Jump to content

Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale


Recommended Posts

Opis producenta:

 

A top-fermenting ale strain suitable for many types of ales of all strengths. Ferments with a neutral yeast aroma to ensure the full character of the malts and hops are prominent in each beer.

Suitable for IPA's, Porters, Russian Imperial Stouts and more.

Attenuation: High

Flocculation: Very High

Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 16-22 degrees C (61-72 degrees F).

 

Po polsku:

 

Szczep drożdży górnej fermentacji polecany  szczególnie do piw o wysokiej gęstości brzeczki takich jak IPA, Porter, Russian Imperial Stout, Imperial IPA. Produkują piwa dość wytrrawne z zachowaniem wyraźnego profil słodu i chmielu. Delikatny estrowy charakter.
 

Cechy produktu:

Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; IPA, Porter, RIS

Temperatura fermentacji: 16-22°C

Kłaczkowanie i osiadanie: wysokie

Odfermentowanie: 77-82%

Dozowanie: saszetka na ok 20L

 

 

Czy ktoś już miał z nimi do czynienia? Ostatnio pojawiły się w ofercie kilku sklepów, na forum nie ma o nich za wiele informacji. Osobiście fementuję na nich w tej chwili RISa, którego w ciągu pierwszych 2 tygodni zjadły z 27 do 10 BLG (18,5 litra, 1 saszetka) i jedzą dalej. Szerzej będę mógł się wypowiedzieć, gdy piwo będzie gotowe.
 

Edited by Karp
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

W sobotę zabutelkowałem RIS-a fermentowanego tymi drożdżami. Zjadły piwo z 27 do 8 BLG, z czego do 10 zjadły ekspresowo w ciągu ok. 2 tygodni, potem tylko dojadały resztki. Łącznie trzymałem piwo w fermentorze 8 tygodni. 

 

Fermentowałem w pomieszczeniu o temperaturze ok. 14 C, po sprawdzeniu jak smakuje piwo przed rozlewem mogę powiedzieć tyle, że dały bardzo neutralny profil smakowo-zapachowy. Po zakończeniu roboty osiadły na dnie fermentora, tworząc zbitą masę - po zlaniu piwa zwarty osad ledwo się poruszał nawet przy mocnym przechylaniu fermentora.

 

Aha - zadawałem je jako uwodnione sucharki, jedna paczka na 18,5 litrów piwa.

Edited by Karp
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 months later...

Siemka.

Myślicie, że te drożdże nadadzą się do piwa 30 blg i więcej? W specyfikacji wyczytałem, że mają tolerancję 12 % ABV.

Oczywiście użycie gęstwy + pożywka. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi ekstraktami na tych drożdżach?

Link to comment
Share on other sites

Schodzą rzeczywiście głęboko i szybko

 

American Stout zszedł z 14,1 do 3,3BLG

 

Na świeżej gęstwie po nim robię RIS-a 25BLG. Zadałem zgodnie z wyliczeniem kalkulatora około 165-170ml świeżej gęstwy do brzeczki o temperaturze 14C. Ruszyło bardzo szybko. Utrzymuje w skrzyni styropianowej temperaturę w zakresie 16-18C i po pięciu dniach zeszło już do 9,5BLG, a cały czas bulka jak szalone ;) Profil smakowy neutralny, słodowy.

Link to comment
Share on other sites

U mnie saszetka drożdży zadanych do 8 L brzeczki odfermentowała z 24blg do 6 w ciągu 4 dni w 16°C. Polecam i do mocnych piw sam będę używał. Według mnie nic niepożądanego nie wniosły :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 2 months later...
British Ale

Czyli dawne 07 - dobrze kojarzę?

edit: głupio napisałem, ale staram się zorientować w co zmieniły się Burton Union MJ79

edit 17.03: znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Według postu na HBT:

M07 British Ale- M42 New World Strong Ale

M79 Burton Union- M36 Liberty Bell Ale

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Zrobiłem na nich AIPA, którą dzisiaj przelałem na cichą. Z 17°BLG przefermentowało na tych drożdzach do 2.5°BLG, pierwsze 4 dni więcej niż burzliwe, rurka bulkała jak oszalała - potem spokój. Piana mała, może 2cm. Osad na dnie fermentora gęsty, zbity. Gęstwy nie zbierałem bo pomieszana z chmielinami, słabo je odfiltrowałem - dlatego. Myślę, że piwa o jeszcze większym ekstrakcie spokojnie przerobią, może nawet i RIS-y. Nie mam żadnych negatywnych uwag - wręcz przeciwnie, zaskoczyły mnie in plus.  Myślę, że będą / są dobrą alternatywą dla US-05 czy dla Nottingamów.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Zrobiłem 4 warki na tych drożdżach (dwie jeszcze są w wiadrach) i efekty całkiem zadowalające. Schodzą nisko, 16->3. Dużym plusem tych drożdży jest mocne zbicie, przy nalewaniu z butelki wszystko ładnie trzyma się denka i nie leci osad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 10/18/2016 at 3:04 PM, Marcepanowy Margrabia said:

Używałem tych drożdży trzy razy. Raz do IRA i dwa razy do FESa. Nie polecam ich nikomu. Odfermentowują bardzo płytko (w piwach o mocnym ekstrakcie to nawet ok, ale w większości stylów, nie za bardzo) i mają tendencję do stawania na dłuższy czas w środku pracy.

 

Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu.

Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Użyłem do Imperial Brown Porter, z 18 blg zeszło do 1! Praca stanęła po tygodniu na około 4blg, wznowiły robotę po dwóch. Piwo niedawno zabutelkowane, brak niechcianych aromatów w dniu butelkowania.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 2 months later...
W dniu 13.11.2018 o 08:33, ronson napisał:

 

Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu.

Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04

 

W dniu 6.01.2019 o 13:23, Lubliniak napisał:

No właśnie ja mam z nimi problem w risie? Wznowiły pracę po zabutelkowaniu.  Wyszły granaty które systematycznie rozbrajam. Gushing też efektowny.

Swoją drogą to jakie drożdże macie sprawdzone do risa?

Ja niestety dołączam. Porter (górno)Bałtycki 23 blg, odfermentowały głęboko i po pół roku leżakowania dwie butelki wystrzeliły. Odgazowałem jak bozia przykazała cały zapas i teraz ~14 miesięcy od butelkowania znów przegazowane tak, że kapsle odskakują przy najmniejszym dotknięciu, a pół piwa idzie do zlewu przy otwieraniu. :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.