Skocz do zawartości

Witbier, tudzież pochodna


vooyeq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Prośba o weryfikację poniższej receptury w stronę Witbiera.

 

Na kolendrze specjalnie mi nie zależy, celuję w smak i aromat pomarańczy.

 

--

 

33L - 12,5BLG

---

pilzneński 3.00kg
pszeniczny 1.80kg
platki pszenne błyskawiczne 2.00kg

perle 40g, granulat

curacao 20g
kolendra 10g
skorka z 4 swiezych pomaranczy

--

50C - 30 min [ bez kleikowania, cały zasyp ]
64C - 70 min
72C - 20 min
78C -  5 min

--

25g perle - 60min
15g perle - 15min

20g curacao  - 15min
10g kolendra - 10min
skorka z 4 pom. - 10min

--

1 paczucha uwodnionych S-33
 

--

 

Nie orientuję się też, czy filtracja z taką dawką pszenicy nie spowoduje rozstroju nerwowego [ filtrator z oplotu ] ?

 

Wszelkie sugestie mile widziane.

 

Dzięki, pozdrawiam.

vooyeq

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby się kto mnie pytał to:

 

 

skorka z 4 swiezych pomaranczy

za mało nawet z 2Kg pomarańczy szybko ucieka aromat :(

 

 

50C - 30 min

nie potrzebna, ale raczej bym nawet płatki skleikował

 

 

20g curacao- 15min 10g kolendra - 10min skorka z 4 pom. - 10min

wszystko bym dał jeszcze z 5 min. później.

 

 

1 paczucha uwodnionych S-33

zdecydowanie wolę witbierowe drożdże Gozdawy, które akurat w tym przypadku się dobrze sprawdzają :)

 

 

[ filtrator z oplotu ] ?

nie maiłem problemów :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

 

Nigdy nie sądziłem, że bardziej będzie mnie interesować skórka, niż /wnętrze/ pomarańczy  :smilies:

 

Surowce już jadą :beer:

 

Skoryguję posta, może komuś się przyda.

 

--

 

33L - 12,5BLG

---

pilzneński 3.00kg
pszeniczny 1.80kg
platki pszenne 2.00kg

perle 40g, granulat

curacao 20g
kolendra 10g
skorka z 8 swiezych pomaranczy

--

 

skleikować płatki
64C - 70 min
72C - 20 min
78C -5 min

--

25g perle - 60min
15g perle - 15min

20g curacao - 10min
10g kolendra - 5min
skorka z pom. - 5min

--

1 paczucha uwodnionych drożdzy - Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW)

Edytowane przez vooyeq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.