Makaron 262 1 Items Posted January 11, 2010 WLP800 Pilsner Lager Yeast Classic pilsner strain from the premier pilsner producer in the Czech Republic. Somewhat dry with a malty finish, this yeast is best suited for European pilsner production. Attenuation: 72-77% Flocculation: Medium to High Optimum Fermentation Temperature: 50-55°F Alcohol Tolerance: Medium WLP800 Pilsner Lager Yeast Klasyczny pilsnerowy szczep drożdży, pochodzący od głównego producenta pilsów w Republice Czeskiej. Troszkę wytrawne z słodowym finiszem, te drożdże najlepiej nadają się do europejskich pilsów. Odfermentowanie: 72-77% Flokulacja: Średnia do wysoka. Temperatura fermentacji: 10-13°C . Tolerancja na alkohol: Średnia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ElGreco 3 Posted January 17, 2017 Czy ktoś używał już tego szczepu, i mógłby podzielić się opinią? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 6 Posted October 15, 2019 Fermentuje aktualnie na tych drożdżach pilsa drożdże pracują już ponad 2 tygodnie a piana ciągle utrzymuje się na powierzchni. Robiony był starter wszystko ładnie ruszyło ale jak na dolniaki tworzyły dużo piany na powierzchni. Czy ktoś z was też tak miał aby piana tak długo się utrzymywała? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marchelli 22 Posted October 15, 2019 Tak, mam dokladnie to samo, najpierw robilem czeski lager i sie dziwilem ze piana na powierzchni, zebralem gestwe i leci teraz porter baltycki na tym, taka sama sytuacja Wysłane z mojego J9110 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 6 Posted October 15, 2019 U mnie zeszło do 4blg po dwóch i pół tygodnia i nadal cienka warstwą pianki. W niedzielę zleje na cichą i na gęstwę jakieś inne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 6 Posted October 22, 2019 Po 3 tygodniach zeszly z 13,5 Plato do 3 Plato. Piwo zlane pianka praktycznie zerowa na gęstwę poszła Warka monachijskie ciemne 26l 13,5 Plato i powtórka z rozrywki piana wyszła na spacer przez rurkę. Na opakowaniu było, że drożdże pracują w temperaturze 10-13 stopni. I tu mam pytanie czy mogę obniżyć temperaturę do 8 stopni i czy jest nadzieja, że piana zredukuje się? Ewentualnie jest inna rada trzeba robić mniejsze warki, dla porównania na W34-70 nie było problemu przy 28l w fermentorze 33l. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marchelli 22 Posted October 22, 2019 Ja trzymalem 3 tygodnie w 8° i piana taka jak na zdjeciu powyzej, zlalem na cicha i piana sie juz nie robi, a gestwa czeka do weekenduWysłane z mojego J9110 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites