Jump to content
mazi-1986

Starter-problem?

Recommended Posts

Siemanko,

mam pewne wątpliwości odnośnie starteru na FM26. Starter 24h kręciłem na mieszadle i już prawie od kolejnych 24 stoi w lodòwce. Dziś zamierzam go zadać. Część z drożdży ładnie się zbiła i opadła na dno, na górze pozostała 0,5 cm kremowa piana.

Pytanie, czy pianę dekantować razem z brzeczka i zadać tylko drożdże z dna, czy zebrać pianę z powierzchni i zaszczepić Blonda? :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiąc na nich litrowy starter wlałem cały i żadnego negatywnego wpływu na smak w swoim BPA nie wyczułem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej też tak robiłem, teraz w ramach rozwoju, eksperymentu chcę zadać tylko drożdżaki :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemanko,

mam pewne wątpliwości odnośnie starteru na FM26. Starter 24h kręciłem na mieszadle i już prawie od kolejnych 24 stoi w lodòwce. Dziś zamierzam go zadać. Część z drożdży ładnie się zbiła i opadła na dno, na górze pozostała 0,5 cm kremowa piana.

Pytanie, czy pianę dekantować razem z brzeczka i zadać tylko drożdże z dna, czy zebrać pianę z powierzchni i zaszczepić Blonda? :-)

 

Zadawaj cały starter - kremowa piana to zdrowe dobre drożdże :) Nic nie dekantuj tylko cały siup do brzeczki 1-1,5 litrowy starter nie odczujesz nawet w smaku w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niech tak się stanie! Pozdro i dzięki.

 

Edit:

Może podziele się swoimi spostrzeżeniami odnośnie starteru na FM 26, który wczoraj zadałem do Blonda 15blg/20l. Niech to będzie quasi podsumowanie, jako że to mój pierwszy starter i pierwszy raz użyte drożdże płynne, które w dodatku o kilka dni były już po terminie.

Starter przygotowałem z ekstraktu płynnego, ekstrakt 9blg/1.4l. Do obliczeń użyłem kalkulatora dostępnego, w sieci.

Starter 24h na mieszadle, z dość mocnym mieszaniem (niestety padł potencjometr i działał tylko w górnym zakresie), następnie 18h lodówka i przed rozpoczęciem warzenia, wyciągnite żeby nie narażać na zbyt duży skok temperatury (brzeczka po chłodzeniu 20°C).

Zgodnie z powyższymi radami zadecydowałem o zadaniu całości.

Niestety, nie mogłem pozbyć się grudek drożdżowych, mimo dość długiego mieszania. Trochę mnie ten fakt zaniepokoił, ale jak się okazało niepotrzebnie. Po ok. 8h miałem już widoczne oznaki fermentacji, czyli niskie krążki, wybulone wieczko, i wydobywające się CO2. Dziś burzliwa przebiega pełną parą, piana umiarkowana ok 4cm.

Dodam, że juz w starterze drożdże zrobiły robotę, było pięknie fenolowo :-)

Edited by mazi-1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.