Jump to content
mkrawc

Gozdawa West Coast - temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam,

 

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich ;)

 

Ostatnio próbowałem zrobić piwo podobne do Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)jednak na bazie ekstraktów niechmielonych i drożdży Gozdawa West Coast (takie akurat miałem pod ręką). Chmielenie zgodnie z przepisem.

 

Pierwsza warka w tym wykonaniu fermentowana w temperaturze ok 18 stopni C wyszła bardzo kiepska. Nie potrafię dobrze opisac smaku, ale kojarzy mi sie to z zapachami korzennymi, troche rozpuszczalnika, szpital. Podejrzewałem infekcje, ale o tym dalej.

 

Druga warka o podobnym wykonaniu fermentowana w innym wiadrze po pierwszych kilku dniach w temperaturze 18 stopni zaczęła wykazywać podobne posmaki. Wtedy przeniosłem wiadro do temperatury ok 20 stopni i o dziwo po niecałych dwóch tygodniach fermentacji jest dużo lepiej w porównaniu do pierwszej warki, chociaż ten sam posmak jest wyczuwalny.

 

Mój wniosek z tego jest taki że smak pierwszej warki nie wynikał z infekcji ale ze zbyt niskiej temperatury fermentacji. Obie warki miały to do siebie że drożdze startowały bardzo długo, 2-3 dni od zadania. Drożdźe w obu przypadkach uwodnione w temperaturze ok 27 stopni, zadane w temperaturze ok 20 stopni C, fermentator stał w temperaturze 18 stopni. Na opakowaniu drożdży było napisane że temperatura fermentacji to 16-24 stopnie, optymalna 18-22.

 

Proszę o opinie czy moja teoria ma sens. Również jestem ciekawy Waszych doświadczeń z Gozdawa West Coast. Jak fermentowaliście? Jak długo startowały? Jakie efekty. Dodam że wcześniejsza warka AIPA na drożdżach US-05 fermentowana w podobnych warunkach wyszła bardzo dobra.

 

Pozdrawiam,

Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem teoria chybiona :) Przyczyną szpitala raczej na pewno nie była temperatura fermentacji 18°C, bo to jest bardzo dobra temperatura, przy której te drożdże fermentują z bardzo płaskim profilem fenolowo-estrowym.

Obstawiam infekcję, bo dostałeś zarówno szpital, jak i rozpuszczalnik, co przy tak niskiej temperaturze fermentacji wydaje mi się niemożliwe.

Proponuję przed następną warką zastosuj NaOH lub PBW (ja osobiście używam PBW, bo boję się tak silnych środków jak ług).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z tolo. Drożdże same w sobie są dosyć dobre. Takowe aromaty mogą faktycznie wynikać z błędów piwowara. Ja np. miałem szpital na US-05 - poprawiłem temperaturę zadawania drożdży i własnie użyłem PBW ... pomogło. Samo OXI nie rozwiąże problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze nie jestem pewien poprawności określenia smaku zapachu zepsutego piwa. To raczej próba użycia słów które pojawiają się na forum, ale może być całkowicie chybiona. 

 

Nie pisałem nic o dezynfekcji. Do mycia używam NaOH, wszystko dezynfekuje piro (fermentator, kranik, wężyk, rurka fermentacyjna), do tej pory ze skutkiem pozytywnym ;)

 

Infekcji nie wyklyczam, jednak zastanawia mnie to że obie warki mają podobne posmaki, druga zdecydowanie łagodniejsze. Z tego względu raczej skłaniałem się do błędów w fermentacji lub złym użyciu drożdży. Przy pierwszej warce przez czas fermentacji smak był coraz bardziej intensywny, przy drugiej po przeniesieniu do wyższej temperatury ustabilizował się i powili zaczyna chyba zanikać.

 

Jak w takim razie może objawić się zbyt niska temperatura fermentacji?

 

@Jacu: Co więc zrobiłem źle przy zadawaniu drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.