kamilg20 Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Witajcie. Chciałbym ułożyć pierwszy własny przepis na coś w okolicach stylu brown ale lub brown porter (nie musi być idealnie w stylu). Coś sobie skleciłem korzystając z kalkulatorów i myślę, że na pewno będzie trochę do poprawienia. Jak na czwartą warkę mam nadzieję, że nie porywam się z motyką na słońce. Ogólnie chciałbym żeby piwo miało kolor 20-30 SRM, dość łagodna ale dobrze wyczuwalna czekolada, nuty orzechowe, lekko karmelowe i kawowe i raczej mało paloności, z alfa kwasami też bez przesady, chyba że uważacie inaczej. Po prostu ma być dobrze pijalne w gronie znajomych, również amatorów jasnego pełnego ale jednocześnie ciekawe i złożone. Może duże wymagania, mimo to liczę na pomoc Jeszcze jedno... Piwo będę warzył przed wyjazdem i nie będzie mnie niecałe 3 tygodnie, także preferowałbym tylko fermentację burzliwą. Dajcie znać, czy te drożdże się do tego nadają. Warka na 20-22l, blg w okolicach 12: 3,0 kg Pale Ale 0,4 kg Brown 0,2 kg Biscuit 0,2 kg Czekoladowy Strzegom 0,1 kg Carafa III Special - od początku czy pod koniec? Karmelowy - jaki? ile? 10 g Magnum 70' (mam i chciałbym wykorzystać) 25 g Fuggles (może inny angielski) 30' 3-4 g mchu irlandzkiego na ostatnie 10' Drożdże S-04 (w grę wchodzą tylko suche) 17-18°C Jakie proponujecie zacieranie? Jednotemperaturowo w 68* nie będzie zbyt na słodko? Co wyrzucić? Co zmienić? Co dodać? Czekam na wszelkie rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 To wyszło całkiem dobre https://brewlog.zgodowie.org/brew/294 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 (edited) Dzięki za linka. Był problem z odczytaniem ale się udało. A patrząc na moje wypociny... co tu można poprawić? Chciałbym jednak zastosować ten Brown. Ponoć daje ciekawe efekty. Co do karmelowego - http://www.alepiwo.pl/?produkty/slody/karmelowe/inne/slod-crystal-fawcett-0-25-kg.html czy ten w ilości 0,25 kg się nada? Edited March 13, 2016 by kamilg20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 (edited) hej, robiłem dwa brown portery co prawda żytnie ten jeszcze dojrzewa ( zapowiada się bardzo dobrze ) 3.0 kg Maris Otter (Fawcett) 0.8 kg Żytni (Fawcett) 0.7 kg Brown (Fawcett) 0.3 kg Crystal Rye (Fawcett) 0.1 kg Melanoidynowy (Weyermann) 0.1 kg Czekoladowy Jasny (DMGP) 0.1 kg Pszeniczny Czarny (Ireks) - dodatek późny a ten był świetny Słód Maris Otter - 3kg Słód żytni - 0.8kg Słód Brown - 0.7kg Słód karmelowy 100,30,300 - po ~100g Słód Melanoidowy 100g Słód pszeniczny czarny 100g ( dodatek do mashout ) pierwszy 13.5°Blg drugi 13°Blg chmielenie miały zupełnie inne - więc nie podaje Oba na Notinghamach Edited March 14, 2016 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 hej, robiłem dwa brown portery co prawda żytnie ten jeszcze dojrzewa ( zapowiada się bardzo dobrze ) 3.0 kg Maris Otter (Fawcett) 0.8 kg Żytni (Fawcett) 0.7 kg Brown (Fawcett) 0.3 kg Crystal Rye (Fawcett) 0.1 kg Melanoidynowy (Weyermann) 0.1 kg Czekoladowy Jasny (DMGP) 0.1 kg Pszeniczny Czarny (Ireks) - dodatek późny a ten był świetny Słód Maris Otter - 3kg Słód żytni - 0.8kg Słód Brown - 0.7kg Słód karmelowy 100,30,300 - po ~100g Słód Melanoidowy 100g Słód pszeniczny czarny 100g ( dodatek do mashout ) pierwszy 13.5°Blg drugi 13°Blg chmielenie miały zupełnie inne - więc nie podaje Oba na Notinghamach Dzięki. Ten drugi przepis ciekawy. Maris Otter można zastąpić Pale Ale Strzegom lub Weyermann? Ciągle nie wiem czy ten mój przepis ma jakieś wady i czy lepiej sklonować jakiś sprawdzony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 można nie można - wszystko zależy od ciebie Dobrą zasadą ( nie stosuje się do niej ) jest - bierzesz recepturę od Jamila z Brewing Classic Styles Recipe warzysz a w kolejnych warkach zaczynasz poszukiwać lub pracujesz nad powtarzalnością Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dine Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Zrobiłem browna na S-04 i średnio mi pasuje, kolejnego bym zrobił na US-05 albo podobnych. Uważaj też z czarnymi słodami, jeżeli zależy ci na tym, żeby brown było faktycznie brown. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 Daj jakiś karmelowy. Tu masz fajną recepturę i dyskusję do poczytania: http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/brew-day-brown-ale.html http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Stwierdziłem, że zrobię mniejszą warkę na 13-14 litrów. Przeglądałem to co mi wysłaliście i znalazłem też przepis kolegi z forum, który 2 lata temu robił brown portera. Link: http://www.piwo.org/topic/12836-brown-porter/. Zmniejszyłem składniki mniej więcej proporcjonalnie i wyszło mi coś takiego: 2.0 kg Pale Ale 0.3 kg Brown 0.25 kg Bursztynowy 0.1 kg Karmelowy 150 0.1 kg Czekoladowy 400 0.05 kg Carafa III special 9 g Magnum 70' 7 g Fuggles 15' 2 g mech irlandzki 10' Drożdże S-04/US-05 Jeszcze pytanie o mech. Zakładając, że to będzie tylko burzliwa - dawać czy nie? Dwa dni temu robiłem Alta i dałem 4 g na 20l. Nie dało się dobrze odfiltrować zimnego osadu i mam w fermentorze sporo pływających i zbitych szumowin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Narobisz się tyle samo, a piwa będzie mniej. Jak dla mnie to fałszywa oszczędność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23? @kamilg20 Receptura wygląda fajnie. W jakie Blg i IBU celujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 (edited) Narobisz się tyle samo, a piwa będzie mniej. Jak dla mnie to fałszywa oszczędność. Brałem pod uwagę, że to moje pierwsze kombinowanie z przepisem. Miała to być taka warka próbna. Ale jeśli uważacie, że przepis wygląda ok to może rzeczywiście nie będę się rozdrabniał i zrobię na 20l. Edited March 16, 2016 by kamilg20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23? @kamilg20 Receptura wygląda fajnie. W jakie Blg i IBU celujesz? Co do Blg to gdzieś w okolicach 12. Goryczka około 25. Jakieś sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Nie, brzmi dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23? Z grubsza. Może pół godziny krócej. Przypomnij, ile cały proces trwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Jeszcze pytanie o mech. Zakładając, że to będzie tylko burzliwa - dawać czy nie? Mech ma zapobiegać zmętnieniom "na zimno", tzn. mętnieniu gotowego piwa (w butelkach) po dużym schłodzeniu. Nie ma więc tutaj znaczenia, czy robisz z cichą czy bez. 13L to dobra ilość na podpiwek, szkoda czasu i zabawy, jeśli ma się sprzęt na 20L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Stwierdziłem, że zrobię mniejszą warkę na 13-14 litrów. ... Narobisz się tyle samo, a piwa będzie mniej. Jak dla mnie to fałszywa oszczędność. Ale jak wyjdzie kiepskie piwo, to szybciej się spije 13 litrów niż 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 To się postaraj, żeby wyszło dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23? Z grubsza. Może pół godziny krócej. Przypomnij, ile cały proces trwa? U mnie 20L jakieś 5h, 11L jakieś 3h. Butelkowanie mniej więcej proporcjonalnie do ilości piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23? Może jakieś 10 min dłużej. Jak jest dobry system, to ilość (w rozsądnych rozbierznościach) w zasadzie nie ma znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.