Jump to content

Drożdże do Altbier


kamilg20
 Share

Recommended Posts

Witajcie. Moja trzecia warka i problem z doborem odpowiednich drożdży. Który szczep będzie odpowiedni do stylu Altbier? Mam wstępnie 3 typy: S-33, Gozdawa - Old German Altbier 9 lub Danstar Nottingham. Czy po Waszych doświadczeniach macie inne propozycje? Skład do warzenia następujący:

Monachijski 3kg

Pilzneński 1kg

Caramunich II 0,25kg

Biscuit 0,25kg

Carafa III 0,05kg

Chmiel Magnum 20g

Skład jest z gotowego zestawu, lekko zmodyfikowany po konsultacjach na forum. W zestawie dedykowane drożdże S-33, które można zmienić. Tylko czy zmieniać?

Link to comment
Share on other sites

Do tego stylu idealnie byłoby zastosować szczepy płynne. Suche w ostateczności, moim zdaniem między nimi nie będzie zauważalnej różnicy. Danstary proponowałbym pominąć.

Edited by Bączek
Link to comment
Share on other sites

Do tego stylu idealnie byłoby zastosować szczepy płynne. Suche w ostateczności, moim zdaniem między nimi nie będzie zauważalnej różnicy. Danstary proponowałbym pominąć.

A z płynnych to jakie byś zaproponował? Oczywiście w miarę rozsądnie cenowo, chociaż płynne to już i tak większy wydatek.

Link to comment
Share on other sites

Stare nadreńskie z Fermentum Mobile. Koszt nie powala - ok. 24 złotych, a efekt będzie dużo lepszy niż na S-33.

http://www.alepiwo.pl/?produkty/drozdze/plynne/fermentum-mobile/fm42-stare-nadrenskie.html Jedna sztuka wystarczy na 20 litrów? I czy nie ma ryzyka, że nie ruszą jeśli zbliża się koniec daty ważności?

Link to comment
Share on other sites

Zaplanuj kilka różnych warek naprzód na tych drożdżach. Kilka dni (5-6) przed warzeniem zacznij robić starter 1L w większym słoju (instrukcje znajdziesz na forum). Fiolka wystarczy na 20L a małe przeterminowanie wymaga zrobienie starteru.

Jeżeli się spieszysz albo masz jeszcze wątpliwości co do swoich umiejętności to zastosuj suche.

Link to comment
Share on other sites

Mamy bardzo pozytywne wrażenia z piw fermentowanych Gozdawa - Old German Altbier 9. Używamy ich od dwóch sezonów i nie widzimy powodów aby ich nie stosować do Alta. Przez kilka sezonów stosowaliśmy EuroAle z Wyeast i nie były to powalające różnice. Natomiast jeśli spodziewasz się smaku np.Diebelsa, to bez prawidłowej fermentacji i lagerowania - zapomnij.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za opinię. Raczej zdecyduję się na suche. Zastanawiam się nad odfermentowaniem. Gozdawa schodzi niżej. Do ok. 2,5. S-33 natomiast zatrzymuje się przy 3,5-4. Rozumiem, że głębsze odfermentowanie gozdawy nie będzie miało jakichś negatywnych efektów końcowych? Altbier nie powinien być lekko słodkawy?

Link to comment
Share on other sites

Nie słodkawy, jeśli już to słodowy. Słodowość budujesz słodami takimi jak monachijski i karmelowe. Musi być dosyć dobrze odfermentowany i nachmielony, żeby przejawiać charakterystyczny dla stylu rześki i wytrawny finisz, inaczej wyjdzie Ci słodki ulepek.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi. Ostatnie pytanie. Planuję użyć mchu irlandzkiego bo słyszałem, że monachijski ma dużo białka i warto je strącić. Czy to wpłynie jakoś negatywnie na pianę?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.