Jump to content
krychu

Fermentacja wznowiona po dodaniu chmielu

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Probowalem znalezc podobna sytuacje do mojej ale niestety nigdzie nie znalazlem, Warze piwo z brew kita Youngs AIPA, ladnie fermentowalo przez pare dobtych dni, wiec po ok 11 dniach kiedy od paru dni nie bylo oznak fermentacji i pokrywa fermentora nie byla wybrzuszona postanowilem zmierzyc SG(mieszkam w UK) i wykazalo 1010 czyli tyle ile powinno miec wg instrukcji do dodania chmielu na chmielenie na zimno. Wsypalem pokazna paczke chmielu, zamknalem fermentor, rurka na miejsce i po paru godzinach zaczelo ponownie bulkac tak co 3 minuty, pare dni juz stoi z tym chmielem i nadal bulka choc troche zadziej juz. W miedzy czasie po dodaniu chmielu ( w sumie chyba pownienem to zrobic przed) sprobowalem ta probke i byla ok, tzn. smak ok goryczka dosc wyrazna, ale zaciekawilo mnie to ze bylo lekko musujace, zadnych kwasnych smakow, po prostu dobre IPA. Moje pytanie teraz jest takie, zostawic to na jeszcze pare dni do kompletnego odfermentowania(az skonczy bulkac) i ponownie zmierzyc SG(wedlug instrukcji powinno spasc do 1007) i butelkowac? Tylko nie wiem ile dni jeszcze beda oznaki fermentacji bo poki co to sa 4. Czytalem gdzies na forum ze dodanie chmielu podczas fermentacji burzliwej moze spowodowac utrate czesci aromatow, ale chyba tak naprawde ta burzliwa sie skonczyla po 11 dniach? Z gory przepraszam za haos powyzej i dziekuje za odp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierzyć jeszcze raz, jak nie spadło to butelkować. Jeśli spadło, czynność powtórzyć.

Na przyszłość najpierw mierzyć aż nie będzie spadać i dopiero chmielić na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem. Czytam to piąty raz i nie widzę pomyłki.

To chcesz powiedzieć że wsypujesz chmiel na zimno w niedofermentowane piwo jak jeszcze gęstość nie ustabilizowała się i fermentacja trwa ? Skoro  piszesz że aż nie będzie spadać , czyli jakieś nowe sposoby . No to rób tak dalej ale nie koniecznie warto taką metodę doradzać :cool: . Może miało być jak przestanie spadać ? Niby podobnie ale duża różnica . 

A może jednak  wsypujemy chmiel na zimno 3-5dni przed butelkowaniem ? Czyli najpierw sprawdzamy pomiarem gęstości piwa czy już nie spada , po npr. trzech dniach jeszcze raz i dopiero chmiel na zimno i po tym zabiegu do butelek ?

jakiś marudny robię się :/ .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzyć tak długo już nie będzie więcej spadać, później chmielić na zimno. Nadal mi się wydaje że semantycznie to to samo co "chmielić jak przestanie spadać". A przynajmniej taką mam nadzieję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chmiel na zimno w niedofermentowane piwo jak jeszcze gęstość nie ustabilizowała się i fermentacja trwa

 

to jakaś zbrodnia? http://www.homebrewtalk.com/10-tips-to-optimize-dry-hop-aroma.html tutaj piszą (pkt 6), że niektórzy wielcy wsypują specjalnie na koniec burzliwej

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

chmiel na zimno w niedofermentowane piwo jak jeszcze gęstość nie ustabilizowała się i fermentacja trwa

 

to jakaś zbrodnia? http://www.homebrewtalk.com/10-tips-to-optimize-dry-hop-aroma.html tutaj piszą (pkt 6), że niektórzy wielcy wsypują specjalnie na koniec burzliwej

 

A sens ? Podbić trawiastość ? Efektywna ekstrakcja olejków to 3-4dni dalej ekstrakcja znacznie spada . Zresztą ja nie wyrocznia .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Some breweries have openly ignored this dogma, introducing dry hops during the final stages of primary fermentation. Lagunitas, New Belgium, Sierra Nevada, and Firestone Walker introduce some/all of their dry hops before reaching terminal gravity. Brynildson prefers this method because it takes advantage of yeast-hop interaction and reduces oxygen uptake from the hops due to the still-active yeast."

 

Mumbo-jumbo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sens ? Podbić trawiastość ? Efektywna ekstrakcja olejków to 3-4dni dalej ekstrakcja znacznie spada . Zresztą ja nie wyrocznia .

Sens taki, że drożdże nie są obojętne na składniki aromatyczne chmielu i zachodzą tam jeszcze jakieś reakcje, widocznie inne niż w przypadku kiedy drożdże zakończyły całkiem aktywność. To czy faktycznie ma to korzystny rezultat to już kwestia sporna, ale jak widać niektórym wychodzi. No i kolejna sprawa, o której zresztą mówią w podanym linku, w ten sposób drożdże zjedzą jeszcze tlen dostarczony z chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzieki wielkie. Czyli lepiej poczekas jeszcze pare dni az zupelnie fermentacja ustanie i mierzyc, czy mierzyc pomimo fermantacji co 48 h i jesli sie nie spada to do butli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tlen wyjedzą za 1h góra kilka przy czym namnożą się  . A to że drożdże wiążą substancje aromatyczne i osłabiają efekt to wiadomo nie od dziś . No i najważniejsze , każdy wie że z czasem i to dość szybko   efekt od chmielenia na zimno maleję , no to jaki sens robić to dużo wcześniej niż przed butelkowaniem ? Zresztą jak komuś podoba to może nawet zadawać razem z drożdżami , ale jaki sens coś takiego doradzać początkującemu który mota się w prostych czynnościach to już całkiem nie rozumiem .
No i Jeszce jedno , piszą różne rzeczy , warto czasami to sprawdzić , zwłaszcza z długim trzymaniem chmielu w piwie , a dopiero dyskutować , osobiście robiłem testy i powiem że lipa , trawa jak na łące . Mnie jednak chodzi o coś innego niż trawa i posmaki garbnikowe w piwie . Ale kto co lubi . To już spór na innym poziomie niż doradzanie początkującemu dowalić chmiel w nie do końca dofermentowane piwo . A później kolejna teoria do 7+7 :cool: .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tlen wyjedzą za 1h góra kilka przy czym namnożą się  . A to że drożdże wiążą substancje aromatyczne i osłabiają efekt to wiadomo nie od dziś . No i najważniejsze , każdy wie że z czasem i to dość szybko   efekt od chmielenia na zimno maleję , no to jaki sens robić to dużo wcześniej niż przed butelkowaniem ? Zresztą jak komuś podoba to może nawet zadawać razem z drożdżami , ale jaki sens coś takiego doradzać początkującemu który mota się w prostych czynnościach to już całkiem nie rozumiem .

No i Jeszce jedno , piszą różne rzeczy , warto czasami to sprawdzić , zwłaszcza z długim trzymaniem chmielu w piwie , a dopiero dyskutować , osobiście robiłem testy i powiem że lipa , trawa jak na łące . Mnie jednak chodzi o coś innego niż trawa i posmaki garbnikowe w piwie . Ale kto co lubi . To już spór na innym poziomie niż doradzanie początkującemu dowalić chmiel w nie do końca dofermentowane piwo . A później kolejna teoria do 7+7 :cool: .

Rozumiem, ale jak juz wspomnialem dodalem. pomimo pomiaru ktory pokazal ze juz zawartosc cukru spadla, zastanawia mnie ta wznowiona fermentacjia, ktora trqwa 4 dni juz, chyba ze to normalna reakcja na dostrczenie dodatkowego tlenu z chmielem. Zmierze jeszcze raz, ale skoro dalej fermentuje to czy przypadkiem nie spowoduje to granatow?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tlen wyjedzą za 1h góra kilka przy czym namnożą się  . A to że drożdże wiążą substancje aromatyczne i osłabiają efekt to wiadomo nie od dziś . No i najważniejsze , każdy wie że z czasem i to dość szybko   efekt od chmielenia na zimno maleję , no to jaki sens robić to dużo wcześniej niż przed butelkowaniem ? Zresztą jak komuś podoba to może nawet zadawać razem z drożdżami , ale jaki sens coś takiego doradzać początkującemu który mota się w prostych czynnościach to już całkiem nie rozumiem .

No i Jeszce jedno , piszą różne rzeczy , warto czasami to sprawdzić , zwłaszcza z długim trzymaniem chmielu w piwie , a dopiero dyskutować , osobiście robiłem testy i powiem że lipa , trawa jak na łące . Mnie jednak chodzi o coś innego niż trawa i posmaki garbnikowe w piwie . Ale kto co lubi . To już spór na innym poziomie niż doradzanie początkującemu dowalić chmiel w nie do końca dofermentowane piwo . A później kolejna teoria do 7+7 :cool: .

Rozumiem, ale jak juz wspomnialem dodalem. pomimo pomiaru ktory pokazal ze juz zawartosc cukru spadla, zastanawia mnie ta wznowiona fermentacjia, ktora trqwa 4 dni juz, chyba ze to normalna reakcja na dostrczenie dodatkowego tlenu z chmielem. Zmierze jeszcze raz, ale skoro dalej fermentuje to czy przypadkiem nie spowoduje to granatow?

 

Dobrze myślisz , moje ( jak widzę odrębne ) zdanie jest takie . Nie zaczynaj z kombinacyj alpejskich , jeszcze nakombinujesz się . Fermentacja skończy się dodawaj chmiel na zimno ( na przyszłość ) . Odczekaj 3-4 dni pomiar kontrolny i jak pomiar stabilny to w butelki . Wznowienie   fermentacji   może  być   spowodowane też npr. infekcją , choć jak dałeś dodatkowy tlen no to drożdżaki aktywowali się , coś tam dojedzą i uspokoją się . Co do granat ... jak piwo od fermentowało głęboko i za wiele niema do jedzenia to i co2 niema z czego wygenerować . Byle z cukrem do karbonizacji nie przesadziłeś . Dla tego na początek książkowo małymi kroczkami i do przodu . Żadnych eksperymentów i wynalazków . Życzę smacznego piwa i dalszych warek ;) .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki wielkie. Wydaje mi sie ze nie bardzo mialo jak sie zaindekowac, bo nawet nie zagladalem, a ponowna fermentacja zaczela sue tuz po zadaniu chmielu. No coz bede wiedzial na przyszlosc. Dzieki raz jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tlen wyjedzą za 1h góra kilka przy czym namnożą się  . A to że drożdże wiążą substancje aromatyczne i osłabiają efekt to wiadomo nie od dziś . No i najważniejsze , każdy wie że z czasem i to dość szybko   efekt od chmielenia na zimno maleję , no to jaki sens robić to dużo wcześniej niż przed butelkowaniem ? Zresztą jak komuś podoba to może nawet zadawać razem z drożdżami , ale jaki sens coś takiego doradzać początkującemu który mota się w prostych czynnościach to już całkiem nie rozumiem .

No i Jeszce jedno , piszą różne rzeczy , warto czasami to sprawdzić , zwłaszcza z długim trzymaniem chmielu w piwie , a dopiero dyskutować , osobiście robiłem testy i powiem że lipa , trawa jak na łące . Mnie jednak chodzi o coś innego niż trawa i posmaki garbnikowe w piwie . Ale kto co lubi . To już spór na innym poziomie niż doradzanie początkującemu dowalić chmiel w nie do końca dofermentowane piwo . A później kolejna teoria do 7+7 :cool: .

Wiążą substancje aromatyczne ale nie wszystkie muszą osłabiać, niektóre mogą być zamieniane w inne, które też mogą być aromatyczne. Skoro tak dobrze znasz wszystkie reakcje tam zachodzące to je wypisz, z chęcią się dowiemy. To, że raz spróbowałeś i Ci wyszła trawa o niczym jeszcze nie świadczy. Skoro browary takie jak Lagunitas, New Belgium, Sierra Nevada czy Firestone Walker stosują te metody to głupotą dla mnie jest mieć na tyle zamknięty umysł, żeby je odrzucić na podstawie swojego widzi misie. Sam też zostanę przy późnym chmieleniu, bo nie czuję na razie potrzeby takiego eksperymentu, ale przyjmuję do wiadomości, że może to mieć sens, skoro w browarach tej klasy się tak robi. A autorowi tematu nikt nigdy tego nie zasugerował, tylko przytoczył link jako ciekawostkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tlen wyjedzą za 1h góra kilka przy czym namnożą się  . A to że drożdże wiążą substancje aromatyczne i osłabiają efekt to wiadomo nie od dziś . No i najważniejsze , każdy wie że z czasem i to dość szybko   efekt od chmielenia na zimno maleję , no to jaki sens robić to dużo wcześniej niż przed butelkowaniem ? Zresztą jak komuś podoba to może nawet zadawać razem z drożdżami , ale jaki sens coś takiego doradzać początkującemu który mota się w prostych czynnościach to już całkiem nie rozumiem .

No i Jeszce jedno , piszą różne rzeczy , warto czasami to sprawdzić , zwłaszcza z długim trzymaniem chmielu w piwie , a dopiero dyskutować , osobiście robiłem testy i powiem że lipa , trawa jak na łące . Mnie jednak chodzi o coś innego niż trawa i posmaki garbnikowe w piwie . Ale kto co lubi . To już spór na innym poziomie niż doradzanie początkującemu dowalić chmiel w nie do końca dofermentowane piwo . A później kolejna teoria do 7+7 :cool: .

Wiążą substancje aromatyczne ale nie wszystkie muszą osłabiać, niektóre mogą być zamieniane w inne, które też mogą być aromatyczne. Skoro tak dobrze znasz wszystkie reakcje tam zachodzące to je wypisz, z chęcią się dowiemy. To, że raz spróbowałeś i Ci wyszła trawa o niczym jeszcze nie świadczy. Skoro browary takie jak Lagunitas, New Belgium, Sierra Nevada czy Firestone Walker stosują te metody to głupotą dla mnie jest mieć na tyle zamknięty umysł, żeby je odrzucić na podstawie swojego widzi misie. Sam też zostanę przy późnym chmieleniu, bo nie czuję na razie potrzeby takiego eksperymentu, ale przyjmuję do wiadomości, że może to mieć sens, skoro w browarach tej klasy się tak robi. A autorowi tematu nikt nigdy tego nie zasugerował, tylko przytoczył link jako ciekawostkę.

 

A to ja myślałem że napiszesz o tych procesach bo przecie  wspomniałeś tak odważnie :cool:  . A że porównujesz swoi domowe garnki do sprzętów i procesów technologicznych w przemysłowych browarach , no to jesteś wielki :D  . I też za pomocą CO2 pozbywasz się tlenu z chmielu i obniżasz temp pod czas chmielenia , pewnie też szpuntujesz nie wspomnę o pomiarach :okey:  . Dobrze doradzasz początkującemu dawaj dalej kolega :cool: .

Co do chmielenia , ja wo gule odszedłem od chmielenia na zimno i robię tylko chmielenie w przepływie , i co mam tu doradzać młodemu ? Jeszcze raz  , poczytaj wątek od początku , nie chodzi o to u kogo dłuższy , chodzi o to że początkujący pyta co i jak bo nie umie , ponieważ jak by umiał to by nie pytał :) . A tu rady jak zbudować statek kosmiczny , zwykła gó...o burza .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt nie doradzał autorowi wątku tak chmielić, tylko przytoczył link opisujący ten scenariusz jako ciekawostkę. Co zresztą przed chwilą prawie słowo w słowo napisałem. To nie pierwsza nasza dyskusja, w której pokazujesz, że czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy, czego zresztą dowodzi czepienie się postu kolegi dirk gently, który dla mnie jest całkowicie zrozumiały, pozwolę więc sobie skończyć dyskusję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt nie doradzał autorowi wątku tak chmielić, tylko przytoczył link opisujący ten scenariusz jako ciekawostkę. Co zresztą przed chwilą prawie słowo w słowo napisałem. To nie pierwsza nasza dyskusja, w której pokazujesz, że czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy, czego zresztą dowodzi czepienie się postu kolegi dirk gently, który dla mnie jest całkowicie zrozumiały, pozwolę więc sobie skończyć dyskusję.

Kolego , nie miałem zamiaru dyskutować z Tobą , ponieważ ty doradzasz wszystkim i co dziennie , a znaczy znasz się lepiej ( tak domniemam ) mało tego , nawet nie umiem czytać i pisać , ale co to wszystko ma do zapytania początkującego o chmielenie ? Co napisał kolego CML też zrozumiałe , ale to jako ciekawostka dotyczy nie początkującego amatora który robi pierwsze kroki . Mało tego nic nowego tam nie widzę , i jak to ma pomóc komuś kto dopiero zaczyna . Czy Tobie kolego czytający ze zrozumieniem tak ciężko zrozumieć że autor wątku pyta o proste rady dla  piwa na początku swojej kariery i doradzać trzeba tak żeby piwo wyszło na pewno bez komplikacyj . I to ja czepiam się ? A może tak w lusterko by spojrzeć ?

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mało tego nic nowego tam nie widzę , i jak to ma pomóc komuś kto dopiero zaczyna .

 

 

masz rację w kontekście piaskownicy piwowarskiej ten mój link trochę miesza i jest jakby nie na miejscu - taki trochę offtopic - ale ja mam wiarę w kolegę krychu i mam nadzieję, że z naszej dyskusji wyniesie dla siebie odpowiednie wnioski :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.