Skocz do zawartości

Drożdże FM12- W szkocką kratę


Konus

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.pspd.org.pl/pagesnews/test-drozdzy-fermentum-mobile

 

Jakiś czas temu robiliśmy test drożdży wyspiarskich z FM, ja akurat tego szczepu nie brałem do testów, notatki ze spotkania też nie mam pojęcia gdzie mogą być (jeśli je robiłem), ale może coś nasze podsumowanie pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ostatnio robiłem na tych drożdzach Amber Ale zacieranego na wytrawnie i zeszedł z 13,5 do ~2,5. Jeszcze nie otwarłem żadnej butelki  po nagazowaniu ale przy butelkowaniu piwo było klarowne a w smaku czyste profilowo. Więcej może napiszę w połowie maja gdy piwo będzię ~3 tygodnie w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 lata później...

Miał ktoś problem z niedofermentowaniem na tych drożdżach? Uwarzyłem RISa na nich, start w 18 stopniach, koniec w 21.5

Byłem pewny, że jest dobrze odfermentowane, cukru do nagazaowania poszło 56 gram na 15 l, na cichą kostki dębowe. Po miesiącu od rozlewu wybuchła jedna butelka, wszystkie inne bardzo mocno przegazowane. Po bardzo mocnym schłodzeniu da radę nalać trochę piwa (i tak gwałtownie wychodzi z butelki), w smaku nie czuć żadnych niepożądanych aromatów więc raczej nie infekcja. Jestem bardzo zdziwiony, może za nisko podniosłem temperaturę, albo przed rozlewem trzeba było skokowo podnieść o 5-6 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.