Nomad Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper. W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym. Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie. Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper. W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym. Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie. Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -) Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 15, 2016 Author Share Posted March 15, 2016 Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper. W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym. Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie. Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -) Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi.Mam na burzliwej inne piwo i chyba na tym przetestuje. ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 (edited) ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa? Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa? Edited March 15, 2016 by legler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa? Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa? Sam nie wiem.. ja spodziewam się, że będzie bardziej klarowne. Z tym zapachem może być też prawdopodobne, bo nastepny krok to ponowne chmielenie wiec może jakoś w ten sposób chmiel jeszcze wyjdzie mocniej na pierwszy plan. Poki co zamierzam oddzielić 5 l z warki ktora mam na burzliwej i potestuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasrz Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Dla mnie usilne klarowanie piwa dla samego wyglądu kosztem smaków/zapachów mija się z celem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 (edited) ale to nie filtr węglowy - filtr węglowy to nie zbyt dobry pomysł IMO Edited March 16, 2016 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Wlasnie po to zalozylem ten wontek Co założyłeś??? dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 No wontek zauorzył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Wlasnie po to zalozylem ten wontek Co założyłeś??? Fakt mistrzem ortografii nie jestem.. Na szczęście nie o tym ten WĄTEK:-) Mam mieszane uczucia co do filtrowania w ten sposób, dlatego zadałem pytanie w tłum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 No wontek zauorzyłDzięki. Powaliłeś mnie swoim postem. Wiele mi pomogłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno. Używam na codzień Brity do wody i mniej wiecej wymyśliłem jakby nie natlenic za mocno brzeczki. Coś jak w filmiku od Furiosana tylko prowizorka;-) bardziej się boję czy w ogóle brzeczka przez ten filtr przepłynie i jak bardzo straci na smaku, zapachu itp. Trochę żal mi tracić prawie pół kg chmielu na utlenione piwo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Masz rację, nie warto. Patrz na oryginał: Klarowny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 Masz rację, nie warto. Patrz na oryginał: Klarowny? Ooo i teraz mi pomogłeś. Bardzo Ci dziękuję;-) testy jesli zrobie to jednak nie na tym piwie;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.