Jump to content
Sign in to follow this  
sputnik

Gatunek piwa

Recommended Posts

Witam!

Forum śledzę już od dłuższego czasu, wielokrotnie z niego korzystałem i cenię znajdującą się tutaj ogromną wiedzę. Piwo warzę już prawie rok, mam za sobą ok.10 warek ze słodów (wcześniej robiłem wina, dlatego trochę łatwiej było mi zacząć). Uwarzyłem już piwa różnych gatunków, głównie Weizeny,pale ale, APA, miodowe, wielozbożowe (które chyba nie jest osobym gatunkiem piwa).

Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć gatunku (no, nie musi być gatunkowe), który by mi odpowiadał i którego szukam już od dawna.

Otóż szukam piwa o następujących cechach:

-złocisty kolor (nie jest konieczny), mętne

-piana dość trwała, ale nie jest to konieczne

-pełne w smaku, lekko słodkie. Pozostawiające przyjemny posmak w ustach.

-średnio chmielone (18-25 IBU)

-W zapachu owocowe, kwiatowe, mogą być tropiki, ale wolałbym kwiaty.

 

Jak mogę uzyskać powyższe cechy? Na wstępie zaznaczę, iż próbowałem już zacierania na słodko, aromatyzowania piwa (np.skórkami z pomelo i cytryny). dodatkiem różnych ziół (najlepiej spisał się chyba jałowiec), ale to wciąż nie jest to, czego szukam. Wszystkie piwa, które robiłem, dofermentowywały dość głęboko, przez co nie były zbyt "pełne" (nie znam lepszego określenia). Używałem drożdży US-05 i WB-06.

Jeśli chodzi o piwa kupne, to chyba najbliżej byłoby piwo CK Miodowe (z browaru CK Browar w Krakowie), tylko trochę mniej słodkie.

Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczne na "prawdziwych" drożdżach - mogą być Gwoździe i Banany. Koźlak, Alt, Dunkel... Może jakiś Porter (np. Robust). Więcej w zasypie monachijskiego i karmelowych, zacieranie na słodko i dobre drożdże, a dostaniesz to co chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co podałeś w opisie najbardziej mnie podchodzi pod piwa z dużym udziałem żyta , przynajmniej takie robię i opis odpowiada , no może z tą słodkością mniej , ale to już sprawa zacierania   :cool: . Drożdżaki wlp351 .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jakieś pszeniczne na S-33 ?

na s33 raczej mętności próżno szukać, przynajmniej u mnie 

dodaj może laktozy 

trudno coś doradzić bo w zasadzie takie piwo wyjdzie każde inne 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za zainteresowanie :) Właśnie wolałbym nie iść w kierunku pszenicznego. Są one lekko kwaśne, a ten smak jakoś średnio mi odpowiada.

O drożdżach S33 czytałem i w najbliższym czasie mam zamiar nastawić próbną warkę, żeby sprawdzić, co one potrafią. 

W wątku zaproponowanym przez Zasadę przeczytałem o dodatku maltodekstryny do piwa. Ktoś próbował takiego zabiegu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z moich doświadczeń irlandzkie ciemności dają sporo fajnych estrów w underpitchingu i przy okazji nie dominują profilu. Płytko fermentują - przynajmniej w moich mocniejszych piwach ;) więc słodyczy powinno trochę zostać. Ale zaznaczam, ze to tylko u mnie, więc lepiej poczekaj aż ktoś to zaneguje/potwierdzi. Super kwiaty czułem w pierwszej warce Zefira [sH Oktawia] ale u siebie tego nie zauważyłem. Obstawiam, że w browarze poszło go bardzo dużo.

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję wyjść od klasycznego American Wheat. pół na pół Pilneński i Pszeniczny:

-złocisty kolor (nie jest konieczny), mętne

-piana dość trwała, ale nie jest to konieczne

-średnio chmielone (18-25 IBU)

Dorzuć pół kilo Monachijskiego i zatrzyj w 68 C:

-pełne w smaku, lekko słodkie. Pozostawiające przyjemny posmak w ustach.

Chmiel tylko na goryczkę i aromat. Mi się sprawdza w AW chmielenie na goryczkę,

chwilę po rozpoczęciu chłodzenia i na zimno, w sumie 50 - 60 gram chmielu jest akurat.

Zmniejsz ilość amerykańca a sypnij na koniec gotowania ze 30 g EKG:

W zapachu owocowe, kwiatowe, mogą być tropiki, ale wolałbym kwiaty

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

mętne

AW mętne? Jakie drożdże stosujesz/ polecasz?

 

Mój American Wheat na drożdżach Mangrove Jack's M44 U.S. West Coast był mętny. Po kilku miesiącach nadal był solidnie opalizujący.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Us05. Mętne to złe słowo ale AW jest opalizujące. 

Na US-05 robiłem już American Wheat i mętny był, ale po ok.3 miesiącach ładnie się wyklarował.

Jednak piwo wyszło bardzo wytrawne, a jak mówiłem, chcę coś bardzo pełnego.

Czyli najlepiej będzie użyć S33 i do tego zasyp w więszości z pilsa,monacha i przenicznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.