Jump to content
Dazhdbog

07.05.2016 - Konkurs Piw Domowych Silesia Beer Fest - 2 edycja

Recommended Posts

Nie ma chyba info na forum, więc przeklejam :)

 

Silesia Beer Fest ma przyjemność zaprosić domowych piwowarów do uczestnictwa w drugiej edycji Konkursu Piw Domowych SBF!

Konkurs odbywać się będzie w czterech kategoriach:

1. Grodziskie - 27 wg BJCP 2015
2. Brett IPA – 21A/28A wg BJCP 2015
3. Foreign Ekstra Stout – 16D wg BJCP 2015
4. Absurdalny weizen - kategoria OPEN, punktem wyjścia jest hefeweizen, dunkelweizen lub weizenbock (10A, 10B, 10C wg BJCP2015).

Ze względu na użyte dodatki lub specyficzny sposób obróbki wstępnej tradycyjnych surowców, bądź też modyfikacji na etapie produkcji piwo ma uzyskać specyficzny i niepowtarzalny smak lub aromat zachowując przy tym dzięki użytym słodom i sposobie fermentacji tradycyjny charakter weizena (jak np. charakterystyczne fenole i estry). W ocenie piwa znaczenie mieć będą wyznaczniki stylu ale również cechy które będą je wyróżniać. W formularzu zgłoszeniowym należy opisać modyfikacje, dzięki którym dany weizen może być uznany jako absurdalny.

Ogłoszenie wyników odbędzie się najpóźniej 15.5.2016 na festiwalu Silesia Beer Fest.

Wręczenie nagród dla zwycięzców na głównej scenie festiwalowej.

 

 

link do strony na fb: https://www.facebook.com/events/1147832171901295/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam zamieściłem nie ten plik.

Teraz formularz jest już aktualny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W regulaminie jest napisane, że piwowar zobowiązany jest do wypełnienia oddzielnego formularza dla każdej kategorii, natomiast sam formularz jest tak skonstruowany, że wszystkie kategorie mieszczą się na jednej stronie.

 

Jak ma być!? Jeden czy kilka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla Każdej kategorii ma być oddzielny formularz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prezentujemy wyniki konkursu:



 



Grodziskie



1. Tomasz Podeszwa, Jakub Krupa



2. Marcin Deja



3. Jerzy Mitczuk



4. Grzegorz Sniegoń



5. Wojciech Krężel



6. Łukasz Komorowski



7. Andrzej Miler



8. Marcin Stolarczyk



9. Szymon Synak



10. Jan Gadomski



11. Łukasz Śledziński



12. Tomasz Szojda



13. Piotr Dowlasz



 



 



Foreign Extra Stout



1. Daniel Lempke



2. Krzysztof Rogalski



3. Rafał Grudziak



4. Piotr Dowlasz



5. Jerzy Mitczuk



6. Jan Gadomski



7. Szymon Synak



8. Kamil Ciechanowski



9. Michał Birecki



10. Artur Lesiak



 



 



Brett IPA



1. Tomasz Schutz



2. Michał Kordek



3. Jan Gadomski



4. Andrzej Miler



5. Jacek Stachowski



6. Szymon Synak



7. Filip Mazur



 



 



Absurdalny Weizen



1. Dawid Rogoziński, Michał Kostera, Wojtek Wiciński, Darek Różański



2. Michał Kordek



3. Wojciech Wenglorz



4. Mariusz Bystryk



5. Adrian Sikora



6. Łukasz Nowak



7. Krzysztof Ruda



8. Łukasz Guzy



9. Adrian Wójtowicz



10. Jerzy Mitczuk



11. Jacek Stachowski



 



Część metryczek została już przekazana sędziom do sporządzenia metryczek zbiorczych, do 2 tygodni wszystkie powinny zostać wysłane mailem.



W sprawie przesłania nagród kontaktować będą się organizatorzy Silesia Beer Fest.



Gratulujemy i dziękujemy wszystkim piwowarom za udział w konkursie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda, że nie ma podanej ilości punktów, ciekaw jestem jak "daleko" byłem od podium :) Jesteście w stanie podać ile było zgłoszeń w poszczególnych kategoriach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metryczki otrzymają tylko finaliści? Czy piwa, które odpadły w eliminacjach też? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy można spodziewać się kontaktu w sprawie nagród i metryczek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaszczytne ;) ostatnie miejsce zająłem weizenem z dodatkiem jagód. Chciałem uzyskać piwo pszeniczne o kolorze denaturatu :) Kolor wyszedł taki bardziej różowy niż fioletowy, a za niską ocenę może opisze komentarz z ogólnych wrażeń z metryczki: "Bardzo dobre kwaśne, owocowe piwo, niestety bez cech weizena".

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 miejsce - sarsaparilla, zest z cytryny i trochę kwasu mlekowego

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. miejsce - weizen z dodatkiem świeżych owoców mango i ananasa oraz z suszoną skórką pomarańczy bergamotki. Fermentacja zdecydowanie w kierunku bananów. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy zostaną przesłane metryczki na maila :) ? Już miesiąc po konkursie a metryczki jeszcze nie dostałem :)Foreign Extra Stout jbc. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.