Jump to content

RIS (Imperial Stout) prośba o sprawdzenie receptury


birek03
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich i z góry przepraszam za kolejny taki temat, ale przechodząc do rzeczy mam zamiar uwarzyć swego pierwszego RIS'a i mam takie surowce i plany na 18-20l:

Słody:

  • pilzneński 5kg
  • pale ale 3kg
  • czekoladowy jasny 0,75kg
  • płatki jęczmienne 0,5kg
  • jęczmień palony 0,3kg
  • czekoladowy ciemny 0,25kg

Chmiele:

  • Iunga 100g na 60'
  • Simcoe 50g na 10'

Zacieranie:

  • 630C - 1,5h
  • 740C - 20'

Co zmienić co dorzucić, co wywalić czy chmielenie jakoś pozmieniać??

Proszę o opinie i porady. 

Pozdro

 

Link to comment
Share on other sites

Zasyp i chmielenie wygląda w miarę sensownie, ale ciężko to w ogóle nazwać recepturą. Drożdże? Gęstwa, starter, suchary? IBU, Blg i stosunek jednego do drugiego? Temperatury fermentacji? To wszystko zaważy na tym, czy będzie to dobre piwo, a nie pół kilo słodu w tą czy w tą.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Heh 3 warki to nie, po prostu nie uzupełniłem gdyż na papierze wszystko na razie sobie pisze i w wolnej chwili chciałem uzupełnić, ale zapomniawszy jak zwykle :P na koncie mam już 13 warek (wiem że i tak mało, ale pozwoliło to mi mniej więcej oszacować wydajność).Blg celowałem w 25, ale nie wiem co wyjdzie bo jeszcze nie robiłem nic powyżej 17blg, IBU wychodzi coś koło 90, drożdże z gęstwy po delikatnej apie, którą planuje na 2 tygodnie przed warzeniem RIS'a, temperaturę mam w piwnicy koło 15C.

Po prostu nie mam doświadczenia z chmielem iunga i jak będzie współgrać z RIS'em, no i nie wiem czy dorzucić jakieś karmelowe, wiedeński czy monachijski, aby wyszło to jakoś :P.

Link to comment
Share on other sites

Jak nie wiesz ile wyjdzie to sobie wpisz do brewtargetu czy jakiegoś innego beersmitha, przecież to zupełna podstawa przy układaniu receptury. O Iundze możesz sobie przeczytać w dedykowanym wątku. Takie średnie opinie zbiera ten nowy zbiór. Reszta wygląda ok. Wiedeński czy monachijski możesz dodać, karmelowe też, ale bez przesadyzmu.

Link to comment
Share on other sites

A temperatury zawierania? Propozycje? Też zabieram się za RISa ale to bardziej na jesień bo u mnie już za ciepło. No i drożdże myślę o zaczeciu używania płynnych lub gestwy.

Link to comment
Share on other sites

Dla mnie za dużo Jungi na 60 minut. Daj 50 gr na 60minut i 50 na 20 minut. Simcoe sobie daruj bo i tak po pół roku lub dłużej nic nie da. Ja na Jundze zrobiłem już kilka risów i jestem zadowolony - fajna pożądna goryczka ale bez zalegania. Ale jak przedobrzysz to daje taką nieprzyjemną ściągającą gorączkę. Ten schemat chmielenia jest sprawdzony na 20 litrów 25-27 blg. Simcoe dawałem na 0 minut do studzenia (40gr) po roku nic nie wyczułem (ja leżakuje risy minimum rok).

Link to comment
Share on other sites

Dla mnie za dużo Jungi na 60 minut. Daj 50 gr na 60minut i 50 na 20 minut. Simcoe sobie daruj bo i tak po pół roku lub dłużej nic nie da. Ja na Jundze zrobiłem już kilka risów i jestem zadowolony - fajna pożądna goryczka ale bez zalegania. Ale jak przedobrzysz to daje taką nieprzyjemną ściągającą gorączkę. Ten schemat chmielenia jest sprawdzony na 20 litrów 25-27 blg. Simcoe dawałem na 0 minut do studzenia (40gr) po roku nic nie wyczułem (ja leżakuje risy minimum rok).

Dzięki tak spróbuje zrobić
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.