Jump to content
Sign in to follow this  
Areh

Liście kaffiru na zimną - jak zdezynfekować?

Recommended Posts

Cześć.

W niedzielę będę do piwa sypał na zimną chmiel i chcę dodać liście kaffiru. O ile z chmielem nie mam problemu, to zastanawiam się jak zdezynfekować te liście? Zamoczyć w mocnym alkoholu? Gotowanie raczej odpada, bo wygotuje się to co miałoby do piwa przejść. Popsikać desprejem? Tylko czy to później do piwa można dodać? Wymoczyć w roztworze OXI? Każda rada mile widziana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

Z mocniejszych alkoholi mam w domu tylko absynt, więc nie wiem czy się nada. Chyba wprowadzę w życie pomysł @karczmarza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne rzeczy znajduję w domu. Po zerknięciu do barku okazało się że mam pełną butelkę dobrego, tuzemskiego rumu. Wykorzystałem go, mam nadzieję że nie wpłynie to znacząco na smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co to zamrazanie ma dać? Bo raczej nie zdezynfekuje.

Pewnie całkowicie nie wysterylizuje, ale większość organizmów czyhających na piwo wybije lub mocno osłabi. W przypadku lekkiego, mocno chmielonego piwa, które nie służy do lezakowania, to moim zdaniem lepszy pomysł niż dolewanie do niego różnych nalewek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale pod warunkiem że masz zamrażarkę laboratoryjna do-80 to może by nieco zadziałało, w zwykłej to raczej tylko przejdą w formy przetrwalnikowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i co z tego?Zanim bakterie z tych przetrwalników się na tyle ogarną żeby piwo zepsuć, to piwa już dawno nie będzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zastanawiałem się nad opłukaniem liści limonki w OXI właśnie. Butelki przed zalaniem piwem się tak traktuje, i to bez płukania więc czemu by nie dodatki smakowe? Co o tym sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, że butelki masz z gruntu czyste - wypłukane z substancji organicznych bezpośrednio po użyciu. Niechciane formy nie mają za bardzo na czym żyć. Z liśćmi jest trochę inaczej - nawet jeżeli żywe zostało wybite to raczej zawierają przetrwalniki (chyba, że były radiosterylizowane i później zamknięte sterylnie). W OXI w ogóle bym nie uwierzył w tym przypadku, nie radzi sobie z niczym innym jak żywe bakterie.

 

Może weź mały słoiczek, wepchaj tam liście, pobierz trochę piwa, zalej słoik, zamknij. Pasteryzacja sucha w piekarniku. I do piwa.

Nie dodajesz obcych alkoholów, nie dodajesz wody. Problemem jest czas - jeżeli dzisiaj chcesz zadać, to tylko raz wykonasz pasteryzację. A to może nie ubić przetrwalników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie są trzy metody: siarkowanie, krótka maceracja alkoholem i wyparzanie. Każda ma wady i nie każda idealnie nadaje się o wszystkich surowców na cichą.

Jak dla mnie rum (chyba, że biały) w tym przypadku najmniej się nada. Najlepszy jest destylat. Czysty, wystarczająco mocny i nie dający innych posmaków niż macerowanych surowców. Twardsze surowce można wyparzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne rzeczy znajduję w domu. Po zerknięciu do barku okazało się że mam pełną butelkę dobrego, tuzemskiego rumu. Wykorzystałem go, mam nadzieję że nie wpłynie to znacząco na smak piwa.

dobry wybór. Czy nie wpłynie to zależy od tego ile tego rumu dodasz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.