Jump to content

Piwo niefermentuje- nowe drożdże


pawel4322
 Share

Recommended Posts

Właśnie mija 45 h od zadania drożdży do mojego 12 blg APA. Narazie brak oznak fermentacji, dziś mierzyłem blg i nadal wykazuje 12. Piwo stało w 19 stopniach, a teraz przestawiłem je do cieplejszego pokoju koło grzejnika. Jeżeli nic się nie zmieni do około 12 jutro postanowiłem kupić nową saszetkę drożdży. I tu moje pytania:

1. W zestawie miałem Gozdawa Westcoast, czy US 05 będą lepsze ?

2. Dodawać całą 11g saszetkę drożdży, czy np tylko połowę (mam 18 l brzeczkę) ?

3. Po przejrzeniu forum widziałem jedno pytanie o mieszanie drożdży podczas rehydratacji. Czy jest to możliwe że zabiłem drożdże zbyt energicznie je mieszając podczas rehydratacji ? Robiłem to pewnie około 5 razy przed ich zadaniem(rehydratacja około godziny przed zadaniem), i nie wiedząc że może to mieć jakieś znaczenie mieszałem je po prostu jak herbatę.

 

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi ponieważ tylko jutro będę miał ewentualną możliwość dokupienia drożdży w sklepie stacjonarnym.

 

Link to comment
Share on other sites

jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C

Link to comment
Share on other sites

W jaki sposób pobrałeś próbkę do pomiaru BLG?

Zalałem wrzątkiem łyżkę od zupy, potrzymałem z 5 min i za jej pomocą wlałem brzeczkę do probówki. Próbkę wylałem.

 

1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem.

2. Całą.

3. Niemożliwe.

 

Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h.

Dzięki wielkie. Też mam taką nadzieję... Jak coś i tak wrócę po 20 do domu i wtedy zadecydują

Link to comment
Share on other sites

jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C

Używałem Gozdawa Westcoast. Temperatura to około 30 stopni C. 

Dodam jeszcze że dziś mieszałem fermentorem 2 razy w celu pobudzenia drożdży.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zalałem wrzątkiem łyżkę od zupy, potrzymałem z 5 min i za jej pomocą wlałem brzeczkę do probówki. Próbkę wylałem.

a trzeba bylo łyknąć, wiedziałbyś czy nie ma nic szkodliwego... 

 

co to znaczy około 30st? powyżej tej temp drożdże zdychają...

Edited by nike21
Link to comment
Share on other sites

1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem.

2. Całą.

3. Niemożliwe.

 

Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h.

Drożdże ruszyły po 60 h, Lepiej przenieść fermentor do starego miejsca na na 19 st, czy ma zostać w obecnej temperaturze 21-22 st ?

Edited by pawel4322
Link to comment
Share on other sites

Witam,

Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji :) wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu

A jakie masz drożdże do tego zestawu ?

 

Jak masz ten zestaw:

http://www.browamator.pl/finlandia-lager-1-5-kg,3,23,542

 

To masz tam napisane:

Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C.

 

Edited by lgorek
Link to comment
Share on other sites

 

Witam,

Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji :) wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu

A jakie masz drożdże do tego zestawu ?

 

Jak masz ten zestaw:

http://www.browamator.pl/finlandia-lager-1-5-kg,3,23,542

 

To masz tam napisane:

Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C.

 

 

puszka różni się tylko kolorem ale wszystko inne jest identyczne, wiec to pewnie to, było ich właśnie 5g, po uwodnieniu nie było zabardzo widać żeby coś odżyły, ale zobaczymy co z tego będzie, 

Link to comment
Share on other sites

 

Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie.

No moje już działają :)

 

 

Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie.

a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ?

Link to comment
Share on other sites

 

Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie.

a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ?

 

 

Piwo refermentuje w butelkach a nie przed butelkowaniem.

Dodajesz cukier zaraz przed butelkowaniem ale w butelce przebiega refermentacja która nagazowowuje piwo. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie.

a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ?

 

 

Piwo refermentuje w butelkach a nie przed butelkowaniem.

Dodajesz cukier zaraz przed butelkowaniem ale w butelce przebiega refermentacja która nagazowowuje piwo. 

 

wiem wiem, :P chciałem się tylko dowiedzieć czy używał cukru czy czegoś innego i czy prosto w butelki czy do baniaka :P

Link to comment
Share on other sites

Dodawałem glukoze, niestety gdzieś się wtedy zakręciłem i dodałem troche za mało, bo jak dla mnie mogło być troche bardziej nagazowane :P a dałem coś koło 120 g rozpuszczone i dolane przed przelanie piwa do wiadra z kranikiem.

Link to comment
Share on other sites

Witam 

Mam w fermentacji "dark ale" z puchy Gozdawa z dodatkiem extraktu słodowego "amber" też z Gozdawy. Po przygotowaniu 12blg

Pierwszy tydzień fermentacji zeszło na 9 blg. No oczywiście zlałem na tzw. "Cichą" i minął kolejny tydzień - sprawdzam 8 no może 7 blg. Drożdże które oczywiście wylałem w kanał tydzień temu były z gozdawy PAY7. Próbkę próbowałem i jest dobra, znaczy nie wyczuwam jakiegoś dziadostwa. Piwo fermentuje u mnie w piwnicy i temp. to od 19* do max 21°C.

Co mam zrobić? aby nie było granatów. 

Może dodać dwie paczki Drożdże piwowarskie Fermentis Safale S-04 saszetka 11.5 g

Czytam że to są dobre drożdże i dojedzą resztę słodkości z mojego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Zupełnie niepotrzebne przelanie na cichą przy blg, które ewidentnie wskazuje, że fermentacja ledwo się co zaczęła. I na cichej przy 8-7 (w końcu ile) nadal trwa. Z czego mają być granaty, jak przecież piwa nie butelkujesz? Po diabła drożdże znowu, jak fermentacja trwa?

Link to comment
Share on other sites

No tak fermentacja trwa bo w rurce nadal wydostaje się gaz. To moje pierwsze piwo miało być po tygodniu butelkowane a że po zlaniu okazało się że blg9 to zostawiłem na cichą. A więc czekać, jak długo może stać na cichej ?

 

Na moim cukromierzu różnica na wyskalowaniu to może milimetr pomiędzy 7 a 8blg i do tego ledwie przezroczysta plastykowa menzurka a więc dlatego nie tak łatwo stwierdzić dokładnie. 

Edited by darnok267
Link to comment
Share on other sites

Drożdże to nie aż taki wielki koszt mogę kupić takie same (PAY7), chyba że będzie to miało jakiś negatywny wpływ na smak.?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.