Jump to content

Recommended Posts

Ponieważ ryzyko zgubienia piwnego zeszytu potencjalnie rośnie więc zdecydowałem się na notatki tutaj. Zwłaszcza że i tak systematycznie przeczesuje forum.

Permanentnie brakuje mi czasu, wada pracy którą się uwielbia, stąd rozmyślanie o warzeniu piwa zawsze kończyło się stwierdzeniem "może za 30 lat" (choć raczej na emeryturze nie spadnie mi aktywność zawodowa)

Wtem!!! Pod choinką znalazł sie zestaw do Brown Ale z http://craftabrew.com/ Zestaw z ekstraktem słodowym w proszku oraz słodem barwiącym... zanim się doczekałem na to piwo już fermentowała american wheat single hop na citrze :D

#1 Brown Ale
1galon

 

#2 American Wheat Single Hop Citra
15°Blg 21l

 

#3 IPA przepis częściowo bazujący na recepturze "Drunken Jedi"   różnica: dodatkowe 1kg pszenicy

14,5°Blg 25l

Ipa zmienia nazwę na DMS   :facepalm:

 

 

#4 American wheat (receptura własna)
14 Blg 21l
Po wysładzaniu 31l 12 Blg gotowanie na dwa garnki by odparować do 14 Blg niestety to był dzień kiedy wszystko idzie źle. Kranik w fermentorze warto sprawdzić dwa razy. Ostatecznie brzeczki nastawnej ostało się 21l reszta zalała kuchnię. Kuchnie zająłem jeszcze wodą przy chłodzeniu oraz przy myciu. Pierwszy raz cztery razy pod rząd myłem podłogę.

 

Zasyp: 

Pszenica: 3kg

Pilzneński:2,5kg

Carapils: 0,3kg

 

chmielenie:

50g Cascade 70'    (z zimnej fermentacji #3)

30g Citra       20'

10g Citra         0'

30g Citra na cichą

 

#5 Porter wędzony czyli taki prawie bałtycki wg BJCP (receptura Brew Dog #103 Catherine's Pony)     uwarzony 12-03-2016
19°Blg 22l

temperatura fermentacji ~15°C

 

#6 Brown porter Dry Stout, wysłodziny z #4   uwarzony 12-03-2016
11°Blg 19l

temperatura fermentacji ~17°C

chmielenie etc jak w #5

26-03-2016   zlany na cichą  pobrana gęstwa

Edited by sasq

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 Tasmanian Red Ale (zestaw surowców z Twój Browar) i tak pękł pierwszy hektolitr :-)    uwarzone 19-03-2016
13°Blg 21l
temperatura fermentacji 19°C

 

Zasyp:

Pale Ale             3,8kg

Czerwony          0,4kg

karmelowy 300  0,2kg

Black of Black    0,03kg   (30g)

 

Zacieranie na lenia w 68°C   90min    w 12l wody

Wysładzanie 15l

 

Chmielenie:
5g Topaz 60'
15g Topaz 10'
20g Topaz 5'
15g Topaz 2'

Edited by sasq

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8  Saison według receptury brew dog (#187) minimalnie modyfikowanej    uwarzone 30-03-2016

14,5°Blg   26l

temperatura fermentacji 23°C

 

zasyp:

Pilzneński 5kg

Pszeniczny 1kg

Żytni 0,65kg

Zakwaszający 0,65kg

 

Zacieranie:

60° 10'

65° 30'

72° 10'

78° 5'    wygrzew

 

Chmielenie

90'  Citra 5g

90'  Sorachi Ace 8g

30'  Citra 8g

30'  Amarillo 6g

10'  Citra 8g

10'  Mosaic 9g

10'  Sorachi Ace 9g

 

Wyest 3724 Belgian Seison

Edited by sasq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.