Jump to content
Sign in to follow this  
Mihalskas

wyciąg z mięty do cydru

Recommended Posts

Witam, robił ktoś kiedyś ekstrakt z mięty żeby dodać do cydru przy butelkowaniu? Ostatnio wrzuciłem do butelek po 4 liścia świeżej mięty i efekt był rewelacyjny! Jednak liście przeszkadzają i przy wylewaniu z butelki źle to wygląda poza tym przy otwarciu butelki od razu wulkan ( w butelkach bez mięty tego nie było)

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślę, że teraz wycisnę jakoś sok z mięty (mam jej całą łąkę) albo wygotuje jakąś esencję i dodam w różnych proporcjach, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj na cichą a efekt będzie rewelacyjny

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślę, że teraz wycisnę jakoś sok z mięty (mam jej całą łąkę) albo wygotuje jakąś esencję i dodam w różnych proporcjach, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Poszukaj kogoś z wyciskarką śrubową do owoców. Sok wyciska nawet z pieprzu :-). Tylko pewnie potem trzeba będzie to przegotować dla pewności

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawałem suche i było dobrze.Kto pił ten wie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę dodać miętę na cichą do cydru jabłkowego kartonikowego lecz nie mam pojęcia w jakiej proporcji. Nigdy tego nie robiłem a chciałbym aby mięta była wyczuwalna ale nie dominująca nad jabłkami. Myślałem o moczeniu posiekanej świeżej mięty cukrowej  w małej ilości wódki i potem dodanie jej na cichą.

Ktoś może mnie wspomóc doświadczeniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem mięty do witków. 15g suszonej mięty na 29l witka dla mnie jest optymalne przy dodawaniu n 3 min. gotowania.

 

Mówiono mi, że świeża mięta wnosi posmaki łodygowe, a suszona nie.

Może wystarczy Ci zwykły napar z suszonej mięty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe spostrzeżenia odnośnie posmaków. Też skłaniam się ku suszonej bo łatwiej to też będzie odkazić i przygotować. Myślałem aby zrobić miętowy syrop glukozowy i dodać to już tuż przed butelkowaniem. Co do proporcji to zrobię chyba sobie testy na świeżym soku ale przynajmniej mam już jakiś punkt odniesienia. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu nastawiłem cydr. 25 l i osobno 3 l. Do 25l dodam 120 ml syropu z mięty (sam robiłem, cukier woda mięta cytryna i zagotować. Wyszedł idealny) chcę to dać na ostatnie 3 dni fermentacji. Mam pytanie czy nie za późno będę dawałten syrop? Jest w nim cukier wiec pewnie będzie musiał odfermentować też. Może lepiej dać na tydzień albo na dwa? Ttzylitrowy nastaw chce zrobić podobnie tylko z syropem z kwiatu bzu teżrobionym przeze mnie. Coś podpowiecie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu nastawiłem cydr. 25 l i osobno 3 l. Do 25l dodam 120 ml syropu z mięty (sam robiłem, cukier woda mięta cytryna i zagotować. Wyszedł idealny) chcę to dać na ostatnie 3 dni fermentacji. Mam pytanie czy nie za późno będę dawałten syrop? Jest w nim cukier wiec pewnie będzie musiał odfermentować też. Może lepiej dać na tydzień albo na dwa? Ttzylitrowy nastaw chce zrobić podobnie tylko z syropem z kwiatu bzu teżrobionym przeze mnie. Coś podpowiecie?

Jakie proporcje dałeś na ten syropik.

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja ten syrop dałbym na refermentację uwzględniając ile jest już w nim cukru i ewentualnie dodał do niego cukru.

Edited by szwagier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syrop z mięty 2l wody 0,5 kg cukru i syropu wyszło jakies 1,8 l czyli w 120 ml powinno być jakieś35 g cukru. Czyli na refermentację zamiast 160 g cukru to dać 125 g i syrop 120 ml? Może tak by było najlepiej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Czyli na refermentację zamiast 160 g cukru to dać 125 g i syrop 120 ml? Może tak by było najlepiej?

 Nie wiem czy najlepiej, ale ja właśnie bym tak zrobił :) Wydaje mi się to wygodniejsze niż dodawanie do cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.