Jump to content

Drożdże FM12- W szkocką kratę


Konus
 Share

Recommended Posts

http://www.pspd.org.pl/pagesnews/test-drozdzy-fermentum-mobile

 

Jakiś czas temu robiliśmy test drożdży wyspiarskich z FM, ja akurat tego szczepu nie brałem do testów, notatki ze spotkania też nie mam pojęcia gdzie mogą być (jeśli je robiłem), ale może coś nasze podsumowanie pomoże.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ostatnio robiłem na tych drożdzach Amber Ale zacieranego na wytrawnie i zeszedł z 13,5 do ~2,5. Jeszcze nie otwarłem żadnej butelki  po nagazowaniu ale przy butelkowaniu piwo było klarowne a w smaku czyste profilowo. Więcej może napiszę w połowie maja gdy piwo będzię ~3 tygodnie w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 3 months later...
  • 4 years later...

Miał ktoś problem z niedofermentowaniem na tych drożdżach? Uwarzyłem RISa na nich, start w 18 stopniach, koniec w 21.5

Byłem pewny, że jest dobrze odfermentowane, cukru do nagazaowania poszło 56 gram na 15 l, na cichą kostki dębowe. Po miesiącu od rozlewu wybuchła jedna butelka, wszystkie inne bardzo mocno przegazowane. Po bardzo mocnym schłodzeniu da radę nalać trochę piwa (i tak gwałtownie wychodzi z butelki), w smaku nie czuć żadnych niepożądanych aromatów więc raczej nie infekcja. Jestem bardzo zdziwiony, może za nisko podniosłem temperaturę, albo przed rozlewem trzeba było skokowo podnieść o 5-6 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.