Jump to content
Sign in to follow this  
Radek.M

pytanie o recepture

Recommended Posts

Witam.

 

Mam zamiar uwarzyć piwo które znalazłem w ofercie Browamatora tylko ze jest ono z extraktow  http://www.browamator.pl/ba-zimowe-mocne-16-8-zestaw-na-20-l-piwa-z-ekst,3,32,966. piłem je u kolegi i nawet mi smakowało i z tego tytułu chciał bym je uwarzyć ale prawilnie czyli ze słodów a ze jestem zielony w temacie  proszę o pomoc jakie słody i ile ich na 20l piwa. Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem.  Z góry dziękuje za odpowiedz  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem.

I co wówczas będzie to miało wspólnego z piwem kolegi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W link'u jest wszystko czarne na białym. Smakowało Ci od kolegi, to kup ten sam zestaw i uwarz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem.

I co wówczas będzie to miało wspólnego z piwem kolegi?

 

że będzie mocne :) bo to chyba główne kryterium coś mnie się zdaje 

Share this post


Link to post
Share on other sites

6,5% i mocne? Miejmy jakieś standardy!  Zwykłe piwo pełne. W knajpie też mnie taki afront spotkał, proszę o jakieś mocniejsze, a ten mi daje Dr Brew AIPA-piwo dwułykowe 6,2%. Świat się kończy. Na głupiej Warce też piszą pstrong, a zamiast mieć 7,8%, to ma 6,5%. To jakaś mania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W link'u jest wszystko czarne na białym. Smakowało Ci od kolegi, to kup ten sam zestaw i uwarz.

Sek w tym ze nie chce warzyć go z ekstraktów tylko prawilnie ze słodów. 2 sprawa jest taka ze mam dopiero na koncie dwie warki i nie znam się za bardzo jakie słody dobrać do tego typu piwa dlatego proszę o pomoc   

 

 

Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem.

I co wówczas będzie to miało wspólnego z piwem kolegi?

 

Co do drożdży to z us-05 mam jakieś doświadczenie i jak narazie nie che kombinować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli nie chcesz powtórzyć piwa kolegi, tylko zrobić coś całkiem innego:

- zmieniasz drożdże z lekko przyprawowych, belgijskich T-58 na neutralne, amerykańskie US-05;

- rezygnujesz z najprostszego chmielenia Marynka i Lubelski na rzecz "z chmielami jeszcze nie wiem";

- ekstrakt zastępujesz słodami - co akurat jest bardzo sensowne.

 

Powiem tak.

20 l o 17 BLG możesz osiągnąć zacierając około 6 kilogramów słodów podstawowych. To wyliczenie dla wydajności 75% - domyślnie ustawionej w Qbrew. Słody podstawowe: pilzneński, pale ale, monachijski, wiedeński - w dowolnej konfiguracji. Ja zrobiłbym 100% monachijskiego albo na pół monachijski i pale ale. Nie dawałbym żadnych karmelowych. Zacieranie - przy trzeciej warce jak piszesz, najlepiej jednotemperaturowo, bez kombinacji. 65-66°C przez godzinę i już.

Chmieliłbym 30-40 IBU, zostawiłbym duet Marynka - Lubelski, albo Marynka - Sybilla. W każdym razie po polsku i po taniości. 15-20 g Marynki na 60 minut, 30-40 g Lubelskiego/ Sybilli w połowie gotowania, 50-60 g na wyłączenie palnika.

Drożdże zostawiłbym T-58 - będziesz miał punkt wspólny z piwem kolegi do porównań.

Ale to będzie inne piwo, zbieżne ekstraktem początkowym, ew. chmieleniem i ew. drożdżami.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli nie chcesz powtórzyć piwa kolegi, tylko zrobić coś całkiem innego:

- zmieniasz drożdże z lekko przyprawowych, belgijskich T-58 na neutralne, amerykańskie US-05;

- rezygnujesz z najprostszego chmielenia Marynka i Lubelski na rzecz "z chmielami jeszcze nie wiem";

- ekstrakt zastępujesz słodami - co akurat jest bardzo sensowne.

 

Powiem tak.

20 l o 17 BLG możesz osiągnąć zacierając około 6 kilogramów słodów podstawowych. To wyliczenie dla wydajności 75% - domyślnie ustawionej w Qbrew. Słody podstawowe: pilzneński, pale ale, monachijski, wiedeński - w dowolnej konfiguracji. Ja zrobiłbym 100% monachijskiego albo na pół monachijski i pale ale. Nie dawałbym żadnych karmelowych. Zacieranie - przy trzeciej warce jak piszesz, najlepiej jednotemperaturowo, bez kombinacji. 65-66°C przez godzinę i już.

Chmieliłbym 30-40 IBU, zostawiłbym duet Marynka - Lubelski, albo Marynka - Sybilla. W każdym razie po polsku i po taniości. 15-20 g Marynki na 60 minut, 30-40 g Lubelskiego/ Sybilli w połowie gotowania, 50-60 g na wyłączenie palnika.

Drożdże zostawiłbym T-58 - będziesz miał punkt wspólny z piwem kolegi do porównań.

Ale to będzie inne piwo, zbieżne ekstraktem początkowym, ew. chmieleniem i ew. drożdżami.

Dzięki za rzeczowa odpowiedz.

Mam już pogląd i pomysł na te warkę a mianowicie:

 

1. zasyp 3.kg  Słód Pale Ale (Strzegom) i 3.kg Słód Monachijski typ I (Strzegom) 

bądź 

2. 3.kg  Słód Pale Ale (Strzegom), 2.kg Słód Monachijski typ I (Strzegom) i Słód Pilzneński (Strzegom) 

 

co do chmielenia dal bym na 60 min Magnat 30g i na 5 Sybilla 50g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.