Jump to content

Leżakowanie piwa przez 18 lat


altanis
 Share

Recommended Posts

Wszystko oczywiście serio - jak się niektórzy domyślacie - chodzi o potomka :)

 

@@Bogi, dzięki wielkie za rys historyczny :)

 

 

 

 

 

Dzięki za linki - bardzo przydatne!

 

Podsumowując - polecacie coś ciemnego, raczej RIS, Porter lub Barley i duuuuużo BLG (w granicach 30). Wszystko refermentujemy w butelkach, pewnie z kapslami zalanymi woskiem (aby się nie utleniało). Nagazowanie raczej bardzo słabe (z resztą przy tej mocy to nie ma aż takiego znaczenia) - pewnie 1.8 vol CO2?

 

Największe doświadczenie mam w RISach (już kiedyś uwarzyłem takiego 30 BLG) ale to właśnie BW mnie najbardziej ciekawi...

Link to comment
Share on other sites

to ja może zaproponuję inny pomysł.  :) uwarzyć coś 25-30 blg (100% pilzneński?), przefermentować, przedestylować (oczywiście poza granicami naszego kraju, ponieważ jak wiadomo destylacja jest nielegalna ;)), zostawić w balonie z płatkami dębowymi i na 18 urodziny sprezentować potomkowi single malt whisky

Link to comment
Share on other sites

to ja może zaproponuję inny pomysł.  :) uwarzyć coś 25-30 blg (100% pilzneński?), przefermentować, przedestylować (oczywiście poza granicami naszego kraju, ponieważ jak wiadomo destylacja jest nielegalna ;)), zostawić w balonie z płatkami dębowymi i na 18 urodziny sprezentować potomkowi single malt whisky

 

Destylacja jest legalna, jak opłacisz akcyzę i zrobisz to w odpowiednim punkcie płacąc za to :) 

 

Z tego co czytałem podrabiane Whisky z płatkami dębowymi nie wychodzą za jakieś super, bo nie da się niczym zastąpić prawdziwego leżakowania w beczce. Ale fakt coś tam spróbować zawsze można.

Link to comment
Share on other sites

Polecam nieco zmodyfikowany BW. Chmielenie tylko na goryczkę, drożdże WLP099 (mogą być też ostatecznie G995 al wtedy idziemy nie w barley ale bardziej w stronę wine), Blg początkowe około 25. Część cienkusza można zapasteryzować lub zamrozić. Oczywiście starter i solidne napowietrzenie, dodatek DAP nie zaszkodzi. (napowietrzenie można powtórzyć po 5-7 dniach), dolny zakres temperatur fermentacji dla wybanych drozdży.

Jak drożdże znacznie zwolnią, dodać miodu (można rozpuścić w wodzie lub lepiej w pozostawionym wcześniej cienkuszu) tak, aby zwiększyć blg o około 5...10. Kontrolować przy tym kwasowość i dodać pożywki dla drożdży (kombi). Ten paragraf powtarzać, aż do ubicia drożdży alkoholem i uzyskania zadowalającego poziomu słodkości.

Po 2-3 tygodniach od ustania fermentacji zlać znad osadu, przelać do szklanego dymiona, dodać wiórki dębowe. Dobrać balon tak, aby był prawie całkowicie wypełniony. Po roku zlać znad osadu, sprawdzić walory organoleptyczne i ewentualnie skorygować słodycz (cukier) , kwaśność (kwasek cytrynowy) i poziom alkoholu (spirytus). Sztucznie nagazować i rozlać do butelek 0,25-0,33l (nigdy mi się ne udało w zadowalającej mnie mierze nagazować naturalnie BW). Nalewarka przeciwciśnieniowa się tu sprawdza, ale piwo musi być dobrze schłodzone (butelki też). Im niżej tym lepiej, nawet -10ºC. Trzeba czekać na zimę. Można zabezpieczyć kapsle lakierem lub lakiem, przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, kapslami do góry, bo wytrąci się pewnie, na szczęście zbity, osad. Jeżeli podejrzewamy, że będzie nam przeszkadzał trzeba, przed nagazowanem, powtórzyć leżakowanie w dymionie i zlwewanie jeszcze z raz czy dwa aż przestanie zrzucać osad (uzupełniać płyn tak, aby zminimalizować kotakt z powietrzem). Corocznie próbować z jedną, dwie flaszki by kontrolować, w którą stronę idzie piwo.

Miód dobrej jakości wielokwiat (jeżeli chcemy znacznie podkreślić miodowy charakter to gryka). Nie supermarketowy chiński, bo może nie tyle popsuć smak i bukiet, co zadziałać, przez swe dodatki, niekorzystnie na drożdże i zwolnić lub wręcz zatrzymać fermentację. Piwni ortodoksi mogą zastąpić miód jasnym płynnym ekstraktem słodowym.

Detali co do warzenia i przyprawiania nie podaję, bo sądzę, że za ten trunek powinni zabierać się doświadczeni (przynajmniej w poszukiwaniu i ocenianiu przepisów) piwowarzy. Za to z całą pewnością mogę polecić tak prządzony BW. Nadaje się do testów już po 4-5 latach.

Edited by cemik1
Link to comment
Share on other sites

Praktycznie każde piwo przetrwa 18 lat (jak jest bez infekcji która rozerwie butelki) ale raczej żadne po 18 latach nie będzie w optymalnej formie, będzie kilkanaście lat po niej ;) wg mnie nawet jopejskie :)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

A nie lepiej zrobić miód pitny? Prościej, efekt lepszy, miód im starszy tym lepszy, a w 18 lat to można nawet pokusić się o fermentację półtoraka (ponoć ona sama trwa kilka lat, a 1 blg spada w ciągu kilku miesięcy). Choć osobiście polecam trójniaczka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.