Jump to content

Recommended Posts

Hej,

Przygotowuje się do swojej pierwszej warki robionej z ekstraktu i natrafiłem na taki przepis: http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=747.

Chciałbym Was prosić o radę ws słodu.

1. W przepisie jest American Caramel 60°L, a ja chcę użyć Caramunich III 140-160 EBC Weyermann. Czy wg Was to dobry zamiennik? Kolor przeliczałem konwerterem z neta.

 

2. Zamierzam użyć 240g na 20l i planuje go włożyć do garnka w siateczce muślinowej razem ze słodem aż do zagotowania brzeczki. Potem wyciągam ze względu na chmielenie. Czy to wystarczy? Czy słód powinien być ześrutowany?

 

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? 

Drogi Panie.

Poczytaj a później pisz.

Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny.

Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem.

Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P

Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/

Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? 

Drogi Panie.

Poczytaj a później pisz.

Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny.

Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem.

Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P

Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/

Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?"

 

Barteq, a wystarczyło sprawdzić link z 1 postu gdzie słodów było 2,5kg około bo kolega sobie pomylił link i już byś wiedział skąd moja odpowiedź :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...

I tak nie rozumiem tego fragmentu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co dodawać 1,5kg słodu 2 row, 0,5kg karmelu i 0,5kg płatków kukurydzianych do brzeczki z ekstraktu?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wtedy byłyby już enzymy w brzeczce.... ale dobra, nieważne. Przyznaję, nie klikałem w linki, mój błąd. Przepraszam za reakcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój też bo w sumie bo kolega w miarę wytłumaczył o co mu chodzi :) Możemy sobie uścisnąć rękę jako dwóch ślepaków  :facepalm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki @Konus & @bart3q za zainteresowanie :)

 

jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę :)

Właśnie chyba o tym jest wsponiane na tym filmie (link w do youtuba poprzednim poście): "The grains add coloring and malt "back-bone" to your beer" - "Ziarna (w domyśle słód) dodaje kolor i "kręgosłupa" do twojego piwa". Jak uwarzę to napiszę co mi wyszło :)

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej chyba mimo wszystko wrzucić na jakieś 45 min do jakiegoś gara z wodą co ma z 65C i później przez zwykłe sitko czy durszlak przelać to co się uzyska wlać jeszcze raz,przelać ciepłą wodą z czajnika z 1-2l 

wzmacniałem ciemny ekstrakt słodami palonymi w ten sposób 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio robię partial mash, może się podzielę używaną przeze mnie procedurą:

W dużym garze gotuję z chmielem brzeczkę - tylko ekstrakt + woda. Podgrzewając wodę przed chmieleniem jednocześnie w tej samej wodzie trzymam puszkę z ekstraktem żeby się rozrzedził. Jak jest blisko zagotowania przelewam po prostu ekstrakt do wody i uzyskuję tym samym zasadniczą brzeczkę. Gotuję przez 30 minut. Przeliczam ilość chmielu na goryczkę żeby wyszło zakładane IBU, generalnie chmielenie przez 30 minut daje 75% goryczki którą byśmy mieli przy chmieleniu przez 60 minut.

 

Jednocześnie, w małym, 5-ciolitrowym garnku zacieram słody specjalne (karmelowe, palone, etc). Jeśli są jakieś słody niezatarte w ziarnie, to dodaję jednakową ilość słodu pszenicznego, który ma wysoką siłę enzymatyczną. Zacieram również przez 30 minut w torbie zaciernej żeby nie było problemów z filtracją.

 

Na końcu zlewam razem brzeczkę zasadniczą i wywar ze słodów specjalnych. Ten ostatni przepłukuję gorącą wodą (wysładzam).

Dzięki zrównolegleniu zacierania z chmieleniem i skróceniu obu tych czynności do 30 minut udaje mi się osiągnąć czas warzenia poniżej 1h, wliczając czas potrzebny na zagotowanie brzeczki i mycie garów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@up Gdzie kupujesz ekstrakt? Szukalem jakiegos sklepu gdzie mozna by bylo wiekza ilosc taniej kupic, bo puszki malo ekomiczne sa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież palone nie mają enzymów

ale mają smak i aromat, faktycznie "wzmacniałem" było może niejasno napisane 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny.

 

 

Po tak doświadczonym koledze spodziewałbym się większej uwagi (bo rozumiem że to pomyłka przez nieuwagę popełniona)

Stepping:

workout-step-ups-400x400.jpg?itok=LSfDwj

 

steeping:

IMG_1874.jpg

 

 

:)

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.