Jump to content
ajron25

SH Citra-prośba o wskazówki

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć Citra Single Hop. Mam 6 kg słodu Pale Ale Malteurop i 200 g Citry. Pomyślałem żeby zacierać to w 64-65 stopniach przez 60 min. Zależy mi na piwie bardziej cytrusowym niż goryczkowym. Co do chmielenia:

60 min-45 g

15 min-10 g

5 min- 10 g

0 min-35 g

i na ostatnie 4 dni cichej 100 g. 

Co o tym Panowie sądzicie? Aha zastanawiam się jaki efekt dałaby świeża skórka z cytryny lub pomarańcza na ostatnie 10 minut gotowania brzeczki. Jak myślę o cytrynie to widzę kwas :) Nie chciałbym czegoś zepsuć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym   ja bym dał po równo na hop stand i na cicha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Czyli na 0 min- 65 g, a na cichą 70 g. Tylko czy oddzielić chmieliny od razu po whirpoolu czy zostawić je w brzeczce na całą noc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

robisz hop stand czyli chłodzisz brzeczkę do powiedzmy 77 stopni i dopiero wrzucasz te 65 g chmielu i  trzymasz tak 30 min najlepiej mieszając od czasu do czasu. Później normalnie zlewasz bez chmielin w miarę możliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie robiłem SH na niej ale planuje robić w połączeniu z simcoe

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie zacieranie może być? Przy tym słodzie? Taka temperatura o jakiej napisałem. Zastanawiam się wciąż nad tymi przyprawami. Może kolendra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

te temperatury dadzą ci bardziej wytrawne piwo. Zależy jakie lubisz ja zacieram 68 stopniach. Co do dodatków to bym sobie darował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałem świeżą skórkę cytryny i pomarańczy, trzeba uważać żeby nie wsypać zby dużo, celowałbym też bardziej w 5 minut gotowania. Zostawia nawet niezły smaczek ale źle przygotowana może dać strasznie zalegającą goryczkę. Kolendra w sh citra i tak będzie pewnie niewyczuwalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie zacieranie może być? Przy tym słodzie? Taka temperatura o jakiej napisałem. Zastanawiam się wciąż nad tymi przyprawami. Może kolendra?

 

Kombinujesz. Po to się robi SH żeby zobaczyć jakie efekty daje dany chmiel (przynajmniej ja tak definiuję SH). Nie dawaj żadnych dodatków i zobacz co będzie z samego chmielenia. Jak będzie za mało cytrusowości to wtedy przyjdzie czas na zmiany albo w chmieleniu albo w dodatkach. Zatrzyj to prosto:

64-65°C - 60 min

71°C - 15 min

78°C - MO

 

Co do chmielenia - chcesz mniej goryczkowe piwo, a celujesz w wysokie IBU (citra ma przecież dużo AK). Pewnie z 80 IBU byś z tego wyciągnął.

 

Chmielenie bym zrobił tak:

10g na 60 min

20g na 15 min

35g na 3 min

35g <80°C

 

Nie wiem ile dokładnie wyjdzie IBU, bo nie mam pod ręką BS2, ale pewnie około 30-35. Wg mnie to będzie dobry kompromis.

 

Uważaj z zasypem, a konkretnie z karmelami - citra potrafi dodać swego rodzaju słodkości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.