Jump to content
Sign in to follow this  
Czołg

Czołgiem!

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam na imię Jacek i jako 40-latek postanowiłem zainteresować się tematem piwowarstwa domowego. Co mnie do tego pchnęło? Smak tego czegoś, co jest dostępne na sklepowych półkach. Jakiś czas temu miałem okazję spróbować piwa miodowego ze Spiża we Wrocławiu, a niedawno z CK Browar w Krakowie i po tych degustacjach dostałem obrzydzenia do sklepowego fajansu.

Na początek zamówiłem w jednym z W-wskich sklepów zaawansowany zestaw do warzenia piwa, Brewkit i ekstrakt słodowy. To tak całkowicie na początek. 

Mimo, że jest to piwo z brewkita to chciałbym po fermentacji burzliwej postawić brzeczkę na fermentację cichą. Wiem, że nie jest to konieczne, ale kolejne piwo chcę już warzyć z zestawu surowców i przyda mi się praktyka. W związku z tym mam pytanie, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nie ani na wiki, ani na youtube...czy po przelaniu brzeczki do drugiego fermentatora na cichą zamykamy go pełną pokrywą czy pokrywką z rurką do bulbania? Wybaczcie jeśli to pytanie nie na miejscu, ale nie miałem do tej pory nic wspólnego z piwowarstwem i fermentacją. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Pełna pokrywa. Na cichej nie powinien już się wydzielać CO2.

Osobiście pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem.

1. Fermentacja cicha to etap fermentacji i w związku z tym drożdże nadal pracują co powoduje wydzielanie CO2.

2. Stwierdzenie "nie powinien" nie oznacza, że nie będzie.

 

Czy użyjesz rurki, czy nie to i tak właściwie bez znaczenia ponieważ w trakcie fermentacji cichej CO2 wydziela się zdecydowanie słabiej.

 

Myślę, że Rafał Pałka miał chyba na myśli zlanie piwa znad drożdży w celu lepszego/szybszego klarowania ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja radzę z rurką. Jeżeli sprawnie (czyli nie za dużo wburzysz osad drożdży z dna) przelejesz na cichą, to kiedy będziesz następnie zlewał do butelkoania sam zobaczysz ile na dnie ponownie pojawi się drożdży. Dla mnie duże znaczenie estetyczne ma klarowność piwa w kuflu, dlatego zawsze robię cichą. Ale szkoly są różne. Życzę samych udanych warek. I nie przejmuj się tak zadawaniem pytań, bo po to jest to forum. Chociaż ktoś się może oburzyć, że wszystko już sto razy omowione... Bo z niektorymi kolegami jest jak z początkującymi kierowcami: tydzień po odebraniu prawka trąbią na eLki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest pierwsza warka. Myślę, że Czołg pytał o to czy nie zaleje sobie piwnicy jak zamknie szczelnie fermentor i jeszcze nie wnika w niuanse.

Czemu zamknąć szczelnie? Rurka teoretycznie po zakończeniu etapu burzliwej fermentacji, kiedy nie jest już przedmuchiwana CO2 może być źródłem zakażenia.

Poza tym bez rurki zajmuje mniej miejsca co czasem ma znaczenie. Zawsze zamykam szczelnie i czasem tylko nadyma wieko. Czołg zamykaj pełną pokrywą.

Kolego hajclander proponuję na przyszłość zapoznać się z treścią pytania przed odpowiadaniem na nie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Myślę, że Czołg pytał o to czy nie zaleje sobie piwnicy jak zamknie szczelnie fermentor

:facepalm:

szklana kula Ci to powiedziała?

 

 

 

Rurka teoretycznie po zakończeniu etapu burzliwej fermentacji, kiedy nie jest już przedmuchiwana CO2 może być źródłem zakażenia

i to chyba "bardzo" teoretycznie.

Poza tym jak to na cichej nie jest "przedmuchiwana CO2", czyżbyś uważał, że w trakcie fermentacji cichej CO2 się nie wydziela?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nie przelewam do drugiego fermentora i mam idealnie klarowne piwo no chyba, że jest pszenica w składzie to już jest bardziej mętne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze piwero. Stres jak nie wiem :) Zajob na punkcie czystości :) Dość mocno podgrzałem brzeczkę i po przelaniu do fermentatora i uzupełnieniu wodą do 23 l. musiałem całość schłodzić, aby dodać drożdże. Zeszło się trochę. Następnym razem muszę studzić zawartość garnka, bo z wystudzeniem całości schodzi się dość dużo czasu. Chyba prościej było by podgrzać niż wystudzić. W każdym razie poradziłem sobie. Blg początkowe:11.

 

W temacie pokrywy. Nie chodzi mi o miejsce, o zalanie piwnicy itd.. Chodzi mi o to jak będzie dobrze. Widzę, że jedni zamykają pełną inni z rurką. Mam jeszcze tydzień czasu, więc może coś się w temacie wyklaruje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego hajclander proponuję na przyszłość zapoznać się z treścią pytania przed odpowiadaniem na nie ;)

 

Kolego Pałka zanim kolega zacznie się silić na sarkazm proszę dokładnie przeczytać pytanie kolegi, które dla ułatwienia wklejam: "W związku z tym mam pytanie, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nie ani na wiki, ani na youtube...czy po przelaniu brzeczki do drugiego fermentatora na cichą zamykamy go pełną pokrywą czy pokrywką z rurką do bulbania? ". Następnie dokładnie przeczytać moją odpowiedź, a potem przynajmniej dwa razy się zastanowić czy warto napisać coś takiego, czyli krótko mówiąc ośmieszać sie na forum. Odnośnie sterylności to takie bajanie o żelaznym wilku- po to jest rurka żeby piwa nie zakazić, można też użyć tej samej pokrywy z burzliwej na fermentor z cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W temacie pokrywy. Nie chodzi mi o miejsce, o zalanie piwnicy itd.. Chodzi mi o to jak będzie dobrze. Widzę, że jedni zamykają pełną inni z rurką. Mam jeszcze tydzień czasu, więc może coś się w temacie wyklaruje :)

Jeżeli boisz się zalania, to tym bardziej rurką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hajclander - nie napisałem, że boję się zalania. Źle mnie zrozumiałeś :)

 

A co słychać w fermentatorze? A no widać jak sobie drożdże pracują. Fermentacja ruszyła co pokazuje bulganie :okey: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hajclander - nie napisałem, że boję się zalania. Źle mnie zrozumiałeś :)

 

A co słychać w fermentatorze? A no widać jak sobie drożdże pracują. Fermentacja ruszyła co pokazuje bulganie :okey: 

Ruszyło na cichej? Jeśli tak to sam widzisz. Ale jeśli Ci bulka na cichej, to może za szybko na nią przelałeś? Ja na burzliwej mam min 3 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze piwero.

Od tego zdania zacząłem swój post  :) 

Dopiero wczoraj zacząłem przygodę z warzeniem piwka. Pytanie o fermentację cichą wyprzedza fakty :);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze piwero.

Od tego zdania zacząłem swój post :)

Dopiero wczoraj zacząłem przygodę z warzeniem piwka. Pytanie o fermentację cichą wyprzedza fakty :);)

Poczytaj zapiski np. Undeath'a, WiHury, Ventisa, Dori (itp) czy nawet początkowe boje Kolomara, Elroya czy Anteksa, Kopyra. Mieli trochę trudniejsze początki ale rady nie były tak ot- wyssane z palca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś 8-my dzień fermentacji. Od przedwczoraj bulganie wyraźnie zwolniło. Zacząłem się szykować do cichej, dziś sprawdzam blg i wynik mnie zaskoczył. Aerometr wskazał 5. Jest szansa, że zejdzie jeszcze trochę na burzliwej? Oczywiście popróbowałem. Dobre! Jak piwo :smilies: tylko jakby wygazowane. Zapaszek też w porządku. 

Co robić? Dać mu jeszcze kilka dni na burzliwej i znów sprawdzić blg, czy jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą? Początkowe blg było na poziomie 11.

 

P.S. Stresujące to warzenie piwka ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czy jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą?

moim zdaniem, jak już blg nie spada to fermentacja (cicha również) się skończyła :smilies:

(fermentacja cicha to etap/faza fermentacji, w której drożdże już nie pracują tak intensywnie, ale jednak pracują)

 

 

 

Aerometr wskazał 5

 

Początkowe blg było na poziomie 11.

kiepskie to odfermentowanie bardzo :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

moim zdaniem, jak już blg nie spada

Tego się dowiem po drugim badaniu blg. Jutro sprawdzę jeszcze raz.

 

 

 

kiepskie to odfermentowanie bardzo :(

Pamiętajmy, że to piwko z brewkita.

Zerknąłem teraz na rurkę i jeszcze bulga. Oczywiście nie tak super jak na początku, ale widać, że "coś" się dzieje.

Wczoraj jak pobrałem próbkę to brzeczka wyglądała na jakby nagazowaną. Sporo było pęcherzyków powietrza, więc chyba jeszcze drożdżaki nie poszły lulu.

Oszaleć można ;):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dr2, dnia 18 marzec 2016 - 22:11, napisał: moim zdaniem, jak już blg nie spada Tego się dowiem po drugim badaniu blg. Jutro sprawdzę jeszcze raz.

nie rzecz w tym czy się dowiesz czy nie, tylko że źle interpretujesz fakty.

napisałeś:

 

 

jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą

a ja twierdzę, że jak już blg nie spada (stoi) to jest już po fermentacji (cichej też). :)

 

 

 

Pamiętajmy, że to piwko z brewkita.

no i co z tego? Myślisz, że koncentrat jest jak robiony?

Odparowuję się brzeczkę zacieraną w normalny sposób.

Jedyna różnica to taka, że my nie mamy wpływu na to jak to zacierano.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czołg, dnia 19 marzec 2016 - 05:53, napisał: Dr2, dnia 18 marzec 2016 - 22:11, napisał: moim zdaniem, jak już blg nie spada Tego się dowiem po drugim badaniu blg. Jutro sprawdzę jeszcze raz. nie rzecz w tym czy się dowiesz czy nie, tylko że źle interpretujesz fakty. napisałeś: Czołg, dnia 18 marzec 2016 - 20:10, napisał: jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą a ja twierdzę, że jak już blg nie spada (stoi) to jest już po fermentacji (cichej też). :)

I tak wiem, że mimo mojej złej interpretacji wiesz o co mi chodzi, gdyż to masz w podpisie:

,,Rady najbardziej USZCZYPLIWEGO użytkownika forum"

:) :) :) ;)

 

W każdym razie jutro sprawdzę raz jeszcze blg i się dowiem czy stoi czy nie  ;)  Przyszykuj się na moje pytanie co robić dalej. :smilies:  ;)

Edited by Czołg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.