Jump to content
mirfak

Azot w browarnictwie domowym

Recommended Posts

Jako, że bardzo jestem zainteresowany użyciem azotu do wyszynku piwa, a na forum informacji jest niewiele, chciałbym dopytać o kilka rzeczy.

1. Jak przygotować piwo do wyszynku z kega? Tzn. jak je nasycić CO2? Czy tak jak podają kalkulatory, czy może inaczej?

2. Jakiej mieszanki użyć 70 N2/ 30 CO2, czy może lepszy będzie 100% N2?

3. Jakich ciśnień mieszanki używać?

Tyle na początek. Pewnie i tak coś jeszcze wyjdzie.

Proszę o merytoryczne wypowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co się orientuję to musisz mieć inny sprzęt jak do CO2 ,kran,reduktor 

ale niech się wypowie ktoś kto używa 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może tym że są to dwa różne gazy i mają inne charakterystki rozprężania. Głównie to róznią się te reduktory manometrami dla danego gazu ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a czym taki reduktor się różni od reduktora pod Co2 ?

zakresem ciśnień wejściowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem użyć mieszanki gazu BIOGON z Linde lub innej podobnej, problem że nie mogłem dostać tego w małych butlach, więc temat u mnie umarł śmiercią naturalną.

Nasycenie pewnie trzeba metodą prób i błędów dobrać. Nasycić trzeba by też od razu tą mieszanką bo inaczej będzie dużo CO2 rozpuszczonego w piwie i sam wyszynk z podłączonym innym gazem może się okazać niewystarczający. Myślałem również żeby nasycić piwo samym azotem tak 1-1,5 bara, a potem wyszynk CO2 ale jeszcze tego nie robiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A to nie można podać mniejszego lub większego ciśnienia ?

Mniejsze pewnie tak, ale z większym i to prawie o rząd, to bym jednak uważał ;)

(no chyba, że ktoś lubi eksperymenty z silnikami odrzutowymi) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli  z jakim ciśnieniem się wysyca piwo azotem ?O rząd czyli rozumiem 2 krotność czyli jak wysycamy 3 atm to będzie na azocie 6 ?

Ale można wolniej i mniejszym ciśnieniem do 4 to raczej bez problemów A do wyszynku to już wystarczy chyba zwykłe ciśnienie czyli 1atm. Ja mam wyskalowany reduktor do chyba 8  więc w czym problem ? Tylko zaraz przy kegach cornelius zawór bezpieczeństwa zadziała w kegu przy ciśnieniu 4 atm więc więcej gazu i tak nie ma sensu nabijać więcej  No chyba że wyszynk i nasycanie piwa azotem można tylko robić w kegach euro ?

To wtedy jeszcze koszty kegów dochodzą oprócz reduktora i kranu 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites
3. Jakich ciśnień mieszanki używać?

więc chodzi o mieszankę a nie o czysty azot a tu zdaje się wystarczy zwykły sprzęt  

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja mam wyskalowany reduktor do chyba 8 więc w czym problem ?

Chyba piszemy o dwu różnych sprawach ;)

Mnie chodzi o ciśnienie na "wlocie" reduktora, a nie o ciśnienie, do jakiego jest redukowane bo to dla mnie "oczywista oczywistość".

 

Z informacji jakie otrzymałem kiedyś od dystrybutora gazów technicznych wynika, że azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2.

Tak, że problemem są butle i podłączany do nich osprzęt ponieważ muszą mieć atesty na znacznie wyższe ciśnienia niż w przypadku CO2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z praktyki pubu/sklepu:

 

Butla z mieszanką (co2, azot) i przeznaczonym do tego reduktorem (te butla mają wyższe ciśnienie) normalnie wypycha nagazowane kupowane z rynku piwa beczkowe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2.

200 bar,a w tych mniejszych butlach może być mniejsze ciśnienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2.

200 bar,a w tych mniejszych butlach może być mniejsze ciśnienie.

 

z tego co wiem to reduktor do azotu mam inna końcówkę do nakręcenia na butle a jeśli chodzi o ciśnienia to nie ma znaczenie czy mała czy doza butla ciśnienie jest takie same około 200 bar poza tym najmniejsza butle jaka udało mi się dostać ale do celów warsztatowych (samochód) to 6 kg  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Myślałem również żeby nasycić piwo samym azotem tak 1-1,5 bara, a potem wyszynk CO2 ale jeszcze tego nie robiłem.
 

daaaawno temu to miałem i mogę się mylić oczywiście,ale coś mi świta że azot kiepsko się rozpuszcza w piwie 

piwa w puszkach z azotem mają kartridże które uwalniają azot to piwa w chwili otworzenia puszki,ale chwilę po nalaniu piwo w zasadzie jest bez gazu 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.