Jump to content

Niska wydajność


Matros
 Share

Recommended Posts

Pierwsze piwko z zacieraniem, już sobie fermentuje, wszytsko póki co wygląda ok. Jednak zastanawia mnie dlaczego z moich wyliczeń wychodzi jedynie 56% wydajności..

 

Piwo to zestaw 20 l z TW Dry Stout 12 BLG.

Pale Ale 3,5 kg

Chocolate 0,2 kg

Palone ziarno jęczmienia 0,3

Płatki jęczmienne 0,5 kg

 

Zacierane 70 min 68-70 stopni + 10 min słody ciemne.

Mash out 10 min 78 stopni

 

Filtrowanie robiłem wolno, jakoś 45-50 min.Nie liczyłem ile wody tylko sprawdzałem na spławiku BLG. Uzyskałem jakoś 23 l przed gotowaniem. Chmiel wrzucony i godzinka gotowania. Chłodzenie też trwało jakoś 25 min. do ok 20 stopni. No i spławik wskazał 13,5 BLG, ale przy 18 l jakie poszły fermentować.

 

Wszystko byłoby ok, bynajmniej dla mnie jak na pierwsze zacieranie, ale czytałem trochę zapisków i często ludzie uzyskują koło 70 %>.., chyba że trafiałem akurat tylko na takie :P

 

Planuje jeszcze 3 warki po 20 l w tym miesiącu przygotować i co powinien zrobić żeby wydajność była trochę większa?? Może jakość słodów w gotowych zestawach ma znaczenie?/ Chyba że zestawy są tak przygotowane że łatwiej jest uzyskać mniej niż 20 litrów niż więcej ? :P

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

zytałem trochę zapisków i często ludzie uzyskują koło 70 %>

1. jak liczona wydajność?

2. wg BS2 masz wydajność ok 72%. Nie jest to może dużo, ale i nie tragicznie :)

 

 

 

Może jakość słodów w gotowych zestawach ma znaczenie?/ Chyba że zestawy są tak przygotowane że łatwiej jest uzyskać mniej niż 20 litrów niż więcej ?

Wg mnie błędne wnioski :(

 

Myślę, że duży wpływ miała wysoka temperatura zacierania i udział płatków i palonego słodu.

Swoją drogą dlaczego zacierałeś w tak wysokiej temperaturze? Zestaw nazywa się Dry Stout czyli ma być wytrawne piwo :) a Ty zatarłeś je "na słodko" raczej.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Matros, dnia 12 marzec 2016 - 14:17, napisał: zytałem trochę zapisków i często ludzie uzyskują koło 70 %> 1. jak liczona wydajność?

Liczylem (ilość brzeczki x BLG x 1,05)/(zasyp) , nie mam BS( jeszcze :P) więc znalazłem ten wzór w jakimś temacie :) 

 

 

 

Myślę, że duży wpływ miała wysoka temperatura zacierania i udział płatków i palonego słodu. Swoją drogą dlaczego zacierałeś w tak wysokiej temperaturze? Zestaw nazywa się Dry Stout czyli ma być wytrawne piwo a Ty zatarłeś je "na słodko" raczej.

 

No i właśnie tu miałem dylemat, dużo czytam forum, ale coś mnie pokusiło żeby zrobić tam jak w instrukcji dołączonej do tego piwka, a tam właśnie jest żeby zacierać w 70 stopniach. :/ No nic, trzeba wzorować się na doświadczonych i czytać ich zapiski :P Lepiej na tym wyjdę, a tak będę miał jeszcze mniej piwa jak będę zlewał znad drożdży. Zostawię je w jednym fermentorze, bez przelewania na cichą chyba.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Liczylem (ilość brzeczki x BLG x 1,05)/(zasyp)

i OK tylko nie porównuj tego wyniku do wyniku z BS bo wg tego wzoru wychodzą zawsze mniejsze wyniki (dlatego pytałem).

 

 

a tam właśnie jest żeby zacierać w 70 stopniach. :/ No nic, trzeba wzorować się na doświadczonych i czytać ich zapiski :P Lepiej na tym wyjdę

zdecydowanie ponieważ, Ci  którzy prowadzą zapiski na forum, często też umieszczają tam swoje wnioski/uwagi/opinie.

 

 

bez przelewania na cichą chyba

jeśli nie potrzebujesz gęstwy to po co przelewać?

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem ( i zdaniem Brewtarget) wydajność ok. 85%. Tak naprawdę to trzeba liczyć 3,5kg pale ale i 0,5kg płatków, które to płatki mają niską i niedokładnie określoną ekstraktywność. Reszta dodana tylko dla koloru - tak nawiasem mówiąc CO TO W OGÓLE ZA STOUT???

Miało być 20l 12Blg a wyszło 18l i 13,5Blg. Nie ma do czego się przyczepić - wyszło tak jak miało wyjść.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Reszta dodana tylko dla koloru - tak nawiasem mówiąc CO TO W OGÓLE ZA STOUT???

Co masz na myśli ?? Sugerowałem się tym co było dołączone do zestawu, więc postępowałem z jej zaleceniami, ale teraz wiem, lepiej poszukać dobrej i sprawdzonej receptury na forum. Chodziło głównie o wydajność, ale skoro według wyliczeń wychodzi ok 85% to ok :) Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Wydajność jak najbardziej w porządku. Nie widzę powodów do paniki. Poprawić coś można prawie zawsze. Jak się nie da wszystkich słodów od początku to się nic nie stanie a w teorii będzie większa wydajność i niższy poziom kwaśności i mniej tanin. Zacieranie w stoutach tradycyjnie robi się na lenia, czyli w 67 stopniach - wyższa temperatura = większa wydajność. Ja robię stouty wg. receptury na porter bałtycki ze zmienionymi proporcjami i też wychodzą. I tak najważniejsza jest fermentacja.

Edited by jimmy_jb
Link to comment
Share on other sites

 

 

tradycyjnie robi się na lenia, czyli w 67 stopniach

"na lenia" to niekoniecznie 67°C. ;)

równie dobrze można w 64°C lub 70°C "na lenia" zacierać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.