Jump to content
Sign in to follow this  
Staszku

Black IPA do sprawdzenia

Recommended Posts

Taki pomysł mam:

czarna IPA 

30,00 g Inuga [11,60 %] - Zacieranie 60,0 min 8,0 IBUs

6,00 kg BestMälz Pilsen (3,5 EBC) 75,5 %

0,50 kg BestMälz Munich (15,0 EBC) 6,3 %

0,50 kg BestMälz Wheat (4,7 EBC) 6,3 %

0,30 kg Carafa III (Weyermann) (1034,3 EBC) 3,8 %

0,25 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 3,1 %

0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 2,5 %

0,20 kg BestMälz Black Malt (1200,0 EBC) 2,5 %

30,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min 34,4 IBUs

20,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 30,0 min 11,7 IBUs

20,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 30,0 min 14,0 IBUs

30,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs

30,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs

20,00 g Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs

American Ale (Wyeast Labs #1056) [124,21 ml]

 

 

chmieli 180 g + 100 na cichą

zacieranie

40min/62C

40min/72C

10min/76C

wg BS wszystko w widełkach po środku wychodzi.

wg praktyków?

 

 

I druga sprawa:

Za chwilę będę zlewał mocniejsze nieco 17/3,5 blg  ALE, czy na gęstwę po nim mogę zalać 25l ok.17 blg BIPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrezygnowałbym z chmielenia zacieru iungą i dał ją na 60 minut - pozwoli Ci to wykorzystać Centenial na smak/ aromat.

Zrezygnowałbym z Carahell i Caraaroma - jeden podniesie pełnię, drugi podniesie pełnię i da posmaki bardziej pasujące do amber ale.

Co do yeast cake - ja bym się nie wahał. Oczywiście w zależności od stanu tej gęstwy. Może warto przepłukać? Ja nigdy tego nie robiłem i zdarzyło mi się stracić kilkanaście litrów brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.