pawel4322 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Właśnie mija 45 h od zadania drożdży do mojego 12 blg APA. Narazie brak oznak fermentacji, dziś mierzyłem blg i nadal wykazuje 12. Piwo stało w 19 stopniach, a teraz przestawiłem je do cieplejszego pokoju koło grzejnika. Jeżeli nic się nie zmieni do około 12 jutro postanowiłem kupić nową saszetkę drożdży. I tu moje pytania: 1. W zestawie miałem Gozdawa Westcoast, czy US 05 będą lepsze ? 2. Dodawać całą 11g saszetkę drożdży, czy np tylko połowę (mam 18 l brzeczkę) ? 3. Po przejrzeniu forum widziałem jedno pytanie o mieszanie drożdży podczas rehydratacji. Czy jest to możliwe że zabiłem drożdże zbyt energicznie je mieszając podczas rehydratacji ? Robiłem to pewnie około 5 razy przed ich zadaniem(rehydratacja około godziny przed zadaniem), i nie wiedząc że może to mieć jakieś znaczenie mieszałem je po prostu jak herbatę. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi ponieważ tylko jutro będę miał ewentualną możliwość dokupienia drożdży w sklepie stacjonarnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem. 2. Całą. 3. Niemożliwe. Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 W jaki sposób pobrałeś próbkę do pomiaru BLG? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 W jaki sposób pobrałeś próbkę do pomiaru BLG? Zalałem wrzątkiem łyżkę od zupy, potrzymałem z 5 min i za jej pomocą wlałem brzeczkę do probówki. Próbkę wylałem. 1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem. 2. Całą. 3. Niemożliwe. Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h. Dzięki wielkie. Też mam taką nadzieję... Jak coś i tak wrócę po 20 do domu i wtedy zadecydują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C Używałem Gozdawa Westcoast. Temperatura to około 30 stopni C. Dodam jeszcze że dziś mieszałem fermentorem 2 razy w celu pobudzenia drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Zalałem wrzątkiem łyżkę od zupy, potrzymałem z 5 min i za jej pomocą wlałem brzeczkę do probówki. Próbkę wylałem. a trzeba bylo łyknąć, wiedziałbyś czy nie ma nic szkodliwego... co to znaczy około 30st? powyżej tej temp drożdże zdychają... Edited March 3, 2016 by nike21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 co to znaczy około 30st? powyżej tej temp drożdże zdychają... Na zaszetce było 30 +/- 3 st. Dokładnie było chyba 27 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 (edited) 1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem. 2. Całą. 3. Niemożliwe. Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h. Drożdże ruszyły po 60 h, Lepiej przenieść fermentor do starego miejsca na na 19 st, czy ma zostać w obecnej temperaturze 21-22 st ? Edited March 5, 2016 by pawel4322 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Lepiej było nie przenosić w ogóle do 21-22. Ja bym przeniósł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Orliński Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Witam, Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 (edited) Witam, Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu A jakie masz drożdże do tego zestawu ? Jak masz ten zestaw: http://www.browamator.pl/finlandia-lager-1-5-kg,3,23,542 To masz tam napisane: Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C. Edited March 5, 2016 by lgorek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Orliński Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Witam, Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu A jakie masz drożdże do tego zestawu ? Jak masz ten zestaw: http://www.browamator.pl/finlandia-lager-1-5-kg,3,23,542 To masz tam napisane: Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C. puszka różni się tylko kolorem ale wszystko inne jest identyczne, wiec to pewnie to, było ich właśnie 5g, po uwodnieniu nie było zabardzo widać żeby coś odżyły, ale zobaczymy co z tego będzie, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matros Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Orliński Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. No moje już działają Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ? Piwo refermentuje w butelkach a nie przed butelkowaniem. Dodajesz cukier zaraz przed butelkowaniem ale w butelce przebiega refermentacja która nagazowowuje piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Orliński Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ? Piwo refermentuje w butelkach a nie przed butelkowaniem. Dodajesz cukier zaraz przed butelkowaniem ale w butelce przebiega refermentacja która nagazowowuje piwo. wiem wiem, chciałem się tylko dowiedzieć czy używał cukru czy czegoś innego i czy prosto w butelki czy do baniaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matros Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Dodawałem glukoze, niestety gdzieś się wtedy zakręciłem i dodałem troche za mało, bo jak dla mnie mogło być troche bardziej nagazowane a dałem coś koło 120 g rozpuszczone i dolane przed przelanie piwa do wiadra z kranikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darnok267 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Witam Mam w fermentacji "dark ale" z puchy Gozdawa z dodatkiem extraktu słodowego "amber" też z Gozdawy. Po przygotowaniu 12blg Pierwszy tydzień fermentacji zeszło na 9 blg. No oczywiście zlałem na tzw. "Cichą" i minął kolejny tydzień - sprawdzam 8 no może 7 blg. Drożdże które oczywiście wylałem w kanał tydzień temu były z gozdawy PAY7. Próbkę próbowałem i jest dobra, znaczy nie wyczuwam jakiegoś dziadostwa. Piwo fermentuje u mnie w piwnicy i temp. to od 19* do max 21°C. Co mam zrobić? aby nie było granatów. Może dodać dwie paczki Drożdże piwowarskie Fermentis Safale S-04 saszetka 11.5 g Czytam że to są dobre drożdże i dojedzą resztę słodkości z mojego piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Zupełnie niepotrzebne przelanie na cichą przy blg, które ewidentnie wskazuje, że fermentacja ledwo się co zaczęła. I na cichej przy 8-7 (w końcu ile) nadal trwa. Z czego mają być granaty, jak przecież piwa nie butelkujesz? Po diabła drożdże znowu, jak fermentacja trwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darnok267 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 (edited) No tak fermentacja trwa bo w rurce nadal wydostaje się gaz. To moje pierwsze piwo miało być po tygodniu butelkowane a że po zlaniu okazało się że blg9 to zostawiłem na cichą. A więc czekać, jak długo może stać na cichej ? Na moim cukromierzu różnica na wyskalowaniu to może milimetr pomiędzy 7 a 8blg i do tego ledwie przezroczysta plastykowa menzurka a więc dlatego nie tak łatwo stwierdzić dokładnie. Edited March 8, 2016 by darnok267 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 jak długo może stać na cichej ? aż dofermentuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darnok267 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Drożdże to nie aż taki wielki koszt mogę kupić takie same (PAY7), chyba że będzie to miało jakiś negatywny wpływ na smak.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 mogę kupić takie same (PAY7) tylko po co? Daj Ty temu piwu spokój niech sobie dofermentuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Najlepiej święty spokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.