Popular Post piastun Posted March 2, 2016 Popular Post Share Posted March 2, 2016 Mieszadło do kadzi zaciernej bez spawania. Łyskacz, zasada, camilos and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) co z tego że bez spawania jak nie będzie spełniało swojego zadania . Brzeczka powinna cyrkulować a lego nie osiągniesz takim mieszadłem Łopaty powinny być pod kontem . Materiał to główny koszt takiego mieszadła. Podjedź sobie do spawacza zapłać te 30-40 zł i nie kombinuj Jak byś mieszkał gdzieś bliżej to mógłbym Ci po kosztach pospawać za jakieś 20 zł I po co Ci taki napęd na warki do 50 l spokojnie daje radę zwykły silniczek od wycieraczek a za taki silnik z motoreduktorem spokojnie byś zrobił sobie z 5 mieszadeł spawanych Edited March 3, 2016 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Brzeczka powinna cyrkulować a lego nie osiągniesz takim mieszadłem Łopaty powinny być pod kontem Hasło na dziś - mieszadlo kotwicowe / ramowe Edited March 3, 2016 by bart3q KUBKAL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Hasło na dziś - mieszadlo kotwicowe / ramowe ale to co kolega zrobił to nie jest mieszadło ramowe ani kotwicowe Sam używam mieszadła ramowego A wygląda ono tak : tu też ramiona są pod kątem tzn obecnie mam mieszadło bez dokładki na samym dole i dłuższe Edited March 3, 2016 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 He he tak się składa że ja używam dokładnie tego na zdjęciu. Ale kolega ma fajny pomysł sam długo myślałem jak coś takiego zrobić. Myślę ze gdyby dołożyć jeszcze dwa takie poziomy i dwa pionowe płaskowniki to wyszło by z tego mieszadło ramowe i zdało by egzamin mieszania. a że koszty były by podobne do kosztów zrobienia spawanego mieszadła więc co kto lubi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kadet Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Proponuję mały upgrade: (kiepsko się znam na rysunku technicznym ale mam nadzieje że widać o co chodzi) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) He he tak się składa że ja używam dokładnie tego na zdjęciu. Mam nadzieję że Ci się sprawuje Czy znalazłeś jakieś mankamenty ? Termometr na dobrej wysokości ? Edited March 3, 2016 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Bardzo dobrze się sprawuje robiłem już z nim pierwszą warkę. Z plexi drobiłem do niego coś w stylu pokrywki na garnek i do tego plexi przykręciłem ten pręt na termometr, przy małych zasypach jednak termometr byłby za wysoko. Niestety przez te płytę plexi całości podniosła się o 2 mm i rurka mogła by być dłuższa ale to są minimalne szczegóły jestem jak najbardziej zadowolony i polecam wszystkim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piastun Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 (edited) co z tego że bez spawania jak nie będzie spełniało swojego zadania . Brzeczka powinna cyrkulować a lego nie osiągniesz takim mieszadłem Łopaty powinny być pod kontem . Materiał to główny koszt takiego mieszadła. Podjedź sobie do spawacza zapłać te 30-40 zł i nie kombinuj Jak byś mieszkał gdzieś bliżej to mógłbym Ci po kosztach pospawać za jakieś 20 zł I po co Ci taki napęd na warki do 50 l spokojnie daje radę zwykły silniczek od wycieraczek a za taki silnik z motoreduktorem spokojnie byś zrobił sobie z 5 mieszadeł spawanych Kolego piwowarze, Spawam sam Tigiem (to co potrzebuję przy swoim skidzie do piwa), a chodziło o to żeby pokazać komuś kto będzie szukał ścieżkę inną niż reszta. Każdy (prawie) ma wiertarkę, a nie każdy spawarkę. Po co mi taki napęd? bo mi się podoba. Co to typów mieszadeł, można zapoznać się tak na przykład z normą branżową BN-63/2221-04 "Mieszadła wirnikowe. Wirniki stalowe otwarte D = 300 - 500 mm". Takie też są stosowane w przemyśle chemicznym.Należy pomyśleć tylko w kadzi zaciernej o przegrodach zakłócających tworzący się wir mieszaniny. Lub o przegrodach spiralnych- jak na kominach. A tak w ogóle- w zaciszu domowym mówię o pojemnościach 40ltr, a nie hektolitrach- warunki brzegowe mają znikomy wpływ. Pozdrawiam z królewskiego miasta. Edited March 3, 2016 by piastun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Moje mieszadło: dwie formatki, pręt i nakrętki ze stali nierdzewnej: piastun and kadet 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Spawam sam Tigiem (to co potrzebuję przy swoim skidzie do piwa), a chodziło o to żeby pokazać komuś kto będzie szukał ścieżkę inną niż reszta. Każdy (prawie) ma wiertarkę, a nie każdy spawarkę. Spoko Nadal jednak uważam że lepiej dać te perę zł za pospawanie i nie dlatego żebym miał w tym interes Edited March 3, 2016 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piastun Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 Moje mieszadło: dwie formatki, pręt i nakrętki ze stali nierdzewnej: zmiesz5.jpg zmiesz4.jpg Ciekawe w swojej prostocie mgomulcz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 (edited) Sam mam mieszadło które zrobiłem dla siebie. Wszystko zrobione z nierdzewki dodarkowo tylko dwa elementy spawane reszta wszystko skręcane zdjęcia poniżej: Edited March 15, 2016 by lgorek leech 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 (edited) Sam mam mieszadło które zrobiłem dla siebie. Wszystko zrobione z nierdzewki dodarkowo tylko dwa elementy spawane reszta wszystko skręcane zdjęcia poniżej: Konstrukcja jak z Maszuno-hurtu, tylko dreblinek pewnie nie dostałeś Edited March 15, 2016 by leech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reverses Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 (edited) Konstrukcja jak z Maszuno-hurtu, tylko dreblinek pewnie nie dostałeś Kurka wodna... A z myciem tego cuda nie ma problemu? Sporo zakamarków Edited March 16, 2016 by Reverses Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Konstrukcja jak z Maszuno-hurtu, tylko dreblinek pewnie nie dostałeś Kurka wodna... A z myciem tego cuda nie ma problemu? Sporo zakamarków 30 sekund i wszystko jest rozłożone na czynniki pierwsze Dodatkowo można regulować wysokość i długość całości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 @@lgorek, Genialne. Powiedz, proszę, jak zabezpieczyłeś łopatki przed obracaniem się i wkręcaniem na gwincie pręta będącego osią.. Chodzi mi o to czy i jak, pod oporem gęstego zacieru, zespawane nakrętki [będące gniazdami łopatek] nie obracają się na osi mieszadła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 @@lgorek, Genialne. Powiedz, proszę, jak zabezpieczyłeś łopatki przed obracaniem się i wkręcaniem na gwincie pręta będącego osią.. Chodzi mi o to czy i jak, pod oporem gęstego zacieru, zespawane nakrętki [będące gniazdami łopatek] nie obracają się na osi mieszadła. Na tym zdjęciu http://bufu.pl/piwo.org/sprzet/20150925_143411.jpgwidać jak łopatka jest dociśnięta do nakrętki od kolejnej łopatki. Przez co łopatka nie przekręca się a śruba na końcu każdej łopatki jest tak dociśnięta że łopatka jest lekko ugięta działa to jak kontra. Co do osi to zastosowałem prosty element drugą nakrętkę jako kontra, dzięki czemu mogę ustawiać wysokość jak mi się podoba. Wystarczy popuścić nakrętki, ustawić wysokość i docisnąć kontrę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts