Jump to content
Sign in to follow this  
Piotrekdzik

RIS prośba o opinie co do receptury

Recommended Posts

proszę o sugestie co do receptury co byście zmienili lub co dodali.

Czy fermentum mobile FM 52 amerykański sen będą dobrymi drożdżami do tego piwa?

 

pale ale 4kg 34%

monachijski lub żytni 2kg 17% ?

pszeniczny 1,3kg 11%

biscouit 0,7kg 6%


 

czekoladowy jasny 0,5 4%

jęczmień prażony 0,35 3%

żyto prażone 0,25 2%

czekoladowy pszeniczny 0,5 4%


 

płatki :

orkiszowe 0,4 3%

jęczmienne 0,4 3%

żytnie0,4 3%


 

carrared 0,35kg 3%

carraroma 0,5gkg 4%

caramunich III 0,35kg 3%

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przekombinowane w każdym calu. 1 lub 2 karmele nie wychodziłbym wyżej niż 6% ich w zasypie. Palonych koło 8% też ze 2 starczą (jakaś czekolada plus te żyto prażone [osobiscie bym dal jeczmien prazony] ) . Nie wiem po co te płatki jak dajesz już żyto w zasypie (zastanów się czy dasz radę to przefiltrować). Nie wiem po co te orkiszowe. Ja bym zrobił tak Pale jako baza, z 15% monacha II, Jeden karmel np. Caramunich III ze 4%. Czekoladowy pszeniczny ze 4% do tego z 5% jęczmienia prażonego. Możesz dać płatków jęczmiennych z 5% będzie fajna tekstura. Biscuit i tak zginie w tym zasypie mam wrażenie więc bym go nie wrzucał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do drożdży to jak już chcesz dawać neutralne drożdże to nie ma sensu fm52 wrzucać us-05 dadzą to samo a będą tańsze. Celuj jakoś w 25BLG i będzie super. Najlepiej zrób sobie jakąś Apę 13blg i z tego gęstwę odmierz i wrzuć do tego Risa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

karmele i palone po prostu takie mam na stanie może faktycznie trochę za dużo. Drożdże fm 52 właśnie zjadają apę 14 w fermentorze z nich gęstwę bym chciał dać.

płatki żytnie będą jeżeli się na słód żytni nie zdecyduję.a płatki orkiszowe w sumie to to samo co płatki  pszeniczne ale podobno dają posmak orzechów w piwie.

 

Po sugestiach dał bym tak:

pale ale 5,5 kg     45%

monachijski 2kg   17%

pszeniczny 1,3kg 11%

 


 

czekoladowy jasny 0,5 4%

jęczmień prażony 0,35 3%

czekoladowy pszeniczny 0,5  4%


 

płatki :

orkiszowe 0,4      3%

jęczmienne 0,4    3%

żytnie0,4              3%


 

carrared 0,35kg 3%

caramunich III 0,35kg 3%

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jak ktoś napisał kiedyś znowu się przyczepię 

cztery dni temu http://www.piwo.org/topic/20506-pierwszy-ris-konsultacja-receptury/?hl=ris

dwa dni temu http://www.piwo.org/topic/20451-ris-205-blg-a-ilość-drożdży/?hl=ris

jedenaście dni temu http://www.piwo.org/topic/20432-ris-imperial-stout-prośba-o-sprawdzenie-receptury/?hl=ris

itd http://www.piwo.org/topic/20353-kilka-pytań-odnośnie-warzenia-risa/?hl=ris#entry389049

 

ludzie,ile można,rozumiem że jest "moda" na RISa i każdy chce robić, ale albo robisz swoją recepturę,autorską i masz resztę w nosie albo poczytaj jeden z miliona tematów, albo wybierz którąś ze sprawdzonych których jest dwa miliony 

minimum  chęci i zaangażowania 

jeśli napiszę że do risa nie trzeba płatków i ja bym nie dał zrezygnujesz z nich ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ludzie,ile można,rozumiem że jest "moda" na RISa i każdy chce robić, ale albo robisz swoją recepturę,autorską i masz resztę w nosie albo poczytaj jeden z miliona tematów, albo wybierz którąś ze sprawdzonych których jest dwa miliony 
 

 

Czyli najlepiej nic nie pisać, wszystko już jest, wszystko już było i wszystko można znaleźć. 

Założę się że taki post jak twój mówiący ze tematy się powtarzają też już ktoś gdzieś napisał, a jednak ty też go napisałeś.

Wydaje mi się że forum jest od tego żeby na nim pisać, pytać i odpowiadać.

 

 

 

minimum chęci i zaangażowania 
 

Założenie nowego tematu to właśnie jest minimum zaangażowania w życie forum.

 

 

 

jeśli napiszę że do risa nie trzeba płatków i ja bym nie dał zrezygnujesz z nich ?
 

Jeżeli to jakoś uzasadnisz i ktoś inny to potwierdzi to oczywiście z nich zrezygnuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz masz za mało palonych - ma być ich koło 8% (czekoladowy 400 się do tego nei zalicza) więc daj 4% czekoladowego pszenicznego i 4% jęczmienia a wyjeb ten czekoladowy (Ogółem masz mega tendencje początkującego do przekombinowania piwa [chciałbyś uzyskać miliard smaków i aromatów a im więcej kombinujesz tym mniej będzie to czuć] )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można też wykrzystać jeden z kiku kalkulatorów piwowarskich. Niektóre nawet oceniają, jak piwo mieści się w widełkach stylu. Aby było łatwiej polecam maksymalnie trzy słody (jasny, karmelowy i barwiący) oraz dwa chmiele - ten na aromat raczej zniknie po dłuzszym leżakowaniu.

Edited by cemik1

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz masz za mało palonych - ma być ich koło 8% (czekoladowy 400 się do tego nei zalicza) więc daj 4% czekoladowego pszenicznego i 4% jęczmienia a wyjeb ten czekoladowy (Ogółem masz mega tendencje początkującego do przekombinowania piwa [chciałbyś uzyskać miliard smaków i aromatów a im więcej kombinujesz tym mniej będzie to czuć] )

Na ogólnym forum używać takiego słowa (pogrubione, podkreślone). Pogięło już doszczętnie tych forumowiczów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydaje mi się że forum jest od tego żeby na nim pisać, pytać i odpowiadać.

owszem tak jest,pytać,ale nie po stokroć  o to samo, 2-3 tematy o tym samym tygodniowo,za raz serwer piwo.org będzie większy jak googla

czy nową encyklopedię wydają co tydzień, albo dwa razy w tygodniu ?

rozumiem że każdy może coś dopytać,ale w kółko się powtarzają te same tendencyjne pytania

jeśli ktoś ma tak wiele pytań i wątpliwości to uważam że jeszcze nie czas by brał się za risa 

 

aaa i w zasadzie to ja nie wiem bo risa tylko piłem,nie godzien żem by za nie się zabrać,będzie ci on zwieńczeniem mej niezbyt długiej ale burzliwej kariery piwowara 

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widziałem kilka dni temu że zamknięto też temat w którym niedoświadczony piwowar ośmielił sie zapytać o coś "kolejny raz"

Osoby które nie chcą pomagać niech do takich tematów nie zaglądają

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Osoby które nie chcą pomagać niech do takich tematów nie zaglądają

zauważyłeś że odpowiadają tacy " najmądrzejsi " jak ja co mają 5 albo 10 warek i dają najwięcej rad ? ale czy dobrych 

bo tacy co mają pojęcie to mają już dosyć takich pytań  

ten też za raz będzie zamknięty za OT ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Osoby które nie chcą pomagać niech do takich tematów nie zaglądają

no popatrz, a mi szklana kula nadal z polerowania nie wróciła :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Osoby które nie chcą pomagać niech do takich tematów nie zaglądają

zauważyłeś że odpowiadają tacy " najmądrzejsi " jak ja co mają 5 albo 10 warek i dają najwięcej rad ? ale czy dobrych 

bo tacy co mają pojęcie to mają już dosyć takich pytań  

ten też za raz będzie zamknięty za OT ;)

 

Od ilu warek rady piwowara sa wartościowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Od ilu warek rady piwowara sa wartościowe?

odkąd inni uważają go za wartościowego piwowara ;)

(tylko proszę nie pytaj kiedy inni uważają piwowara za wartościowego) :facepalm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Piotrekdzik - RIS z tego wyjdzie. Co do słodów palonych - im więcej ich dasz, tym dłużej piwo powinno leżakować, żeby uzyskać odpowiednie smaki (Oczywiście ilość z umiarem). Słód żytni czy płatki żytnie da Ci piwo gęstsze, lekko oleiste i nawet jakby Ci odfermentowało bardziej niż planowałeś, to da Ci to "sztucznego" ciała. Co do płatków jęczmiennych - one zwiększą Ci pienistość piwa, dadzą aksamitność. Orkiszowe używałem, ale nie potrafię stwierdzić co dają. Zasyp słodów palonych nie powinien przekraczać 10 %, żeby uniknąć popielniczki w piwie. Zależy jeszcze w której minucie zacierania je dodasz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czyli najlepiej nic nie pisać, wszystko już jest, wszystko już było i wszystko można znaleźć.
Dokładnie tak. Są sytuacje wyjątkowe, nieszablonowe, niestandardowe, ale na pewno nie są nimi pytania po raz setny o sklecenie receptury. Receptur masz miliard. Masz tutaj na forum receptury medalowe, niektórzy w zapiskach opisują piwa pod recepturami. Ale to trzeba poszukać, trzeba poświęcić czas, trzeba się postarać. Ale nic tam, lepiej nowy temat i po raz tysięczny klepać to samo - niech podadzą mi na tacy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.