Skocz do zawartości

Drożdże do Altbier


kamilg20

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Moja trzecia warka i problem z doborem odpowiednich drożdży. Który szczep będzie odpowiedni do stylu Altbier? Mam wstępnie 3 typy: S-33, Gozdawa - Old German Altbier 9 lub Danstar Nottingham. Czy po Waszych doświadczeniach macie inne propozycje? Skład do warzenia następujący:

Monachijski 3kg

Pilzneński 1kg

Caramunich II 0,25kg

Biscuit 0,25kg

Carafa III 0,05kg

Chmiel Magnum 20g

Skład jest z gotowego zestawu, lekko zmodyfikowany po konsultacjach na forum. W zestawie dedykowane drożdże S-33, które można zmienić. Tylko czy zmieniać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego stylu idealnie byłoby zastosować szczepy płynne. Suche w ostateczności, moim zdaniem między nimi nie będzie zauważalnej różnicy. Danstary proponowałbym pominąć.

Edytowane przez Bączek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego stylu idealnie byłoby zastosować szczepy płynne. Suche w ostateczności, moim zdaniem między nimi nie będzie zauważalnej różnicy. Danstary proponowałbym pominąć.

A z płynnych to jakie byś zaproponował? Oczywiście w miarę rozsądnie cenowo, chociaż płynne to już i tak większy wydatek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stare nadreńskie z Fermentum Mobile. Koszt nie powala - ok. 24 złotych, a efekt będzie dużo lepszy niż na S-33.

http://www.alepiwo.pl/?produkty/drozdze/plynne/fermentum-mobile/fm42-stare-nadrenskie.html Jedna sztuka wystarczy na 20 litrów? I czy nie ma ryzyka, że nie ruszą jeśli zbliża się koniec daty ważności?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaplanuj kilka różnych warek naprzód na tych drożdżach. Kilka dni (5-6) przed warzeniem zacznij robić starter 1L w większym słoju (instrukcje znajdziesz na forum). Fiolka wystarczy na 20L a małe przeterminowanie wymaga zrobienie starteru.

Jeżeli się spieszysz albo masz jeszcze wątpliwości co do swoich umiejętności to zastosuj suche.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy bardzo pozytywne wrażenia z piw fermentowanych Gozdawa - Old German Altbier 9. Używamy ich od dwóch sezonów i nie widzimy powodów aby ich nie stosować do Alta. Przez kilka sezonów stosowaliśmy EuroAle z Wyeast i nie były to powalające różnice. Natomiast jeśli spodziewasz się smaku np.Diebelsa, to bez prawidłowej fermentacji i lagerowania - zapomnij.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za opinię. Raczej zdecyduję się na suche. Zastanawiam się nad odfermentowaniem. Gozdawa schodzi niżej. Do ok. 2,5. S-33 natomiast zatrzymuje się przy 3,5-4. Rozumiem, że głębsze odfermentowanie gozdawy nie będzie miało jakichś negatywnych efektów końcowych? Altbier nie powinien być lekko słodkawy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie słodkawy, jeśli już to słodowy. Słodowość budujesz słodami takimi jak monachijski i karmelowe. Musi być dosyć dobrze odfermentowany i nachmielony, żeby przejawiać charakterystyczny dla stylu rześki i wytrawny finisz, inaczej wyjdzie Ci słodki ulepek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Ostatnie pytanie. Planuję użyć mchu irlandzkiego bo słyszałem, że monachijski ma dużo białka i warto je strącić. Czy to wpłynie jakoś negatywnie na pianę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.