Karp Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Opis producenta: A top-fermenting ale strain suitable for many types of ales of all strengths. Ferments with a neutral yeast aroma to ensure the full character of the malts and hops are prominent in each beer. Suitable for IPA's, Porters, Russian Imperial Stouts and more. Attenuation: High Flocculation: Very High Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 16-22 degrees C (61-72 degrees F). Po polsku: Szczep drożdży górnej fermentacji polecany szczególnie do piw o wysokiej gęstości brzeczki takich jak IPA, Porter, Russian Imperial Stout, Imperial IPA. Produkują piwa dość wytrrawne z zachowaniem wyraźnego profil słodu i chmielu. Delikatny estrowy charakter. Cechy produktu: Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; IPA, Porter, RISTemperatura fermentacji: 16-22°CKłaczkowanie i osiadanie: wysokieOdfermentowanie: 77-82%Dozowanie: saszetka na ok 20L Czy ktoś już miał z nimi do czynienia? Ostatnio pojawiły się w ofercie kilku sklepów, na forum nie ma o nich za wiele informacji. Osobiście fementuję na nich w tej chwili RISa, którego w ciągu pierwszych 2 tygodni zjadły z 27 do 10 BLG (18,5 litra, 1 saszetka) i jedzą dalej. Szerzej będę mógł się wypowiedzieć, gdy piwo będzie gotowe. Edited March 3, 2016 by Karp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Ciekawe czy zmierzyłyby się z dofermentowaniem mojego Joppena, bo Brett Saisony i Amalgamation Blend poległy w tej nierównej walce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 (edited) W sobotę zabutelkowałem RIS-a fermentowanego tymi drożdżami. Zjadły piwo z 27 do 8 BLG, z czego do 10 zjadły ekspresowo w ciągu ok. 2 tygodni, potem tylko dojadały resztki. Łącznie trzymałem piwo w fermentorze 8 tygodni. Fermentowałem w pomieszczeniu o temperaturze ok. 14 C, po sprawdzeniu jak smakuje piwo przed rozlewem mogę powiedzieć tyle, że dały bardzo neutralny profil smakowo-zapachowy. Po zakończeniu roboty osiadły na dnie fermentora, tworząc zbitą masę - po zlaniu piwa zwarty osad ledwo się poruszał nawet przy mocnym przechylaniu fermentora. Aha - zadawałem je jako uwodnione sucharki, jedna paczka na 18,5 litrów piwa. Edited March 28, 2016 by Karp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Mi się wydaje, że to są po prostu British Ale tylko pod nową nazwą. Pani z Mangrova powiedziała, że sa bardzo podobne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Fermentuje nimi american stout 14,1Blg. Na razie mogę powiedzieć, ze mega szybko wystartowały. Uwodnione dodalem do 25l brzeczki temperaturze 19C. Ruszyły na dobre w 6h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 Siemka. Myślicie, że te drożdże nadadzą się do piwa 30 blg i więcej? W specyfikacji wyczytałem, że mają tolerancję 12 % ABV. Oczywiście użycie gęstwy + pożywka. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi ekstraktami na tych drożdżach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcepanowy Margrabia Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Używałem tych drożdży trzy razy. Raz do IRA i dwa razy do FESa. Nie polecam ich nikomu. Odfermentowują bardzo płytko (w piwach o mocnym ekstrakcie to nawet ok, ale w większości stylów, nie za bardzo) i mają tendencję do stawania na dłuższy czas w środku pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 Schodzą rzeczywiście głęboko i szybko American Stout zszedł z 14,1 do 3,3BLG Na świeżej gęstwie po nim robię RIS-a 25BLG. Zadałem zgodnie z wyliczeniem kalkulatora około 165-170ml świeżej gęstwy do brzeczki o temperaturze 14C. Ruszyło bardzo szybko. Utrzymuje w skrzyni styropianowej temperaturę w zakresie 16-18C i po pięciu dniach zeszło już do 9,5BLG, a cały czas bulka jak szalone Profil smakowy neutralny, słodowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 U mnie saszetka drożdży zadanych do 8 L brzeczki odfermentowała z 24blg do 6 w ciągu 4 dni w 16°C. Polecam i do mocnych piw sam będę używał. Według mnie nic niepożądanego nie wniosły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 RIS ostatecznie zszedł z 25 do 6,5blg. Bardzo spoko drozdze, zadnych problemow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabuydrugs Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 U mnie co ciekawe w Brown Porterze zeszło z 12blg tylko do 6 mimo że był zacierany na wytrawnie, a gestwe zadałem później do risa 25,5blg i zeżarły do 4 także mega. Bardzo mocno osiadają i tworzą zbitą masę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 (edited) British Ale Czyli dawne 07 - dobrze kojarzę? edit: głupio napisałem, ale staram się zorientować w co zmieniły się Burton Union MJ79 edit 17.03: znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Według postu na HBT: M07 British Ale- M42 New World Strong Ale M79 Burton Union- M36 Liberty Bell Ale Edited March 17, 2017 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
divide_by_zero Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Mam na nich RIS-a 29 blg, zadałem paczkę uwodnionych na 11 litrów i zeszły tylko do 13 po dwóch tygodniach. Przez ostatnie dwa tygodnie balingometr ani drgnie. To że popełniłem błąd już wiem, macie może pomysł czym to ruszyć, żeby jeszcze dofermentowało? Zacieranie w 67 stopniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted April 4, 2017 Share Posted April 4, 2017 Zrobiłem na nich AIPA, którą dzisiaj przelałem na cichą. Z 17°BLG przefermentowało na tych drożdzach do 2.5°BLG, pierwsze 4 dni więcej niż burzliwe, rurka bulkała jak oszalała - potem spokój. Piana mała, może 2cm. Osad na dnie fermentora gęsty, zbity. Gęstwy nie zbierałem bo pomieszana z chmielinami, słabo je odfiltrowałem - dlatego. Myślę, że piwa o jeszcze większym ekstrakcie spokojnie przerobią, może nawet i RIS-y. Nie mam żadnych negatywnych uwag - wręcz przeciwnie, zaskoczyły mnie in plus. Myślę, że będą / są dobrą alternatywą dla US-05 czy dla Nottingamów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted September 15, 2017 Share Posted September 15, 2017 Zrobiłem 4 warki na tych drożdżach (dwie jeszcze są w wiadrach) i efekty całkiem zadowalające. Schodzą nisko, 16->3. Dużym plusem tych drożdży jest mocne zbicie, przy nalewaniu z butelki wszystko ładnie trzyma się denka i nie leci osad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 On 10/18/2016 at 3:04 PM, Marcepanowy Margrabia said: Używałem tych drożdży trzy razy. Raz do IRA i dwa razy do FESa. Nie polecam ich nikomu. Odfermentowują bardzo płytko (w piwach o mocnym ekstrakcie to nawet ok, ale w większości stylów, nie za bardzo) i mają tendencję do stawania na dłuższy czas w środku pracy. Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu. Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04 KHOT 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lubliniak Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 No właśnie ja mam z nimi problem w risie? Wznowiły pracę po zabutelkowaniu. Wyszły granaty które systematycznie rozbrajam. Gushing też efektowny. Swoją drogą to jakie drożdże macie sprawdzone do risa? KHOT 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Użyłem do Imperial Brown Porter, z 18 blg zeszło do 1! Praca stanęła po tygodniu na około 4blg, wznowiły robotę po dwóch. Piwo niedawno zabutelkowane, brak niechcianych aromatów w dniu butelkowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 22, 2019 Share Posted December 22, 2019 A jak z alkoholem w b.mocnych, wyłazi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 W dniu 13.11.2018 o 08:33, ronson napisał: Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu. Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04 W dniu 6.01.2019 o 13:23, Lubliniak napisał: No właśnie ja mam z nimi problem w risie? Wznowiły pracę po zabutelkowaniu. Wyszły granaty które systematycznie rozbrajam. Gushing też efektowny. Swoją drogą to jakie drożdże macie sprawdzone do risa? Ja niestety dołączam. Porter (górno)Bałtycki 23 blg, odfermentowały głęboko i po pół roku leżakowania dwie butelki wystrzeliły. Odgazowałem jak bozia przykazała cały zapas i teraz ~14 miesięcy od butelkowania znów przegazowane tak, że kapsle odskakują przy najmniejszym dotknięciu, a pół piwa idzie do zlewu przy otwieraniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.