Konus Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Szanowni koledzy czy używał ktoś tych drożdży i może się wypowiedzieć na ich temat? Nawet w dziale drożdży nie ma tematu ich dotyczącego. Czy są podobne w jakimś stopniu do tych drożdzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 konus wujek google Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 1728 Scottish Ale™ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 To przeczytałem, dlatego pytam w jakim stopniu są do nich podobne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 http://www.pspd.org.pl/pagesnews/test-drozdzy-fermentum-mobile Jakiś czas temu robiliśmy test drożdży wyspiarskich z FM, ja akurat tego szczepu nie brałem do testów, notatki ze spotkania też nie mam pojęcia gdzie mogą być (jeśli je robiłem), ale może coś nasze podsumowanie pomoże. FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 Dzięki Kordas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 kordas, to mi dałeś teraz do myślenia z tym niskim odfermentowaniem FM12. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrahim Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Ostatnio robiłem na tych drożdzach Amber Ale zacieranego na wytrawnie i zeszedł z 13,5 do ~2,5. Jeszcze nie otwarłem żadnej butelki po nagazowaniu ale przy butelkowaniu piwo było klarowne a w smaku czyste profilowo. Więcej może napiszę w połowie maja gdy piwo będzię ~3 tygodnie w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 W moim przypadku FM12 tworzą bardzo grubą pianę. W trakcie przygotowywania starteru wychodziły z kolby. Po 20h fermentacji w 14oC też zaczęły wychodzić z fermentora - ok 10 cm piany. Więcej uwag na razie brak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Robił ktoś IPA na tych drożdżach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted February 7, 2022 Share Posted February 7, 2022 Miał ktoś problem z niedofermentowaniem na tych drożdżach? Uwarzyłem RISa na nich, start w 18 stopniach, koniec w 21.5 Byłem pewny, że jest dobrze odfermentowane, cukru do nagazaowania poszło 56 gram na 15 l, na cichą kostki dębowe. Po miesiącu od rozlewu wybuchła jedna butelka, wszystkie inne bardzo mocno przegazowane. Po bardzo mocnym schłodzeniu da radę nalać trochę piwa (i tak gwałtownie wychodzi z butelki), w smaku nie czuć żadnych niepożądanych aromatów więc raczej nie infekcja. Jestem bardzo zdziwiony, może za nisko podniosłem temperaturę, albo przed rozlewem trzeba było skokowo podnieść o 5-6 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted February 7, 2022 Share Posted February 7, 2022 Dobrze było by coś więcej wiedzieć żeby się do tego jakoś odnieść. Ekstrakt początkowy, ekstrakt końcowy, czas na burzliwej i cichej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts