Jump to content

Filtracja po fermentacji burzliwej


Nomad
 Share

Recommended Posts

Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper.

W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym.

Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie.

Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -)

Link to comment
Share on other sites

Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper.

W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym.

Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie.

Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -)

Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać :) . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

 

Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper.

W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym.

Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie.

Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -)

Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać :) . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi.
Mam na burzliwej inne piwo i chyba na tym przetestuje. ;-)
Link to comment
Share on other sites

ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa?

Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa?

Edited by legler
Link to comment
Share on other sites

ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa?

Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa?

Sam nie wiem.. ja spodziewam się, że będzie bardziej klarowne. Z tym zapachem może być też prawdopodobne, bo nastepny krok to ponowne chmielenie wiec może jakoś w ten sposób chmiel jeszcze wyjdzie mocniej na pierwszy plan.

Poki co zamierzam oddzielić 5 l z warki ktora mam na burzliwej i potestuje.

Link to comment
Share on other sites

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Link to comment
Share on other sites

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da
Link to comment
Share on other sites

 

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da

 

 

No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno. 

Link to comment
Share on other sites

 

Wlasnie po to zalozylem ten wontek

 

Co założyłeś??? :facepalm:

Fakt mistrzem ortografii nie jestem.. Na szczęście nie o tym ten WĄTEK:-)

Mam mieszane uczucia co do filtrowania w ten sposób, dlatego zadałem pytanie w tłum.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić?

 

Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło.

Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da

No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno.

Używam na codzień Brity do wody i mniej wiecej wymyśliłem jakby nie natlenic za mocno brzeczki. Coś jak w filmiku od Furiosana tylko prowizorka;-) bardziej się boję czy w ogóle brzeczka przez ten filtr przepłynie i jak bardzo straci na smaku, zapachu itp. Trochę żal mi tracić prawie pół kg chmielu na utlenione piwo...
Link to comment
Share on other sites

Masz rację, nie warto.

Patrz na oryginał:

alchemist-heady-topper.jpg

 

Klarowny?

Ooo i teraz mi pomogłeś. Bardzo Ci dziękuję;-) testy jesli zrobie to jednak nie na tym piwie;-)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.