Jump to content
Sign in to follow this  
kamilg20

Prośba o sprawdzenie Brown...

Recommended Posts

Witajcie. Chciałbym ułożyć pierwszy własny przepis na coś w okolicach stylu brown ale lub brown porter (nie musi być idealnie w stylu). Coś sobie skleciłem korzystając z kalkulatorów i myślę, że na pewno będzie trochę do poprawienia. Jak na czwartą warkę mam nadzieję, że nie porywam się z motyką na słońce. Ogólnie chciałbym żeby piwo miało kolor 20-30 SRM, dość łagodna ale dobrze wyczuwalna czekolada, nuty orzechowe, lekko karmelowe i kawowe i raczej mało paloności, z alfa kwasami też bez przesady, chyba że uważacie inaczej. Po prostu ma być dobrze pijalne w gronie znajomych, również amatorów jasnego pełnego :) ale jednocześnie ciekawe i złożone. Może duże wymagania, mimo to liczę na pomoc :) Jeszcze jedno... Piwo będę warzył przed wyjazdem i nie będzie mnie niecałe 3 tygodnie, także preferowałbym tylko fermentację burzliwą. Dajcie znać, czy te drożdże się do tego nadają. Warka na 20-22l, blg w okolicach 12:

 

3,0 kg Pale Ale

0,4 kg Brown

0,2 kg Biscuit

0,2 kg Czekoladowy Strzegom

0,1 kg Carafa III Special - od początku czy pod koniec?

Karmelowy - jaki? ile?

 

10 g Magnum 70' (mam i chciałbym wykorzystać)

25 g Fuggles (może inny angielski) 30'

3-4 g mchu irlandzkiego na ostatnie 10'​

Drożdże S-04 (w grę wchodzą tylko suche) 17-18°C

 

Jakie proponujecie zacieranie? Jednotemperaturowo w 68* nie będzie zbyt na słodko?

Co wyrzucić? Co zmienić? Co dodać? Czekam na wszelkie rady :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za linka. Był problem z odczytaniem ale się udało. A patrząc na moje wypociny... co tu można poprawić? Chciałbym jednak zastosować ten Brown. Ponoć daje ciekawe efekty. Co do karmelowego - http://www.alepiwo.pl/?produkty/slody/karmelowe/inne/slod-crystal-fawcett-0-25-kg.html czy ten w ilości 0,25 kg się nada?

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

hej,

 

robiłem dwa brown portery co prawda żytnie

ten jeszcze dojrzewa ( zapowiada się bardzo dobrze ) 

  • 3.0 kg Maris Otter (Fawcett)
  • 0.8 kg Żytni (Fawcett)
  • 0.7 kg Brown (Fawcett)
  • 0.3 kg Crystal Rye (Fawcett)
  • 0.1 kg Melanoidynowy (Weyermann)
  • 0.1 kg Czekoladowy Jasny (DMGP)
  • 0.1 kg Pszeniczny Czarny (Ireks) - dodatek późny

 

a ten był świetny

 

  • Słód Maris Otter - 3kg
  • Słód żytni - 0.8kg
  • Słód Brown - 0.7kg
  • Słód karmelowy 100,30,300 - po ~100g
  • Słód Melanoidowy 100g
  • Słód pszeniczny czarny 100g ( dodatek do mashout ) 

 

pierwszy 13.5°Blg drugi 13°Blg

chmielenie miały zupełnie inne - więc nie podaje :)

Oba na Notinghamach 

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

hej,

 

robiłem dwa brown portery co prawda żytnie

ten jeszcze dojrzewa ( zapowiada się bardzo dobrze ) 

  • 3.0 kg Maris Otter (Fawcett)
  • 0.8 kg Żytni (Fawcett)
  • 0.7 kg Brown (Fawcett)
  • 0.3 kg Crystal Rye (Fawcett)
  • 0.1 kg Melanoidynowy (Weyermann)
  • 0.1 kg Czekoladowy Jasny (DMGP)
  • 0.1 kg Pszeniczny Czarny (Ireks) - dodatek późny

 

a ten był świetny

 

  • Słód Maris Otter - 3kg
  • Słód żytni - 0.8kg
  • Słód Brown - 0.7kg
  • Słód karmelowy 100,30,300 - po ~100g
  • Słód Melanoidowy 100g
  • Słód pszeniczny czarny 100g ( dodatek do mashout ) 

 

pierwszy 13.5°Blg drugi 13°Blg

chmielenie miały zupełnie inne - więc nie podaje :)

Oba na Notinghamach 

Dzięki. Ten drugi przepis ciekawy. Maris Otter można zastąpić Pale Ale Strzegom lub Weyermann? Ciągle nie wiem czy ten mój przepis ma jakieś wady i czy lepiej sklonować jakiś sprawdzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

można nie można - wszystko zależy od ciebie :) 

 

Dobrą zasadą ( nie stosuje się do niej :( ) jest - bierzesz recepturę od Jamila z  Brewing Classic Styles Recipe

warzysz a w kolejnych warkach zaczynasz poszukiwać lub pracujesz nad powtarzalnością :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem browna na S-04 i średnio mi pasuje, kolejnego bym zrobił na US-05 albo podobnych. Uważaj też z czarnymi słodami, jeżeli zależy ci na tym, żeby brown było faktycznie brown. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stwierdziłem, że zrobię mniejszą warkę na 13-14 litrów. Przeglądałem to co mi wysłaliście i znalazłem też przepis kolegi z forum, który 2 lata temu robił brown portera. Link: http://www.piwo.org/topic/12836-brown-porter/. Zmniejszyłem składniki mniej więcej proporcjonalnie i wyszło mi coś takiego:

 

2.0 kg Pale Ale

0.3 kg Brown

0.25 kg Bursztynowy

0.1 kg Karmelowy 150

0.1 kg Czekoladowy 400

0.05 kg Carafa III special

 

9 g Magnum 70'

7 g Fuggles 15'

2 g mech irlandzki 10'

Drożdże S-04/US-05

 

Jeszcze pytanie o mech. Zakładając, że to będzie tylko burzliwa - dawać czy nie? Dwa dni temu robiłem Alta i dałem 4 g na 20l. Nie dało się dobrze odfiltrować zimnego osadu i mam w fermentorze sporo pływających i zbitych szumowin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23?

@kamilg20 Receptura wygląda fajnie. W jakie Blg i IBU celujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Narobisz się tyle samo, a piwa będzie mniej. Jak dla mnie to fałszywa oszczędność. ;)

Brałem pod uwagę, że to moje pierwsze kombinowanie z przepisem. Miała to być taka warka próbna. Ale jeśli uważacie, że przepis wygląda ok to może rzeczywiście nie będę się rozdrabniał i zrobię na 20l.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23?

@kamilg20 Receptura wygląda fajnie. W jakie Blg i IBU celujesz?

Co do Blg to gdzieś w okolicach 12. Goryczka około 25. Jakieś sugestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeszcze pytanie o mech. Zakładając, że to będzie tylko burzliwa - dawać czy nie?

 

Mech ma zapobiegać zmętnieniom "na zimno", tzn. mętnieniu gotowego piwa (w butelkach) po dużym schłodzeniu. Nie ma więc tutaj znaczenia, czy robisz z cichą czy bez.

13L to dobra ilość na podpiwek, szkoda czasu i zabawy, jeśli ma się sprzęt na 20L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stwierdziłem, że zrobię mniejszą warkę na 13-14 litrów. ...

 

 

Narobisz się tyle samo, a piwa będzie mniej. Jak dla mnie to fałszywa oszczędność. ;)

Ale jak wyjdzie kiepskie piwo, to szybciej się spije 13 litrów niż 20 :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23?

Z grubsza. Może pół godziny krócej. Przypomnij, ile cały proces trwa?

 

 

U mnie 20L jakieś 5h, 11L jakieś 3h. Butelkowanie mniej więcej proporcjonalnie do ilości piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zabutelkowanie 13L zajmuje tyle samo co 23?

Może jakieś 10 min dłużej. Jak jest dobry system, to ilość (w rozsądnych rozbierznościach) w zasadzie nie ma znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.