Jump to content
astamoth

AIPA mocno cytrusowa

Recommended Posts

 

Zadałeś odpowiednią ilość drożdży? Jaka temp. brzeczki podczas zadawania drożdży, jaka temp. fermentacji?

 

Drożdży było 10g (wg. producenta odpowiednia ilość na 20-23 litry). Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze).

 

 

No to już powyżej dostałeś odpowiedzi co i dlaczego. Brzeczkę powinieneś schłodzić do temperatury pracy drożdży, czyli u mnie dla takich piw jest to 15-16st.C. I co masz na myśli mówiąc "na fermentorze"? Chodzi o termometr-naklejkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze).

I wszystko jasne :smilies:

 

Tak się dopytywałeś o pierdoły związane z chmieleniem ;)

a w prosty sposób spieprzyłeś fermentację :(

 

Poczytaj może troszkę o temperaturach fermentacji i skutkach jej złego prowadzenia.

Fermentacja dla piwa to kluczowy etap, bo co warte tony chmielu gdy piwo wali "jak z apteki"?

 

Można się bawić w niuanse chmieleń, zacierań itd., ale warsztat trzeba mieć opanowany.

 

 

 

 

Zadałeś odpowiednią ilość drożdży? Jaka temp. brzeczki podczas zadawania drożdży, jaka temp. fermentacji?

 

Drożdży było 10g (wg. producenta odpowiednia ilość na 20-23 litry). Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze).

 

 

No to już powyżej dostałeś odpowiedzi co i dlaczego. Brzeczkę powinieneś schłodzić do temperatury pracy drożdży, czyli u mnie dla takich piw jest to 15-16st.C. I co masz na myśli mówiąc "na fermentorze"? Chodzi o termometr-naklejkę?

 

 

Temp pracy drożdży M44 to od 18 do 23 stopni, więc zadanie w 23 mieści się chyba w zakresie. Nigdzie nie wyczytałem, że mam chłodzić brzeczkę do dolnej granicy pracy albo do jakiejkolwiek innej temperatury.

Jeżeli chodzi już o temperaturę samej fermentacji to jestem świadom, że zapewne wewnątrz pojemnika została przekroczona, ale brałem to ryzyko pod uwagę, bo i tak nie byłbym w stanie nic z tym zrobić w tamtym czasie. Jak bym czekał aż będę miał idealne warunki to bym nigdy nic nie uwarzył.

Wystarczy mi informacja, że fenole są wynikiem przekroczonej temperatury fermentacji, bo w necie można znaleźć informacje o dwóch przyczynach - zakażeniach i dzikich drożdżach.

I bez przesady z tą apteką, bo nic takiego w piwie nie ma. Miała być AIPA będzie BIPA ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Temp pracy drożdży M44 to od 18 do 23 stopni, więc zadanie w 23 mieści się chyba w zakresie.

dale wierz w napisy tylko nie zapominaj dać je do poczytania drożdżom :)

 

 

Nigdzie nie wyczytałem, że mam chłodzić brzeczkę do dolnej granicy pracy

czyli mało czytasz :(

wg mnie to ciekawa logika ;)

czyli lepiej uwarzyć byle co i liczyć na cud niż zadbać o poprawność procesu w imię "bo ja chcę"?

 

 

informacja, że fenole są wynikiem przekroczonej temperatury fermentacji

fenole i wyższe alkohole :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

O moje czytanie się nie martw.

Od warzenia byle czego jestem daleki ale z pewnością nie traktuje warzenia tak serio jak Ty ;) (jeszcze ...)

Edited by astamoth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo fermentowało 2 tygodnie na burzliwej i 3 tygodnie na cichej. Zeszło do 2,5BLG (z początkowych 14,5-15,0BLG).

Zabutelkowane 14 kwietnia.

 

Aromat jest cytrusowy ale skomplikowany (dużo czuć, ciężko wyłapać poszczególne aromaty). Do tego dochodzą niezamierzone nuty korzenne, które o dziwo, całkiem nieźle wkomponowały się w całość.

Piwo jest wytrawne (nawet trochę za bardzo), lekkie, orzeźwiające, z niską do średniej goryczką.

 

Co bym zmienił robiąc kolejną wersję w stosunku do przepisu z posta #12?

- więcej drożdży, dwie saszetki M44

- niższa temperatura fermentacji ;)

- do zacierania dodałbym 10-15min w 71 stopniach

- zrezygnowałbym z łączenia Citry z Centennialem na aromat, raczej Cascade+Citra lub Cascade+Centennial albo sam Centennial

 

I jeszcze na koniec: piwo wyszło mętne, nie sklarowało się nawet po 1,5 miesiąca w butelkach. Zwalam na słód Strzegom, bo kolejne warki na Weyermannie wyszły klarowne.

Edited by astamoth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...