieraj na lenia 66-67°C, u mnie się to sprawdza tzn. taki zasyp i temperatura mi najbardziej podchodzi przy apa/aipa. Edited March 16, 2016 by udarr mabart 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mabart Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 (edited) udarr uświadomiłeś mnie właśnie, że APA to nie jest po prostu słaba AIPA. Robiąc to piwo wykastrowałem recepturę AIPY, którą warzyłem później i do której zadałem drożdże z tego piwa. Następnym razem będę zacierał w około 67 stopniach, wyrzucę z zasypu pszeniczny (karmel niech zostanie dla koloru) i dorzucę więcej chmielu, zobaczymy co wyjdzie Dzięki za sugestie! Pozdrawiam. Edited March 18, 2016 by mabart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Pszeniczny (a nie przeniczny) możesz zostawić. Ja przeważnie daje 5% dla lepszej piany. Porównując style AIPA i APA są drobne różnice technologiczne, ale w przenośni się mówi że APA to takie słabsze AIPA (pod względem alkoholu i goryczki) mabart 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mabart Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 Ale wstyd, już poprawiam , a co do słodu to zawsze dawałem pszeniczny dla poprawy piany bo tak kiedyś przeczytałem, tym razem nie dodam, żeby zobaczyć jaka jest różnica. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Bez pszenicy też da radę. Co więcej - u mnie w obu hefe-weizenach piana była znacznie gorsza niż w każdej apa/ipa/iipa, które uwarzyłem chociaż to akurat pewnie świadczy o jakimś błędzie z mojej strony przy tych weizenach. Tak u mnie wyglądało przy zasypie 7kg pale ale i 0.3kg carahell: Edited March 18, 2016 by udarr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Przecież ta ilość chmielu jest śmiesznie niska. Zacznij od tego przede wszystkim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 Po dwóch tygodniach od zabutelkowania otworzyłem pierwszą butelkę.[...] problemem dla mnie jest jednak bardzo krótki smak, piwo jest puste, końcówka wydaje się wodnista Z mojego doświadczenia wynika, że jak otworzysz butelkę za jeszcze 3-4 tygodnie to w smaku puste już nie będzie i finisz nie będzie wodnisty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Ja bym wrzucił 30 g jakiegoś goryczkowego 12-13 alfa w 60 minucie potem 30g aromatycznych w 15 minucie to samo w 5 minucie np: 30g Magnum 60' 15g citra + 15g mosaic 15' 15g citra + 15g mosaic 5' Na zimno 30g mosaic chociaż nie jest konieczny Zacierałbym w 68 stopniach przez godzinę Ostatni wg tej receptury zrobiłem single hop Citra . Piwo wyszło świetnie. W tej chwili fermentuja 2 kolejne, ilosc chmielu bez zmian eksperymentuje z innymi gatunkami więc naprawde polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.